Atlético kiest in doel voor jong Spaans talent.

Met een ontmoeting tegen Panathinaikos, in de vierde voorronde voor de Champions League, zal Atlético Madrid meteen moeten tonen wat het waard is. De ploeg uit de Spaanse hoofdstad was de laatste jaren niet echt een toonbeeld van defensieve zekerheid.

Vorig seizoen konden twee routiniers in doel totaal geen ommekeer bewerkstelligen. Zowel de Fransman Grégory Coupet (38) als de Argentijn Léo Franco (32) ondervonden immers de grootste moeite om de verdediging te organiseren. Daarom werd er nu gekozen voor een radicale verjongingskuur. Sergio Asenjo (21) werd overgenomen van Real Valladolid en begint het seizoen als titularis. “Na twee goede jaren was dit het moment om mijn kans te grijpen op een hoger niveau”, weet hij. “Blijkbaar werd ik al een tijdje gevolgd door de scouts van Atlético. Dat flatteert me. Bovendien hoop ik dat de club zich net als een jaar geleden kan plaatsen voor de Champions League.”

Ook de doublure van Asenjo, de amper twintigjarige David De Gea, is nog piepjong. “Een jongen met veel talent”, oppert hij. “We kennen elkaar van bij de nationale jeugdploegen. Bovendien beseffen we dat de weg naar de top nog lang is.”

Het toeval wil dat trainer Abel Resino een ex-goalie is. “Ik zag hem nooit aan het werk, maar ik hoorde dat hij over veel kwaliteiten beschikte”, zegt Asenjo. “Zijn record van onklopbaarheid, dat nog altijd standhoudt, bevestigt dat.”

In juni speelde Asenjo in Spanje nog mee voor het EK onder 21 jaar. Hij vreest niet dat de korte onderbreking kwalijke gevolgen zal hebben voor zijn frisheid bij het begin van de Spaanse competitie. “Jammer genoeg behaalden we onze doelstellingen niet. De ploeg was vermoeid, aangezien de meeste spelers net een lang seizoen hadden afgewerkt. Daarom ondervonden we ook zo veel moeite om ons beste voetbal te tonen.”

Een volgende opstap moet voor Asenjo in principe de nationale ploeg worden, ook al is Iker Casillas van Real Madrid de onbetwiste titularis. “Daarover bestaat niet de minste twijfel”, bevestigt de Atléticodoelman. “Voor veel Spaanse keepers geldt hij als een model. Hij was ook pas achttien toen hij klaar bleek voor het grote werk. Het is omwille van hem dat ik doelman wilde worden. Natuurlijk heeft het weinig zin hem te willen imiteren, want iedereen heeft zijn eigen stijl.”

Hij heeft zelfs al een plannetje om de buren uit Madrid af te stoppen. “Vooral door rustig te blijven. Want het heeft weinig zin om hun spelers uitvoerig te bestuderen. Cristiano Ronaldo en Kaká zijn totaal onvoorspelbaar.”

Lionel Messi (22) sukkelt wat met de adductoren. De Argentijn werd uit voorzorg gespaard bij de heenwedstrijd voor de Spaanse supercup bij Athletic Bilbao (1-2). Hij vroeg aan coach Josep Guardiola om ook het eerste competitieduel tegen Sporting Gijón te mogen overslaan, dat omwille van de Europese supercup (op vrijdag 28 augustus in Monaco tegen Shakhtar Donetsk) werd verschoven naar maandag 31 augustus. Messi wil graag zo optimaal mogelijk aan de aftrap verschijnen van het belangrijke WK-kwalificatieduel van Brazilië op 5 september.

Real Madrid, dat terugkeerde van een Amerikaanse promotietrip, speelde in San Sebastián een galaduel tegen huidig tweedeklasser Real Sociedad. De Koninklijke won met 0-2, dankzij treffers van Karim Benzema en Wesley Sneijder. Lokale held Xabi Alonso kreeg een staande ovatie van het publiek.

Tom De Mul (22) zit op een dood spoor bij FC Sevilla, na zijn verhuur van zes maanden aan RC Genk. Promovendus Xerez toont belangstelling. Het wil de rechterflankspeler lenen.

Mark Gonzalez (25), de Chileense middenvelder van Betis, verhuist naar CSKA Moskou.

De kans is groot dat Espanyol zijn nieuwe stadion (Cornellá) noemt naar de onlangs overleden aanvoerder Dani Jarque. Vorige week woensdag bracht de Spaanse nationale ploeg, bij de oefeninterland in Macedonië, hulde aan de betreurde speler. De spelers verschenen op het veld met een truitje met rugnummer 21 en zijn naam. Afgelopen weekend, bij Everton-Arsenal, toonde Cesc Fàbregas het shirt na zijn tweede doelpunt.

Luis García (31) verruilde Atlético Madrid voor Racing Santander, waar de aanvallende middenvelder een tweejarig contract kreeg. De Argentijnse spits German Pacheco werd dan weer uitgeleend aan tweedeklasser Rayo Vallecano.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier