Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Westerlo verloor twee competitiewedstrijden op rij. Niet dat zoiets per se hoeft te leiden tot een crisis, verre van en al zeker niet in het altijd vredige Kuipje, maar het blijft opvallend dat een ploeg die na zeven speeldagen de op één na beste verdediging bezat (met amper zes tegentreffers), ineens hetzelfde aantal tegendoelpunten slikt op twee wedstrijden. Thuis 1-2 verliezen van Club Brugge ligt nog binnen het aannemelijke, maar een 4-0-pandoering op het veld van Moeskroen is dat minder.

Sloop er binnen de groep enige gelatenheid na de prima start ? Allerminst volgens Marc Wagemakers. “Eerlijk gezegd, heeft Moeskroen me positief verrast”, zegt de rechtsachter. “Die Custovic is een zeer goede spits. Op Moeskroen was de hele ploeg ontstellend zwak.”

Aan de doelman lag het niet, vindt Wagemakers. Zonder het (te voorbarige) proces te willen maken van een jonge, onervaren doelman, moeten we anderzijds wel vaststellen dat net in die twee verloren wedstrijden Ronny Gaspercic – geblesseerd aan de meniscus – onder de lat vervangen werd door de negentienjarige Yves De Winter. Een jongen uit de eigen jeugd van Westerlo. En laten we vooral duidelijk zijn, De Winter valt amper iets te verwijten, de jonge snaak deed het behoorlijk in doel. Maar zou de uitslag tegen bijvoorbeeld Club er niet anders uitgezien hebben met Gaspercic in de ploeg ? “Dat kan je achteraf onmogelijk zeggen”, oordeelt keeperstrainer Carl Engelen. “Tegen Club begon Yves een beetje nerveus, maar uiteindelijk keepte hij een degelijke partij. Dat je tegen Club verliest, is ergens normaal. En tegen Moeskroen ontbrak de scherpte, een offday van de hele ploeg. Los daarvan kan je wel stellen dat De Winter zeker niet het gezag bezit dat Gaspercic heeft, wat normaal is.” Hierin bijgetreden door Wagemakers : “Gaspercic is ontzettend belangrijk voor deze ploeg, vooral inzake coaching. Nu, we beschikken in de achterlinie over voldoende ervaring om zijn afwezigheid op te vangen, dat moet je niet op de jonge doelman steken, maar je merkt het verschil in coaching vooral bij stilstaande fasen. Dat zijn details, maar soms beslissende.”

Carl Engelen werkt al zes jaar met de jonge doelmannen Yves De Winter en Jonathan Ruttens (eveneens negentien). Engelen : “Ooit moeten ze hun kans krijgen om zich te bewijzen in de eerste klasse, Yves heeft die kans nu gekregen en nu zullen we zijn prestaties evalueren. Natuurlijk bestaat er dag en nacht verschil met Gaspercic, dat is logisch, elke jonge doelman moet door dat groeiproces. Ik heb Yves al op het hart gedrukt dat de voornaamste taak van een doelman is dat hij er moet stáán.”

Het herstel van Gaspercic verloopt sneller dan verwacht, komend weekend tegen Lokeren staat hij wellicht alweer onder de lat. Gaspercic mag dan al enorm belangrijk zijn voor de defensieve stabiliteit van Westerlo, het contract van de 37-jarige Limburger loopt eind dit seizoen af. Wat dan ? “Rond Nieuwjaar gaan we de keepersituatie evalueren”, blikt Engelen al even vooruit. “Ik blijf erbij dat Ruttens en De Winter de kwaliteiten bezitten om in de eerste klasse mee te draaien.”

MATTHIAS STOCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier