‘MINIVOETBAL IS GOED VOOR DE TWEEVOETIGHEID’

Gunther Schepens deed dit jaar mee in de recreatieve competitie. Zijn team Giallorossi werd daarin als een van de favorieten gerekend, nadat het drie jaar geleden al eens het toernooi won. “Ik speel als doelman bij Giallorossi en dat is een bewuste keuze.” Al beweert de scout van AA Gent dat dat niets met een tanende conditie te maken heeft. “Ik speel nog iedere week mee in het ploegje van Herman Brusselmans, ik heb dus nog wel conditie, maar in de competitieve reeks doen net iets te veel minivoetballers mee van eerste klasse en dat is toch wat te hoog gegrepen voor mij.”

De omschakeling naar kunstgras vindt hij alvast een goede zaak bij deze editie. “Er zijn veel minder blessures en goede ploegen kunnen zich op een dergelijke ondergrond ook makkelijker onderscheiden. Wie kan voetballen, komt op kunstgras beter tot zijn recht.”

Er wordt gegrapt in het gezelschap rond Schepens. Hij moet dringend een van zijn ploegmaats in de schijnwerpers zetten, vinden ze. Schepens: “Naar het schijnt loopt er in onze ploeg iemand rond die 9000 kan jongleren, maar ik geloof daar eigenlijk niets van.”

Op de Keizer Karel Cup zijn er ook jeugdcategorieën, gaat Schepens, als scout van AA Gent, weleens kijken of er talent rondloopt op het toernooi?

“Goh, neen, daar houd ik me hier niet mee bezig, ik ben daarnet wel even naar de dames gaan kijken. Maar dat was niet veel soeps.

Al ben ik ervan overtuigd dat hier redelijk wat talent rondloopt. Sowieso nemen er al een pak spelertjes uit de Gentse jeugd deel, hoewel de club dat liever niet heeft. Ik knijp dan een oogje dicht, want – ik mag het in feite niet zeggen – ik vind minivoetbal goed voor de ontwikkeling van die jongeren. Het scherpt de techniek en de tweevoetigheid aan.”

WEETJES

Locatie: Blaarmeersen, Gent

Toegang: gratis

Organisatie: Sportizon, stad Gent en de VMF

Website: www.keizerkarelcup.be

Aantal inschrijvingen: 523

Ploegen: 388

Evolutie:

1994: 16 teams

1995: 16

1996: 24

1997: 104

1998: 152

1999: 240

2000: 292

2001: 292

2002: 320

2003: 308

2004: 308

2005: 348

2006: 348

2007: 364

2008: 344

2009: 348

2010: 344

Deelnemers: meer dan 5000

Velden: 35

Aantal wedstrijden: ongeveer 1600

Aantal bezoekers: 28.000

Sportieve peters: Olivier Deschacht (Anderlecht), Kevin De Bruyne (RC Genk) en Jellert Bettens (Opel Haeck Drongen)

Prijzengeld: 12.000 euro aan prijzencheques. De winnaar van

de competitieploegen ontving duizend euro cash en de wisselbeker.

‘HET NIVEAU IS GESTEGEN’

Wie er met kleine oogjes op het appel verschijnt, is Frédéric Dupré. Tot eind vorig jaar onder contract bij Lokeren. Het is zaterdagmiddag en de resultaten van zijn ploeg, P&D Gent, zijn tot dusver zoals het moet. De ploeg ligt perfect op schema om weer ver te geraken in het toernooi.

“Deze ploeg speelt elk jaar de halve finale of de finale, ik vermoed dat we er deze keer weer dicht bij zullen eindigen”, oordeelt Dupré (later zouden de kwartfinales het eindstation betekenen, nvdr). “Normaal gezien neem ik altijd deel met Olivier Deschacht, maar die is er nu niet. Ik ben toch blij dat ik weer in het competitieve gedeelte kan uitkomen met een sterk ploegje. Ik kom hier niet om te verliezen, hè.”

Druk om zich, als bekend gezicht, te moeten tonen tegenover alle andere spelers, voelt Dupré naar eigen zeggen niet. “Bah neen, jong, wat zou ik mij hier moeten bewijzen op een minivoetbaltoernooi?! Ik doe hier enkel mee om mijn conditie aan te scherpen, want niet vergeten dat ik veertien maanden stilgelegen heb. Dat kan ik ook moeilijk verbergen, het balgevoel is nog niet helemaal wat het geweest is. Maar voorts voel ik me goed in orde.”

Zo goed dat hij snel een nieuwe club hoopt te vinden. Er zijn contacten in tweede klasse met FC Antwerp en Beveren-Waasland plus de nieuwkomers Eendracht Aalst en Sint-Niklaas. “Ik wil in tweede bewijzen dat ik nog eerste klasse waardig ben. Ik begrijp wel dat er na zo een lange inactiviteit twijfels bestaan over mijn paraatheid, maar ik verzeker je: ik ben nog niet versleten. Mijn kwaliteiten zijn niet zomaar verdwenen, hè.”

Ondertussen moet minivoetbal de honger naar de bal stillen en dat vindt de rechtsachter best. “Ik speel graag minivoetbal. Ik speel meestal verdedigend, maar ik doe niets liever dan eens een actietje maken en mee oprukken. Ik merk wel dat het niveau dit jaar hoger ligt op de Keizer Karel Cup, wat volgens mij veel te maken heeft met dat kunstgras. Er doen veel meer echte minivoetbalteams mee nu. In vorige edities kon je al eens 7-0 of 8-0 winnen, dat zit er nu niet meer in.”

‘IK VERKIES TOCH VELDVOETBAL’

We treffen Xavier Deschacht net na een nederlaag van zijn team, MG & The Gang, tegen De Foute Ploeg. Deschacht neemt met enkele vrienden deel aan de recreatieve competitie. “Ik was eigenlijk niet van plan om mee te doen”, zegt de ex-spits van Lokeren en AA Gent, “het is een lang seizoen geweest met Sint-Niklaas (dat via eindronde promotie naar tweede klasse wist te bewerkstelligen, nvdr) en ik ben toe aan wat rust. Maar mijn vrienden belden me om te vragen of ik toch niet mee wou doen, dus heb ik me weer laten overtuigen.”

Vorig jaar deed Xavier nog mee in het competitiegedeelte, hij speelde toen de finale. “Maar daarin verloren we met 8-0. Dat was tegen een ploeg met allemaal echte minivoetballers, daar konden we totaal niet tegen op. Ik speelde vroeger ook wel minivoetbal in het Gentse, maar om eerlijk te zijn verkies ik toch gewoon veldvoetbal. (knipoogt) Daar kan ik tenminste wat mijn armen gebruiken en heb je meer ruimte om op snelheid iets te forceren.”

Zijn broer, Olivier, is er dit jaar niet bij. Ondanks zijn peterschap van het toernooi. “Hij heeft vanavond (zaterdag) een oefenwedstrijd tegen Knokke. Je merkt ten andere dat er toch steeds minder eersteklassers zich vrij kunnen maken voor de KK Cup, dat heeft alles te maken met de voorbereiding die steeds vroeger begint.”

‘SCHEPENS TRAPTE ZELFS EENS OVER HET VANGNET’

Een van de populairste activiteiten op de Keizer Karel Cup is de Zamante-stand, vernoemd naar de sociaalnetwerksite voor voetballers. De snelheid van een trap op doel wordt er gemeten met behulp van een speedgun. Elk jaar is het een drukte van jewelste rond de ‘schietstand’, waar spelers zich verdringen om het hardste schot van het toernooi te laten registreren… of waar de dames dingen naar de titel van ‘snelste vrouw van het toernooi’.

“Jazeker, dames doen hier ook aan mee”, vertelt verantwoordelijke Kirsten Loos van Zamante. “Het record bij de vrouwen werd op dit toernooi gezet op 98 km/u. Maar in feite kan je toch zeggen dat deze activiteit een hoog testosterongehalte heeft. Mannen willen onder elkaar uitmaken wie het hardst kan trappen. Deze editie werd bij de mannen het alltime record verbeterd, dat stond op 116 km/u, maar staat nu op 121 km/u.”

“Het gebeurt ook regelmatig dat er naast het doel geschoten wordt, wat tot veel gegrap en geplaag leidt. Ik herinner me dat Gunther Schepens er zo ooit eens in geslaagd is om de bal zelfs over het vangnet achter het doel te trappen.”

‘BEWONDERING VOOR HET BETERE ZOLENWERK’

“Ik moet eerlijk bekennen dat ik eigenlijk liever zaalvoetbal speel”, zegt Gunter Thiebaut, “dan kan je tenminste nog eens goed knallen naar doel. Minivoetbal gaat er daarentegen erg tactisch aan toe en je mag elkaar nauwelijks aanrakenà zo werd me juist ingefluisterd, ik wist dat niet eens. Al heb ik wel bewondering voor het knappe zolenwerk van de meeste van die minivoetballers.” De ex-spits van SK Lierse vertelt het vlak voor hij moet aantreden in de galamatch van enkele BV’s tegen een selectie van VMF, zeg maar de beste minivoetballers van het moment. Thiebaut trommelde nog snel enkele kameraden op om de vele afzeggingen op te vangen. Onder meer Roel van Hemert (Lierse), Zinho Chergui (ex-KV Mechelen, volgend seizoen Lommel United) en doelman Vincent Van Trier (FC Antwerp) kwamen de galamatch redden.

Dat er steeds minder eersteklassevoetballers meedoen aan de Keizer Karel Cup vindt Thiebaut niet meer dan logisch. “Door de toegenomen populariteit van het evenement, is het voor bekende voetballers onmogelijk geworden om nog ongemerkt mee te doen. En als een club erachter komt dat ze hier speelden, zwaait er wat. Het toernooi valt ook een beetje te laat, want de meeste ploegen zijn al aan de voorbereiding begonnen. In feite komen enkel de bankzitters hier opdagenà(lacht)”

DRUK BIJGEWOONDE GALAWEDSTRIJD

Tussen de finales van de recreatieve en competitieve categorieën in werd voor een galawedstrijd gezorgd. Daarbij konden de talrijk opgekomen toeschouwers zich vergapen aan de kunstjes van een VMF-selectie (Vlaamse minivoetbalfederatie), bestaande uit enkele van de beste minivoetballers die er in Vlaanderen rondlopen, zoals Jurgen Standaert en Jellert Bettens, de huidige minivoetballer van het jaar en voor het eerst peter van de Keizer Karel Cup. Zij mochten het opnemen tegen een selectie met bekende koppen à la Gunter Thiebaut, Roel Van Hemert, Zinho Chergui en Vadis Odjidja, de draaischijf van Club Brugge die in extremis – vijf minuten voor de aftrap – op de afspraak verscheen. Ondanks enkele mooie staaltjes van diens kunnen, bleken de VMF’ers te sterk. Zij wonnen de galamatch met 3-2.

DE WINNAARS

Categorie – 13

1. De Gentse Stroppen

2. ZVC Barça Boys

3. The All Stars

4. Opel Haeck Drongen

Categorie -15

1. De Sportingboys

2. Mini Melsen

3. The Buffalo’s

4. CBL Kortrijk

Categorie -17

1. Nottingham

2. Dallasboys

3. Mooi en meedogenloos

4. Het Nieuwsblad Bayern

Categorie -20

1. Sportingboys

2. Quality Koi Team

3. We are united!

4. Zamante

Categorie Dames

1. Oh Oh Fantastico

2. Zulte Waregem

3. Defensie ladies

4. De Destige Miekes

Categorie Recreatief

1. De Poohkeloekes

2. MVC Babweno

3. Giallorossi

4. El Barça

Categorie Competitie

1. ’t Fruiteniertje

2. All Stars

3. Vadribo

4. Anciens

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content