Het was Riemer van der Velde die zelf aankondigde dat zijn club beschikt over een budget van 23 miljoen euro. “Heerenveen werd inderdaad een groot verhaal”, verklaarde de man die 23 jaar geleden het voorzitterschap van de bijna failliete voetbalvereniging op zich nam in de Volkskrant. Vrijdag, op 1 september, stapt hij op. Dan wordt Van der Velde opgevolgd door de vooral in hockeykringen bekende Koos Formsma.

“Deze club is van de supporters. Ik ben straks de eerste fan, dus ik kan mijn opmerkingen blijven maken”, verklaarde de 65-jarige president, die zonder hartzeer vertrekt. “Ik heb dit besluit willens en wetens genomen. Daarom is mijn vertrek voor mij ook geen bijzonder moment.” Natuurlijk is het verdwijnen van dit clubicoon dat wel. Van der Velde stond samen met succestrainer Foppe de Haan aan de basis van de opmars van het in hevig verval verkerende provincieclubje tot een stabiele subtopper. Dwingend kon hij zijn, maar tegelijk ook vanuit zijn kameraadschap bereid tot elk compromis. Van der Velde gunde zichzelf de tijd en de rust in het groeiproces van de nieuwe ambities. “Het was ons geluk dat we hier geen vijfde colonne kennen, geen intriges van buitenstaanders. Het fatsoen, dat werd overgedragen door Abe Lenstra, regeert in Heerenveen. Sponsors willen bij zo’n club horen. Wie sponsors heeft, genereert ook geld. En wie geld heeft, kan ook goede spelers aantrekken.”

Twijfels had hij nooit, de beminnelijkste voetbalbestuurder van Nederland. Het in 1993 voltooide stadion werd uitgebreid van 14.000 naar 26.000 zitplaatsen en nog altijd kan de Friese club niet voldoen aan de vraag naar seizoenskaarten. “We zijn inmiddels een bovenregionale club”, weet Van der Velde, “met sponsors tot ver buiten de provincie.”

Van de dertien miljoen euro die het de afgelopen maanden ontving uit de transfers van Klaas Jan Huntelaar (naar Ajax) en Giorgios Samaras (Manchester City) werd er al tien miljoen euro geïnvesteerd in nieuwkomers : Afonso Alves (Malmö FF), Rob Friend (Molde FK), Wil Johnson (Chicago Fire), Gonzalo Garcia-Garcia (AGOVV), Gianni Zuiverloon (Feyenoord), Michael Dinsdag (Vitesse) en doelman Danny Wintjes (FC Twente). Trainer Gertjan Verbeek verwacht dat de onderlinge concurrentie zijn 27-koppige selectie sterk genoeg maakt om te voldoen aan de eis van zijn directie, een plaats in de topzes, om rendement te combineren met aantrekkelijk voetbal. Volgens Verbeek moet Heerenveen met zijn speelwijze in staat zijn van eigen kracht uit te gaan en te anticiperen op de aanpak van de tegenstander. De komst van zijn nieuwe assistenten Hans Visser en Alex Pastoor, beiden ex-Harelbeke, biedt hem de mogelijkheid meer aandacht te geven aan individuele trainingen en aan videoanalyses en scoutingsopdrachten.

Een dag na de aanwerving van Philippe Léonard voegde Feyenoord met Dwight Tiendalli (20) ook een rechterverdediger toe aan de selectie. De jeugdinternational, die tot 2010 tekende, lag nog tot 2008 onder contract bij FC Utrecht.

NEC huurt de Engelse verdedigende middenvelder Chris Eagles (20) een seizoen van Manchester United.

FC Utrecht contracteerde tot 2010 de Ghanees Francis Dickhoh (23), die wordt overgenomen van FC Nordsjaelland.

Heracles huurt tot het einde van het seizoen van Ajax de linksvoetige middenvelder Robert Schilder (20), een jeugdinternational. Hij moet de geblesseerde Kai Michalke (kuit) vervangen.

De uitschuiver van Ajax in de voorronde van de Champions League en FC Twente voor de UEFA Cup zorgt er voor dat Nederland virtueel twee Europese tickets voor de UEFA Cup in het seizoen 2008/09 kwijtgeraakt.

ADO Den Haag legde met Goran Bunjevcevic een transfervrije verdediger van Tottenham voor een seizoen vast. Rob Baan stopt, wegens een meningsverschil met het bestuur, na amper een half jaar met zijn functie als technisch directeur.

Arjen Robben (kuitblessure) ontbreekt in de selectie van Oranje voor de kwalificatieduels tegen Luxemburg en Wit-Rusland. Martijn Meerdink (AZ) werd opgeroepen als vervanger. Ook Ryan Babel, Khalid Boulahrouz, Giovanni van Bronckhorst en Wesley Sneijder keren terug in de 22-koppige selectie.

Oud-scheidsrechter John Blankenstein, die zich als een van de eersten in de voetbalwereld outte als homo, overleed op 57-jarige leeftijd. Hij was al lange tijd ernstig ziek.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier