Bayern München raakt niet op toerental.

Afgelopen zaterdag raakte Bayern München, ondanks de openingstreffer van Daniel Van Buyten, niet voorbij Schalke 04. Het werd 1-1 tegen de werkgever van oud-succescoach Felix Magath, nadat eerder vorige week in de CL met 0-2 werd verloren van het Franse Bordeaux. De kans op plaatsing voor de volgende fase van het kampioenenbal lijkt daarmee weg voor Louis van Gaal, een ticket voor de Europa League het hoogst haalbare.

Eén zaak is ondertussen duidelijk: de recordkampioen uit Beieren is de malaise nog niet te boven. Illustratief daarvoor was het gebaar van de Italiaanse international Luca Toni. Aangezien hij aan de rust alweer werd gewisseld, verliet de 32-jarige spits – vorig seizoen nog goed voor 14 goals in 25 duels – woedend het stadion. “Dergelijk gedrag kunnen we natuurlijk niet toestaan”, verklaarde manager Uli Hoeness in Kicker. “We zagen het en namen er akte van.”

Bovendien gaf ook Philipp Lahm, die afgelopen zomer openlijk met Barcelona flirtte, een kritisch interview in de Süddeutsche Zeitung. De positie van Van Gaal werd er niet florissanter op, ook al wordt hij verdedigd door de Duitse international. “Ik geloof dat we over een coach beschikken die een team kan opbouwen”, poneerde hij. “Alleen heeft hij wat tijd nodig. Ik ben ervan overtuigd dat hij een goede trainer is. In vergelijking met Jürgen Klinsmann is er wél structuur te ontdekken in zijn beleid.”

Lahm hekelde voornamelijk het transferbeleid. “De aankoopfilosofie klopt gewoonweg niet”, stelde de verdediger. “Manchester United en Chelsea volgen hun spelsysteem. Op zeven tot acht posities wordt er gekozen voor absolute topkwaliteit. Daar is bij ons totaal geen sprake van. Op die manier kunnen we ons ook niet meten met hen. Wij haalden Arjen Robben, een internationale topper, maar met als consequentie dat we dienden over te schakelen naar een 4-3-3.”

Lahm werd op het matje geroepen door Hoeness en kreeg net als Toni een recordboete van 50.000 euro. “Dit was niet slim. Hij had het interview beter niet gegeven”, verklaarde Hoeness.

Felix Magath (56) is van plan om met de grove borstel door de selectie van Schalke 04 te gaan, met het oog op de benodigde besparingen. De overbetaalde selectie (ongeveer 55 miljoen euro in totaal) heeft nood aan een afslanking. De geviseerde spelers zijn Halil Altintop (26, einde contract, jaarsalaris 2,5 miljoen euro), Gerald Asamoah (31, contract tot 2011, jaarloon 2,5 miljoen euro), Levan Kobiashvili (32, einde contract, jaarsalaris 3 miljoen euro), Ivan Rakitic (21, contract tot 2011, jaarloon 2,5 miljoen euro), Vicente Sanchez (29, contract tot 2011, jaarsalaris 1,8 miljoen euro), Albert Streit (29, contract tot 2012, jaarloon 2,2 miljoen euro), Rafinha (24, contract tot 2011, jaarsalaris 3 miljoen euro) en Kevin Kuranyi (27, einde contract, jaarsalaris 3,8 miljoen euro).

Achim Stocher, de voorzitter van SC Freiburg, overleed op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartstilstand tijdens het competitieduel tegen TSG 1899 Hoffenheim.

De Duitse voetbalbond is weer wat rijker. Van de UEFA ontvingen ze immers 375.000 euro voor de Europese titel van de nationale ploeg U21, 300.000 euro voor de nationale vrouwenploeg, die Europees kampioen werd, en 400.000 euro voor de ontwikkeling van het opleidingsprogramma Hattrick.

De Duitse autofabrikant Audi wordt een belangrijke partner van Bayern München. Naar verluidt zou er 200 miljoen euro op tien jaar worden geïnvesteerd. In ruil krijgt Audi tien procent van de clubaandelen en boarding in de Allianz Arena. Het kapitaal mag niet worden uitgegeven aan nieuwe spelers, wel aan werken voor het stadion. Verdediger Andreas Görlitz (27) vertrekt tijdens de winterstop.

VfL Bochum slaagde erin om de Slovaakse international Stanislav Sestak (29), een spits, vast te leggen tot 2013.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier