Roda JC neemt afscheid van veel Belgen.

Wie dit seizoen in Nederland de meeste doelpunten wilde zien, moest naar de Amsterdam Arena of het Parkstad Limburg Stadion trekken. Want het waren Ajax en Roda JC die het thuispubliek het meest verwenden. Het team van Martin Jol voert de ranglijst aan met 68 doelpunten in 17 wedstrijden voor eigen volk, een gemiddelde van vier treffers per duel. Het saldo (64-4) is veelzeggend! Ook de ploeg van Harm van Veldhoven droeg zijn steentje bij, met in totaal zestig goals (34 voor het gezelschap uit Kerkrade, 26 namens de bezoekers). Roda JC kende maandenlang een negatief doelsaldo op eigen veld, maar de recente grote zeges op Heerenveen (4-2), RKC (5-1) en VVV-Venlo (4-2) zorgden er echter voor dat de balans nu positief is.

Algemeen directeur Martin van Geel liet weten dat er komende zomer een grote schoonmaak komt, want maar liefst elf spelers zullen de volgende transferperiode vertrekken. Daaronder zit ook een pak bekende voetballers uit de Belgische competitie: doelman Bram Castro (ex-STVV), Harrie Gommans (ex-SV Roeselare), doelman Cliff Mardulier (ex-Lierse), Jamaique Vandamme (ex-SV Roeselare), Kris De Wree (ex-Germinal Beerschot), Jeanvion Yulu-Matondo en Eric Addo (beiden ex-Club Brugge) of Pa-Modou Kah. Ook Marcel de Jong, Edwin Linssen, Kjell Cnops en Jean-Paul Saeijs moeten sowieso weg. Huurling Arnold Kruiswijk willen ze bij Roda JC graag houden, maar daarvoor zijn ze afhankelijk van de medewerking bij Anderlecht.

De strategie blijft opmerkelijk, zeker als je weet dat Roda JC mag blijven hopen op deelname aan de play-offs. Om Europees voetbal te halen, moet de ploeg van aanvoerder Davy De fauw (ex-Club Brugge) wel als negende eindigen. Daarvoor moeten ze rekenen op puntenverlies van NAC en FC Groningen. “Het kan storend zijn als je te veel gaat speculeren en kijken naar de prestaties van andere ploegen”, verklaarde Van Veldhoven in De Limburger. “We moeten ons vooral bezighouden met onszelf.”

Ajaxaanvoerder Luis Suárez (23) zit ondertussen al aan 44 doelpunten dit seizoen in 44 duels. De Uruguayaan eve-naarde daarmee het persoonlijke record van ex-topaanvaller Marco van Basten. Alleen Henk Groot (in 1960/61 64 treffers in 46 duels) en Ruud Geels (in 1975/76 46 goals in 37 optredens) deden ooit beter. De Deense rechterspits Dennis Rommedahl, die in 2007 werd aangetrokken, blijft mogelijk langer. Trainer Martin Jol gaf een positief advies. De Servische aanvaller Marko Pantelic (31), transfervrij, schermt met aanbiedingen. Hij aast op een meerjarig contract.

Feyenoord en Ajax gaan in een dubbele ontmoeting uitmaken wie de KNVB-beker in de prijzenkast mag zetten. De KNVB koos voor deze oplossing na topoverleg in Rotterdam. De dreigende confrontatie van de aanhang was aanleiding om uit te wijken naar 25 april (in Amsterdam) en 6 mei (in Rotterdam). Dit is niet uniek. In 1983 was Ajax zowel in de heenwedstrijd als in de return te sterk voor NEC.

RKC is sinds vorige week zeker van degradatie. Middenvelder Jeff Stans (20) verlengde ondertussen zijn verbintenis tot 2012.

Oud-scheidsrechter Jaap Uilenberg (59) legt aan het einde van dit seizoen zijn taken bij de KNVB (als coach van de internationale arbiters) neer en wordt vanaf 1 augustus een van de twee hoofddocenten op het nieuw op te richten UEFA Centre of Refereeing Excellence in het Zwitserse Nyon.

AZ neemt komende zomer zo goed als zeker afscheid van Rode Duivel Moussa Dembélé (22). De spits is naar eigen zeggen klaar voor een volgende stap, ondanks een contract tot 2011.

PSV, dat sinds 1982 speelt met het logo van Philips, zoekt actief een nieuwe shirtsponsor. Jaarlijks is de multinational goed voor 4 tot 7 miljoen euro, veel minder dan bijvoorbeeld Aegon (10 tot 12 miljoen euro) bij Ajax.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier