De teerlingen zijn geworpen: Anderlecht eindigde als tweede na een seizoen dat bol stond van intriges. Welke spelers deden het goed en wie mag straks opkrassen? Een balans.

Silvio Proto 3600 MINUTEN, 0 DOELPUNTEN, 0 ASSISTS

ZIJN TOEKOMST Na elf seizoenen trekt Proto de deur van het Vanden Stockstadion achter zich dicht. Speler en bestuur kwamen niet tot een akkoord over de duur van het contract en het salarispakket. Oostende ging wel in op zijn eisen. Insiders menen ook te weten dat Proto het beu was dat zijn autoriteit niet gewaardeerd werd in de kleedkamer.

WAT U NOG NIET WIST Zijn vrouw Barbara, die een opleiding als psycholoog volgde, leerde hem zijn emoties beter onder controle te houden. Maar Proto komt echt tot rust wanneer hij jogt. Na zijn carrière wil hij met zijn goede vriend Guillaume Gillet over de hele wereld halve marathons lopen.

QUOTE ‘Besnik heeft fouten gemaakt, net als iedereen op Anderlecht. Maar hij is niet de persoon die zijn cheque int en zich van de rest niets aantrekt.’ (30 januari 2016)

Dennis Praet 3132 MINUTEN, 6 DOELPUNTEN, 6 ASSISTS

ZIJN TOEKOMST Met Fiorentina, Sevilla en Southampton staan drie clubs uit de Europese big five in de rij om de spelverdeler op te pikken. De bestemming doet er weinig toe. Praet wil vooral naar een ploeg waar verzorgd voetbal de norm is. En misschien belangrijker: een trainer die hem op zijn natuurlijke positie uitspeelt.

WAT U NOG NIET WIST In vijf seizoenen ontpopte Praet zich tot de MVP — Most Valuable Player — van Anderlecht. Met 28 doelpunten, 40 assists en 37 preassists in 13.560 minuten was de nummer tien van Anderlecht beslissend om de 129 minuten.

QUOTE ‘Misschien zet ik volgend seizoen een stap hogerop en val ik door de mand. Maar dan heb ik het tenminste geprobeerd. Elke voetballer is toch op zoek naar een nieuwe prikkel?’ (21 oktober 2015)

Kara Mbodj 2998 MINUTEN, 2 DOELPUNTEN, 2 ASSISTS

ZIJN TOEKOMST Kara staat niet op de lijst van spelers die per se weg moeten. De Senegalees is ook geen vragende partij voor een vertrek. Al beschouwt hij Anderlecht als een transitcentrum op weg naar Engeland. Het Turkse Trabzonspor informeerde al, maar in principe zijn enkel Engelse club gek genoeg om minstens 4,5 miljoen euro — het bedrag dat Anderlecht investeerde — op te hoesten.

WAT U NOG NIET WIST Kara raadde een paar weken geleden een vriend aan om honderd euro in te zetten op een zege van Anderlecht op het veld van Club Brugge. Dat Najar, Defour en hijzelf verstek moesten laten gaan, deed hem niet twijfelen over een goede afloop in het Jan Breydelstadion. ’s Anderendaags is Kara zich bij zijn maatje gaan excuseren voor de nederlaag. Ook al stond hij zelf niet op het veld.

QUOTE ‘Als het niet loopt op het veld dan hebben Okaka en ik het gedaan. Die kritiek mag stoppen. Misschien hebben jullie journalisten vrienden zitten in de kleedkamer, maar probeer toch een beetje objectief te blijven.’ (19 februari 2016)

Steven Defour 2788 MINUTEN, 2 DOELPUNTEN, 6 ASSISTS

ZIJN TOEKOMST Defour kon zijn salaris van kampioensmaker niet helemaal wettigen ondanks een tweede seizoen dat beter was dan het eerste. De kritieken, vooral van de fans, hebben hem erg geraakt. Een vertrek lijkt in die omstandigheden een optie voor beide partijen. Misschien kiest hij door zijn blessuregevoeligheid wel voor een exotische bestemming.

WAT U NOG NIET WIST Een stabiele privésituatie heeft hem ook op professioneel vlak veranderd. Vaak lag hij al voor de aanvang van de trainingen op de kinetafel om zijn kuit te laten behandelen en nieuwe blessures te voorkomen. Ondanks het feit dat hij bij Porto geen onbetwist titularis was, liet hij zich soms vol heimwee uit over zijn Portugese jaren.

QUOTE ‘Ik moet bij Anderlecht veel meer doen dan in het verleden: er wordt van mij verwacht dat ik dominant ben op het veld, in de kleedkamer, op het trainingsveld… Soms heb ik de indruk dat iedereen bij élk probleem in Anderlecht denkt: ach, Defour lost het wel op.’ (13 februari 2016)

Stefano Okaka 2625 MINUTEN, 15 DOELPUNTEN, 3 ASSISTS

ZIJN TOEKOMST Na een ferme odyssee door de Serie A en Serie B wil de tweevoudige Italiaanse international het nomadenbestaan achter zich laten. In zijn entourage valt te horen dat Okaka vooral op zoek is naar stabiliteit in zijn carrière.

WAT U NOG NIET WIST Tegen Genk pakte hij zijn eerste rode kaart in bijna vier jaar. Niet toevallig was het Kara Mbodj die de Italiaan tot bedaren bracht. De twee wonen in hetzelfde gebouw dicht bij de chique Louizalaan in Brussel. Op een vrije dag verkennen de twee kleerkasten van Anderlecht al eens samen de buurt.

QUOTE ‘Bij mijn aankomst op Anderlecht schreven bepaalde kranten dat ik de slechtste aankoop van het seizoen was. Daar was ik even niet goed van. Voor de rest trek ik mij weinig aan van de kritiek.’ (20 april 2016)

Youri Tielemans 2581 MINUTEN, 6 DOELPUNTEN, 3 ASSISTS

ZIJN TOEKOMST Zijn makelaar Christophe Henrotay was vorige week in Madrid om Tielemans aan te prijzen bij Atlético en hij is ervan overtuigd dat zijn poulain naar het buitenland moet om een plek bij de Rode Duivels af te dwingen. Bij een uitzonderlijk bod zouden de Brusselaars aan een transfer willen meewerken.

WAT U NOG NIET WIST Ondanks concrete interesse uit het buitenland kan hij in een vernieuwde kern meer verantwoordelijkheid krijgen, en misschien uitgroeien tot de leider die Anderlecht dit jaar miste. Dit jaar al drukte hij zijn stempel in de kleedkamer. Voor de laatste training stapte hij de fitnesszaal binnen en riep: ‘We geven alles en laten niets meer los.’ Zou graag de Gouden Schoen én nog een titel vinden om zijn favoriete club langs de grote poort te verlaten.

QUOTE ‘Dat ik het vetste contract heb op Anderlecht? Dat wist ik niet. Ik ben helemaal niet geobsedeerd door geld.’

Olivier Deschacht 2526 MINUTEN, 0 DOELPUNTEN, 1 ASSIST

ZIJN TOEKOMST Deschacht, die in februari een contractverlenging kreeg tot juni 2017, denkt er nog niet aan om een stap opzij te zetten bij Anderlecht. Maar Ollie staat wellicht voor het moeilijkste seizoen in zijn carrière: hij is al 35 jaar, moet nog tot augustus revalideren van een buikspierblessure en heeft met Obradovic en Nuytinck twee concurrenten die veel jonger zijn.

WAT U NOG NIET WIST Is nooit de leider geweest, en zoekt ook niet om het te worden. Bij de trainingen gaat hij nog zelden in het rood, doet wat hij moet doen, en vertrekt als een van de eersten na afloop.

QUOTE ‘Met jongens als Boussoufa en Mbokani in de ploeg wonnen we op automatische piloot. Zij konden met een actie een wedstrijd beslissen. Maar die periode ligt achter ons, nu moet iedereen honderd procent zijn om te winnen.’ (18 december 2015)

Andy Najar 2063 MINUTEN, 3 DOELPUNTEN, 1 ASSIST

ZIJN TOEKOMST Door de zware knieblessure die hij opliep, moet hij zijn transferplannen minstens voor een seizoen uitstellen. Met wat meeval krijgt Anderlecht tegen dan meer dan de vijf miljoen euro die het deze zomer hoopte op te strijken.

WAT U NOG NIET WIST Najar vertrok begin deze maand naar zijn thuisstad Washington D.C. om er te herstellen van zijn kruisbandletsel. De man die hem weer fit moet krijgen is Randy Rocha, een Amerikaan die een uitstekende reputatie opbouwde aan de oostkust van de Verenigde Staten en werkzaam was als lenigheids- en conditietrainer bij de olympische ploeg van de VS.

QUOTE ‘Na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in de Brusselse metro heb ik meteen mijn vrouw gebeld. Zij en mijn kind zijn doodsbang, ze willen weg uit België. Dit is niet het leven dat ik wilde voor mijn familie.’ (23 maart 2016)

Frank Acheampong 1952 MINUTEN, 5 DOELPUNTEN, 3 ASSISTS

ZIJN TOEKOMST Als Anderlecht wil cashen voor zijn Ghanese tgv dan moet het nu gebeuren. Vorige zomer kreeg het een transfer naar Marseille niet rond. Zijn indrukwekkende Europese campagne — 4 doelpunten en 1 assist — wekte de voorbije maanden wel de aandacht van onder meer Hertha Berlijn.

WAT U NOG NIET WIST Acheampong krijgt vaak bevriende voetballers over de vloer. Na de 4-0 tegen Club Brugge werd hij op Neerpede met de auto opgepikt door Franck Ohandza, een Kameroense spits die bij het Kroatische Hajduk Split voetbalt. De twee kennen elkaar nog van hun gezamenlijke periode bij Buriram United in Thailand.

QUOTE ‘Ik ben een echte atletiekliefhebber. Ooit wil ik een wedstrijd lopen tegen mijn idool Usain Bolt.’ (23 december 2015)

Leander Dendoncker 1881 MINUTEN, 1 DOELPUNT, 1 ASSIST

ZIJN TOEKOMST Heel Europa volgde de verrichtingen van Dendoncker dit seizoen, maar de interesse mondde tot op heden op niets uit. Niet dat Dendoncker het erg vindt: hij wil eerst een sleutelspeler worden in het Vanden Stockstadion en dan pas de grens oversteken. Nu zijn dijblessure weer opspeelt, is de kans haast onbestaande dat hij vertrekt.

WAT U NOG NIET WIST Dendoncker is maniakaal met zijn lichaam bezig, vooral sinds zijn blessure. Na een wedstrijd gaat hij meteen langs bij de kinesist, laat hij de spieren rond zijn dij masseren en trekt dan richting bus. Hij laat zich zelden zien in het spelershome.

QUOTE ‘Als ik bij de nationale ploeg kan geraken als centrale verdediger, zal je mij echt niet horen roepen: ‘Ik ben een 6 en ik wil op 6 spelen.’ Maar ik denk dat ik uiteindelijk toch op het middenveld thuishoor.’ (26 november 2015)

Matías Suárez 1707 MINUTEN, 6 DOELPUNTEN, 5 ASSISTS

ZIJN TOEKOMST Anderlecht wil af van het dikke contract van Suárez en hijzelf is ook toe aan een nieuw avontuur. Het liefst zet hij zijn carrière voort in een Spaanstalig land. De laatste play-offmatch tegen Zulte Waregem had alvast veel weg van een afscheidstoernee.

WAT U NOG NIET WIST Soms slaat de nostalgie toe als hij denkt aan Argentiniê. Omtrent zijn blessuregevoeligheid is hij fatalistisch. Heeft nood aan een nieuwe uitdaging om het moreel op te krikken, maar dat was dan niet Nantes, waar hij in januari naartoe kon maar de aanbieding weigerde. Iets in het zuiden, waar hij zich kan settelen met zijn gezin, zou ideaal zijn.

QUOTE ‘Ik weeg nu 73 kilogram, mijn ideale competitiegewicht. Ik ben lichter en daardoor belast ik minder mijn knieën. Toen ik in 2012 de Gouden Schoen won, zat ik aan 81 kilogram!’ (16 december 2015)

DOOR ALAIN ELIASY EN THOMAS BRICMONT – FOTO’S BELGAIMAGE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier