Heracles voelt zich eredivisiewaardig.

Met oude soldaten, groen talent en de wens voor nog eens vijf aankopen gaat nieuwkomer Heracles op weg naar de oorlog. “Toch kan ik nu al een elftal samenstellen dat niet uit de eredivisie zal degraderen”, zegt trainer Peter Bosz vol vertrouwen in VI.

De Duitse doelman Martin Pieckenhagen was de vijfde aanwinst voor de promovendus. Eerder werden ook Rob Maas, de Estse internatio-nal Ragnar Klavan, onze landgenoot Jan Wuytens en goalie Chris Wijnterp aan. Er wordt nog intensief verder gezocht naar een rechterverdediger, een linkermiddenvelder en twee vleugelspitsen. “Ideaal is het niet dat we nog niet compleet zijn”, weet Bosz. “Maar ik heb liever de laatste dertig competitiewedstrijden een ingespeeld elftal mét kwaliteiten dan dat ik het vanaf de eerste trainingsdag moet doen met een middelmatige ploeg.”

Opvallend aan de nieuwkomers is dat ze of groen en piepjong zijn zoals Klavan (19) en Wuytens (20), of belegen zoals Maas (35) of Pieckenhagen (33). “De zogenaamde middengroep kunnen wij eenvoudigweg niet betalen”, schetst Bosz het probleem. “Jongens van midden twintig die zich al een paar jaar bewezen hebben in de eredivisie maken de stap naar de subtop. Bovendien wil ik juist in elke linie een ervaren speler die weet wat er in het veld moet gebeuren en niet in de war raakt als een volle Kuip tekeergaat.”

Bosz weet dat hij met Heracles nu al wordt gezien als degradatiekandidaat nummer één. “Als je kijkt naar het budget is dat logisch”, aldus de oud-international. “Ik kijk echter naar kwaliteit. Positiespelletjes die voor de groep van vorig seizoen nog te moeilijk waren, kan ik nu wel doorvoeren. Het trainingsniveau is behoorlijk omhoog gegaan. Vorig seizoen zat onze kracht in het collectief, daar zullen we nog meer uit moeten diepen. We zullen in de organisatie dicht op elkaar moeten spelen, zodat we de fouten – die we ongetwijfeld gaan maken – kunnen corrigeren. Daarin zal iedere speler exact moeten weten wat er van hem wordt gevraagd, van zijn medespelers om hem heen en van de mensen in de lengteas. Dan ben je een team. Daaraan zal iedereen zich ondergeschikt moeten maken.”

Dat betekent echter niet dat Heracles straks met tien in het eigen strafschopgebied zal spelen. “In mijn ideale visie zet ik een tegenstander het liefst al rond zijn eigen zestien meter onder druk”, weet Bosz. “In de eredivisie zullen we wat verder terug op het veld een blok neer moeten zetten. Dat impliceert niet dat we verdedigend gaan voetballen. Verdedigend voetbal is wanneer je bij balbezit geen initiatief neemt, de bal luk-raak naar voren peert en de volgende tegenaanval over je heen laat komen. Wij zullen er met vijf of zes spelers uit proberen te komen.” (FV)

Pieter Collen, sinds 2001 bij Feyenoord maar de laatste twee seizoenen verhuurd aan NAC, past niet in de plannen van Erwin Koeman. Ondanks een overeenkomst tot 2006 mag de rechterverdediger gratis vertrekken. Dirk Kuijt werd aangesteld als nieuwe aanvoerder. Dick Advocaat (57) werd aangesteld als opvolger van Aad de Mos als bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten. Sparta haalde linkerverdediger Sjaak Polak (29, tot 2008) weg bij ADO Den Haag. De transfervrije Tomasz Rzasa (Heerenveen) tekende voor een jaar bij ADO. Guus Hiddink zal, minstens tot november, zijn sportief directeurschap bij PSV combineren met de Australische nationale ploeg . Remco van Schaaf (26) tekende tot 2008 bij Vitesse . Johan Vonlanthen (23) wordt verhuurd aan NAC. RKC heeft er met Hans van de Haar (30) een nieuwe spits bij. Hij komt over van FC Utrecht en tekende voor twee jaar. (FV)

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier