Ajax is nog niet weerbaar genoeg.

“Ik ben geen tovenaar”, verklaarde Martin Jol afgelopen zomer op zijn eerste trainingsdag als nieuwe coach. Hij wilde de verwachtingen destijds logischerwijze temperen. Goed een halfjaar later blijkt waarom. Jol mag dan in staat zijn een spelersgroep naar zijn hand te zetten en naar zijn ideeën te vormen, het veranderingsproces vergt behoorlijk wat tijd. Zeker bij Ajax, waar de hunkering naar een eerste titel sinds 2004 groot is en te vaak het zicht op de realiteit vertroebelt.

Met een achterstand van negen punten op FC Twente en zeven eenheden op PSV werd Ajax al na zeventien speeldagen op zijn tekortkomingen gewezen. Het spel mag dan bij vlagen in de lift zitten, tegen onbevreesde tegenstanders kan het team nergens op terugvallen.

Terwijl voorganger Marco van Basten maar liefst 35 miljoen euro mocht investeren, veelal in voetballers zonder meerwaarde, moest zijn 53-jarige opvolger zich grotendeels redden met het aanwezige spelersmateriaal. Demy de Zeeuw kwam over van AZ, vanuit Duitsland de transfervrije spits Marko Pantelic (Hertha BSC) en verdediger Thimothée Atouba (HSV). Vooral die laatste liet een weinig doortastende indruk en viel uit met een stevige knieblessure.

Jol slaagde er wel in om van Ajax een herkenbare ploeg te maken, die vaak in min of meer dezelfde samenstelling speelt. Zijn team is het meest scorende, maar weet – in tegenstelling tot vorig seizoen – ook achterin de schade redelijk beperkt te houden. In dat onderdeel werd er zeker progressie geboekt. Maar in een veel voornamer opzicht, de wedstrijden waarin weerbaarheid vereist is, bleef de club stilstaan. Tegen PSV (4-3), FC Twente (1-0) en FC Utrecht (2-0) werden de groeigrenzen pijnlijk zichtbaar. Topschutter Luís Suárez en sterkhouder De Zeeuw gingen toen mee kopje onder, het allerminst wendbare verdedigingsduo AlderweireldVertonghen toonde net als de defensief kwetsbare backs Van der WielAnita zijn wisselvalligheid. “Het grote verschil met Twente en PSV is dat zij het in lastige wedstrijden achterin dichthouden”, weet ook Jol.

Martin van Geel, de directeur van Roda JC, verklaarde op persoonlijke titel dat hij coach Harm van Veldhoven, sinds november 2008 in dienst, ook na dit seizoen in Kerkrade wil houden. Maar hij houdt een slag om de arm. “We moeten als professionals natuurlijk ook altijd naar het rendement kijken.”

VVV-Venlo verloor de Japanse middenvelder Keisuke Honda aan CSKA Moskou.

Feyenoord hield dit seizoen tot nu toe elf keer de nul in een competitieduel en is daarmee koploper in dat onderdeel. Coach Mario Been verwijst daarvoor naar zijn complementaire centrale verdedigingsduo Ron VlaarAndré Bahia. De Ivoriaanse aanvaller Sekou Cissé (24) werd niet opgenomen in de selectie voor de Afrika Cup. Cheick Tioté (23, ex-Anderlecht) van FC Twente werd wel opgeroepen door bondscoach Vahid Halilhodzic.

Geïnteresseerde clubs in onze landgenoot Nacer Chadli (20) zullen schrikken van de afkoopsom die zijn huidige werkgever, tweedeklasser AGOVV, voor de Luikse aanvaller vraagt. Chadli, in de eerste competitiehelft goed voor dertien goals in 22 duels, mag van voorzitter Victor Doorn niet voor minder dan 1 miljoen euro weg.

NEC huurt middenvelder Jeffrey Sarpong (21) het komende halfjaar van Ajax, waar hij door veelvuldige blessures dit seizoen nog niet in actie kwam.

Tim Bakens (27) speelde zijn laatste wedstrijd voor Sparta. Op verzoek van de centrale verdediger werd zijn overeenkomst, die nog liep tot 2011, per direct ontbonden.

De Duitser Martin Pieckenhagen (38) hoopt na vijf jaar ook volgend seizoen nog onder de lat te staan bij Heracles. Zijn contract loopt af. Centrale verdediger Antoine van der Linden (33), de vervanger van Jan Wuytens (FC Utrecht), kan bijtekenen. Mike te Wierik (17), een verdediger van FC Twente, werd voor anderhalf jaar vastgelegd.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier