Negende plaats (en winst in play-off 2) in het eerste seizoen, vorig seizoen zonder zorgen tiende geworden en straks voor het eerst in de clubgeschiedenis drie seizoenen na mekaar voetbal op het hoogste niveau in Oostende. Maar voorzitter Coucke wil meer. Play-off 1? Graag, maar het wordt in het Albertparkstadion niet uitgesproken.

Beter doen dan vorig jaar, de linkerkolom, tussen de zesde en negende plaats eindigen… Maar wie de hele technische staf in het zuiden van de provincie (Kortrijk) wegplukt, Cyriac uit Anderlecht kan weglokken, Rozehnal (Lille) en Akpala (ex-Club Brugge en -Werder Bremen) kan verleiden, heeft grotere ambities.

De nieuwe T1 Vanderhaeghe moet méér uit de groep kunnen halen, gaf hij zelf al toe. Gemoedelijkheid wegdrummen, nieuwe doelen stellen, de lat altijd hoger willen leggen, heilige huisjes slopen. En, de droom van zijn voorzitter realiseren: Europees voetbal in het Albertpark.

VERDEDIGING

De doelman, een eerste knoop om door te hakken. Ovono of nieuwkomer Biebauw? Wellicht krijgt de Gabonese international op basis van zijn Oostendse verleden de voorkeur, maar de T1 weet wat hij van de ex-doelman van KV Mechelen mag verwachten. Rust en zekerheid, ook als hij als tweede man aan het seizoen moet beginnen.

Op de rechterflank hoopte ex-kapitein Luissint na een seizoen vol blessures op eerherstel, al leek Locigno een streepje voor te hebben. Tot vorige week, toen Capon aan de kust tekende. De geboren Oostendenaar weet perfect wat zijn trainer van een flankverdediger verwacht: offensieve impulsen geven, net zoals Lukaku dat op links doet. Met de komst van Antunes zal die ongetwijfeld scherper voor de dag komen dan vorig seizoen.

Centraal is Rozehnal het slot op de deur. 35 jaar, maar zelfs oude sloten worden niet meteen vervangen. Naast de Tsjechische verdediger mag Brillant van een basisplaats dromen, maar de concurrentie met ook nog Schmisser en Milic is groot.

MIDDENVELD

Op het middenveld gaat de voorkeur uit naar ‘het Kortrijkse systeem’: twee verdedigende middenvelders, met daarvoor twee meer offensief ingestelde spelers. De twee controlerende middenvelders van het voorbije seizoen – Jali (rechts) en Siani (links) – krijgen ook straks de voorkeur, maar hebben iets goed te maken. Siani zat na een eerste slopend seizoen op het hoogste niveau op zijn tandvlees, terwijl ook Jali (interlands met Zuid-Afrika) zijn sterke play-off 2 van het seizoen ervoor niet altijd kon bevestigen. De Schutter – ook als links- en rechtsback inzetbaar – en Coussement zijn logische alternatieven.

Vandendriessche, vorig seizoen uitstekend bij Mouscron-Péruwelz, speelt op de rechterflank iets offensiever, maar de motor is groot genoeg om ook defensief bij te springen. Vandendriessche, de Vanderhaeghe van het nieuwe millennium… Op de linkerkant mag Canesin hopen een plaats in de basis, met Berrier (einde contract) en de polyvalente Loemba (overgenomen van Bergen, links en rechts inzetbaar) als concurrenten. Ook de lichtvoetige Jonckheere kan de twee aanvallende posities op het middenveld invullen.

AANVAL

Een diepe en snelle man (Chevalier) en daarachter een bliksemafleider (Santini), daarmee verbaasde Vanderhaeghe vorig seizoen in het Guldensporenstadion. De keuze in Oostende is vanzelfsprekend: targetman Akpala, daarvoor Cyriac. Maar: de kans is groot dat Akpala slechts mondjesmaat wordt gebracht en Jonckheere of Canesin op zijn positie aan het seizoen start.

Keuzemogelijkheden zat in het aanvallende compartiment: Cornet (ex-Virton), die de voorbereiding sterk begon en vlot scoorde, Musona, Blazevic en Ruytinx-Coulibaly, het duo dat mag vertrekken.

CONCLUSIE

KV Oostende kwam versterkt uit de transferperiode, maar Vanderhaeghe had zijn bedenkingen bij de fysieke paraatheid van sommige (basis)spelers van vorig seizoen. Het zal tijd vergen om iedereen op de juiste positie te krijgen en de spelers ervan te doordringen wat hij in balbezit en balverlies van hen verwacht, maar de topclubs zijn gewaarschuwd. Net zoals ze dat voor een verplaatsing naar Kortrijk ook waren.

DOOR CHRIS TETAERT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier