Lillo looft het uitstekende werk van Guardiola.

Tien dagen geleden liet FC Barcelona onverwacht twee punten liggen op het veld van UD Almería. Beide trainers zijn nochtans heel goede vrienden. “Ik beschouw mezelf eerder als een vader of een grote broer van Pep Guardiola“, bevestigt JuanManuelLillo, die midden dit seizoen het roer overnam van HugoSánchez. In het seizoen 2006/07 fungeerde hij zelfs nog als coach van de Catalaan, toen de oud-middenvelder op het einde van zijn actieve carrière voor het Mexicaanse Dorados uitkwam.

In Spanje bleef Lillo veelal bij clubs van lagere afdelingen, hoewel hij ooit eens bijna trainer was van Barcelona. “Bij de voorzittersverkiezingen van 2003 was LluisBassat een van de favorieten”, herinnert hij zich. “Hij had zijn oog op mij laten vallen. Ik was zodanig overtuigd dat Bassat het zou halen dat ik bij geen enkele andere club solliciteerde. Maar aangezien hij het onverwacht toch niet haalde, had ik geen andere keuze dan te opteren voor het bescheiden Murcia, de enige club waar er nog een plaats als coach vrij was.”

In plaats van Barça trainde Lillo uiteindelijk teams als Leonesa, Salamanca, Oviedo, Tenerife, Zaragoza en vorig jaar Real Sociedad. “Dat was de grootste club die ik onder mijn leiding had. Eigenlijk een echte eersteklasser, die door een samenloop van omstandigheden in de Segunda División was beland. Ik hoop dat de club straks weer promoveert.”

Wat kan hij nog kwijt over de kwaliteiten van Guardiola? “De mensen zien alleen zijn huidige successen”, weet Lillo. “Maar hij verrichte al in moeilijke omstandigheden uitstekend werk in de schaduw. Pep is gevoelig en intelligent. Hij beschikt over de gave om zijn ideeën te kunnen doorgeven. Dat hij zijn spelconcept bijvoorbeeld ook in het B-team ingang kon doen vinden, is een enorme verdienste. Hij slaagde er ook in om de spelers collectief te doen denken en dezelfde taal te laten spreken. Ongetwijfeld was JohanCruijff een grote inspiratiebron voor hem. Maar hij kon aan het recept van de Nederlander een eigen smaak geven.”

De Argentijnse international Lionel Messi (22) werd benoemd tot goodwillambassadeur van Unicef, de kinderrechtenorganisatie waarvan de naam zoals bekend ook op de shirts staat van zijn werkgever Barcelona.

Real Madrid werd voor de zesde opeenvolgende keer uitgeschakeld in de achtste finales van de CL. Dit keer was het Franse Ol. Lyon de beul van dienst. De vraag is nu wat er zal gebeuren met coach Manuel Pellegrini, die ook vóór die nederlaag al in vraag werd gesteld. Vorige woensdag kreeg hij het verwijt dat hij de Braziliaanse international Kaká had vervangen, die bijzonder slecht gezind was toen hij van het veld moest. Pellegrini verdedigt zich: “Het is niet mogelijk om van zo’n groot project zoals hier bij Real Madrid een definitieve balans op te maken na zes maanden.” Maar zoals bekend is geduld niet bepaald het handelsmerk van voorzitter Florentino Pérez. Ondertussen is de Franse aanvaller Karim Benzema (22) twee weken niet inzetbaar als gevolg van een liesblessure. Gonzalo Higuaín (22) en Fernando Gago (23) zouden dan weer in de belangstelling staan van Manchester City, dat bereid zou zijn 50 miljoen euro voor hen te betalen.

Marca, de Madrileense sportkrant, voerde een enquête uit om te weten welke spelers de fans volgend jaar graag zouden zien komen om het team te versterken. Liefst 160.000 mensen namen via internet aan het onderzoek deel. Hun voorkeur gaat uit naar Cesc Fàbregas van Arsenal – die ook stevig in de belangstelling staat van Barcelona – en David Silva van Valencia.

Atlético Madrid zou naar verluidt met het oog op volgend seizoen zijn oog hebben laten vallen op Klaas-Jan Huntelaar (AC Milan), Roberto Soldado (Getafe) en Giuseppe Rossi (Villarreal).

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier