46 % denkt dat Evans de Tour wint 84 % vindt België nog steeds een groot wielerland slechts 6 % denkt dat alle renners doping nemen – Voor één keer is het niet de renner met de meeste overwinningen, de ploegleider met de grootste mond of de journalist met de scherpste pen die het voor het zeggen heeft. Nee, deze keer heeft de wielerliefhebber gesproken. Welke ploeg is het populairst? Welke wedstrijd het mooist? Wie wint de Tour? En wat denkt u nu écht van al die doping-verhalen? Sport/Voetbalmagazine vroeg het u en u antwoordde massaal.

Tussen 28 mei en 10 juni 2008 schotelden we 2.040 Nederlandstalige lezers en sportliefhebbers een vragenlijst over het wielrennen voor, schriftelijk (345) en via internet (1.695). Opvallend veel jongeren (39 % jonger dan 24 jaar) en studenten (32 %) vulden de enquête in. De rest van de ondervraagde groep is erg divers, zowel qua leeftijd als beroepscategorie. Interessant, want uit de resultaten blijkt dat de generatiekloof regelmatig speelt. Slechts negen procent van de ondervraagden is vrouw, maar zij houdt er vaak een ietwat andere – en soms onverwachte – visie op na. Nog één belangrijke opmerking voor u begint te lezen: deze enquête werd afgesloten precies op de dag dat de positieve cocaïneplas van Tom Boonen bekend raakte. Het effect van die ‘affaire’ speelt dus niet in de resultaten.

Dat u de wielersport genegen bent, is nogal evident, maar supportert u ook? 43 % onder u zit op het puntje van zijn stoel als er een bepaalde ploeg aan het werk is, en daarbij zijn jongeren (67 %) een stuk fanatieker dan ouderen (32 %). Meteen komen we bij het eerste verrassende resultaat van onze enquête: van de 877 respondenten die aangeven voor een bepaalde ploeg te supporteren, doet liefst 68 % dat voor Quick Step. Silence-Lotto, die andere Belgische topformatie met bovendien veel meer Belgische renners in de rangen, doet slechts 19 % van de harten sneller slaan. Zeven procent geeft aan ‘voor alle Belgische ploegen’ of ‘alle ploegen waar Belgen rijden’ te supporteren. Bij de continentale teams zijn vooral Landbouwkrediet en Topsport Vlaanderen populair. Bijna de helft onder u is fan van één of meerdere renners en hier steken de min 18-jarigen er bovenuit: ruim zeven op tien supportert voor een bepaalde renner. Ook vrouwen (59 %) hebben vaker een voorkeur voor een bepaalde renner dan mannen (49 %). De populariteitspoll onder de renners wordt met ruime voorsprong aangevoerd door Tom Boonen (417 keer genoemd). Niet geheel verwonderlijk krijgt hij veel stemmen van vrouwen, maar anderzijds wekt Boonen ook vóór de cocaïnekwestie bij sommigen al wat wrevel op. Bij de 123 ondervraagden die aangaven ‘voor alle Belgische renners’ te supporteren, maakten er nogal wat de kanttekening ‘behalve voor Tom Boonen’. Rijzende ster Stijn Devolder staat stevig tweede (273 keer genoemd), vooral zijn aanvallende stijl wordt geapprecieerd. Een gedeelde derde plaats is er voor Philippe Gilbert, ook al omwille van zijn aanvalslust, en verrassender: Alberto Contador. U heeft diens werk in de Tour van vorig jaar bijzonder kunnen smaken en vindt het ronduit oneerlijk dat hij komende zaterdag niet opnieuw aan de start staat, zoals verderop nog zal blijken.

Het Belgische wielrennen

Hoe is het met het Belgische wielrennen gesteld? Zeer goed, volgens u. Liefst 84 % is van mening dat België nog steeds een groot wielerland is en ruim driekwart is zeer tevreden over de prestaties van de huidige generatie Belgische wielrenners. Al zijn 55-plussers duidelijk pessimistischer: daar vindt slechts 56 % de huidige generatie zeer goed presteren. Voor vier op tien ondervraagden komen de renners van vandaag niet aan de enkels van mannen als Merckx, Van Looy en De Vlaeminck en ook hier zijn de 55-plussers (63 %) het minst mild in hun oordeel.

Wat de vaandeldrager van de huidige generatie Belgen betreft, Tom Boonen, maakt u zich collectief zorgen – nogmaals: reeds vóór de cocaïnekwestie. 76 % vindt dat er te veel verwacht wordt van Tom Boonen en 73 % is van mening dat de media hem te veel onder druk zetten. Vooral de jongeren onder 24 jaar leven mee met hun idool: ruim acht op de tien vindt dat Boonen een te zware last moet torsen.

De Ronde van Vlaanderen heeft zijn naam ‘Vlaanderens mooiste’ niet gestolen: bijna de helft onder u kiest voor de Ronde als mooiste wedstrijd. Voor 24 procent is dat de Tour de France, terwijl 18 % valt voor de kassei-ellende van Parijs-Roubaix. Het minst interessant vindt u de Vuelta en, toch enigzins onverwacht, het Belgisch Kampioenschap en de Omloop Het Volk. Bijna zes op tien van de ondervraagden vindt overigens dat er in België nog plaats is voor extra wielerwedstrijden, al moeten dat volgens de meesten wel wedstrijden met internationaal allure zijn.

U bent een trouw publiek

Wielerliefhebbers vormen een trouw publiek. Logischerwijze volgt u de mooiste wedstrijden ieder jaar systematisch: Ronde van Vlaanderen (96 %), Parijs-Roubaix (95 %) en Tour de France (90 %). Vooral wat de Tour de France betreft, ontpopt u zich tot een ware fanaat. Zes op de tien probeert tijdens de Tour zoveel mogelijk etappes te volgen. 35 procent zit bij iedere etappe aan het scherm gekluisterd en bij min 18-jarigen en 55-plussers – zij die overdag meer tijd hebben – loopt dit op tot één op de twee. 90 % van de ondervraagden vindt de marathonuitzendingen rond de bergetappes interessant tot zeer interessant.

Ook het WK (92 %) kan ieder jaar op uw massale belangstelling rekenen. Milaan-Sanremo en het BK worden door zeven op tien ondervraagden systematisch gevolgd, zes op tien kijkt ieder jaar naar Luik-Bastenaken-Luik en de Omloop Het Volk. Zelfs de minst populaire wedstrijd, de Ronde van Duitsland, wordt door 62 % onder u bekeken (16 % systematisch en 46 % soms).

Het medium televisie blijkt voor de wielersport dan ook ontzettend belangrijk. 97 % van de ondervraagden vindt dat de sport perfect te volgen is op tv en 64 % zegt zich precies om die reden aangetrokken te voelen tot het wielrennen. Zeven op de tien kijken zelfs liever vanuit hun luie zetel naar een wedstrijd dan langs het parcours te gaan staan. 86 % is tevreden over het huidige wieleraanbod op tv, voor één op tien mag het zelfs nog iets meer zijn. Ondanks de grote kijkdichtheid is er voor de sponsors van wedstrijden minder goed nieuws: ruim één op vier heeft geen enkel idee wie de sponsor van de Ronde van Vlaanderen is en nog eens 35 % is helemaal niet zeker.

U volgt het profwielrennen dan wel uitgebreid op tv, maar bent u ook nog op andere manieren bij de wielersport betrokken? Ja, zo blijkt. 45 % onder u fietst zelf, met een piek van 53 % bij de ondervraagden tussen 25 en 44 jaar. Bijna een op vier gaat regelmatig naar wielerwedstrijden en bijna een op drie doet mee aan wielerpronostieken. 27 % volgt het jeugdwielrennen, al zijn het vooral de 55-plussers (42 %) die hier erg mee bezig zijn. 23 % heeft al een col van eerste categorie beklommen, met een piek van een op drie bij de leeftijdscategorie van 45 tot 54 jaar – de midlifecrisis? Eén wielerliefhebber op vijf tuft jaarlijks naar Frankrijk om een etappe van de Tour mee te maken.

Waarom u van wielrennen houdt

Naast het feit dat u alles zo goed kan volgen op tv, houdt u vooral van de wielersport omwille van de heroïek en de hardheid (65 %). Bijna de helft onder u is wielerliefhebber omdat u zelf fietst. Hoe jonger u bent, hoe meer u bovendien aangetrokken wordt door het ploegenspel en de tactiek, vedetten als Tom Boonen en de joviale sfeer in het wielermilieu. Ouderen genieten dan weer meer van de roemrijke geschiedenis van de sport. Vrouwen fietsen minder zelf (30 %), maar zijn meer geïnteresseerd in het ploegenspel en de tactiek (46 %) en vedetten als Tom Boonen (36 %). Als bijkomende redenen om verliefd te worden op de wielersport, duiden nogal wat ondervraagden op de spanning, de voorbijschuivende landschappen en competitief fietsende familieleden of vrienden. Een enkeling liet weten ‘graag mensen te zien vallen’.

Als ze iets lezen over wielrennen, koesteren vrouwen vooral belangstelling voor de persoon achter de wielrenner, terwijl mannen meer op zoek zijn naar achtergrondinformatie en een vooruitblik bij de wedstrijden en uitslagen.

Bijna zes op de tien is van mening dat de wielersport even heroïsch is als twintig jaar geleden, maar hoe ouder u bent, hoe heroïscher u de goede oude tijd inschat. Over de werkelijke hardheid van de sport raken de wielerliefhebbers het niet eens. Voor zes op tien jongeren is de wielersport niet te zwaar, terwijl het voor de helft van de 55-plussers wel wat minder mag. Ook vrouwen vinden de wielersport duidelijk zwaarder dan mannen. Driekwart onder u vindt dat wielrenners te weinig verdienen in vergelijking met voetballers.

De Tour

Over de favoriet voor de komende Ronde van Frankrijk bent u het roerend eens: 46 % denkt dat Cadel Evans de Tour wint. De nummer twee van vorig jaar laat in de peiling Alejandro Valverde (8 %) en Denis Menchov (7 %) ver achter zich, al dient wel gezegd dat 55-plussers en vrouwen duidelijk veel minder vertrouwen hebben in de kopman van Silence-Lotto.

Verder opvallend veel consternatie en commentaren rond Alberto Contador. De winnaar van vorig jaar wordt opvallend vaak vernoemd, al was ten tijde van de enquête al bekend dat hij niet zou mogen starten. Daarover bent u in de commentaren zeer duidelijk: de uitsluiting is oneerlijk en indien Contador had mogen rijden, had hij grote kans om te winnen. Vermoedelijk speelt hier wel het feit dat Contador ten tijde van de bevraging net de Ronde van Italië op zijn naam geschreven had. U verwacht een zeer open Tour: één op vijf zegt geen flauw idee te hebben wie er zou kunnen winnen en nogal wat mensen verwachten een outsider, gaande van ‘een onverwachte Fransman’ over ‘die Sloveen of Slovaak van Discovery Channel’ tot ‘ Gert Steegmans‘.

Hoewel Stijn Devolder het moet stellen met slechts vier procent van de stemmen achter zijn naam, hebt u er goede hoop op dat er op middellange termijn opnieuw een landgenoot in het geel naar Parijs rijdt. Ruim de helft onder u denkt dat dit binnen de tien jaar al te gebeuren staat. Eén op tien denkt dat het er nooit meer van komt.

Over het verloop van de Tour zelf bent u vrij tevreden. 91 % ziet geen enkele reden om de Tour in te korten en de bergritten zijn voor 59 % niet te zwaar, al gunt iets meer dan de helft van de ondervraagden de renners wel extra rustdagen. Vrouwen vertonen opvallend meer mededogen dan mannen: 55 % vindt de bergritten te zwaar en 63 % pleit voor meer rustdagen. Starten buiten Frankrijk hoeft voor de meesten niet zo nodig (70 %) en consequent met de verontwaardiging omtrent de uitsluiting van Alberto Contador vindt zes op de tien dat de Tour niet het recht heeft om zelf te beslissen welke ploegen er aan de start komen. Negen op tien ondervraagden vinden de Tour commercieel.

De politiek achter de sport

De afgelopen jaren werd de wielerwereld geteisterd door interne conflicten, waarbij vooral Tourorganisator ASO en wielerfederatie UCI bijwijlen gevechten op leven en dood leverden. De modale wielersupporter ligt er echter niet wakker van: het hele gedoe kon ruim 57 % onder u weinig of helemaal niet boeien. Negen op tien ondervraagden zijn er echter wél van overtuigd dat het constante gekrakeel schadelijk is voor het wielrennen. Toch vindt 65 % dat het wielrennen professioneel geleid wordt, al is 73 % van mening dat nog meer professionele medewerkers welkom zijn. Drie vierde van de ondervraagden ziet de toekomst van het wielrennen rooskleurig in en voor acht op de tien moet de overheid meer investeren in jonge renners.

Het Pro Tourproject, waar alle ellende tussen ASO en UCI in de eerste plaats mee begon, draagt u geen warm hart toe. Voor vier op tien ondervraagden is de Pro Tour dood, en nog eens een derde is er hoegenaamd niet in geïnteresseerd. En hoe ouder u bent, hoe meer de hele discussie u kan gestolen worden. Zaken die het verloop van de wedstrijd beïnvloeden, pakken wel uw aandacht en hier zijn de verschillende generaties het geweldig oneens. Acht op tien jongeren vinden dat er één keer per jaar, tijdens het wereldkampioenschap, best wel in landenteams mag gereden worden, maar bij de 55-plussers is slechts vier op de tien dat idee genegen. Daar spreekt één op drie zich uit voor de gewone commerciële teams, en één op vijf vindt dat het op een WK best ieder voor zich is. Toch blijft voor 83 procent van de ondervraagden wielrennen een teamsport. Voor de helft van de 55-plussers onder u mogen de oortjes afgeschaft worden, het jongere publiek heeft er duidelijk minder moeite mee.

Doping

Om eerlijk te zijn: hier waren we echt verschrikkelijk benieuwd naar uw inzichten. De klassieke dooddoeners – kan het ons wat schelen/ze pakken toch allemaal/als de koers maar mooi is – kennen we allemaal, maar is dat ook de mening van de modale wielerfanaat? Neen, die is een pak genuanceerder, zo blijkt.

Allereerst vroegen we u hoeveel renners volgens u doping gebruiken. Slechts zes procent denkt dat alle renners doping nemen en hier geldt heel duidelijk: hoe ouder, hoe cynischer. Bij jongeren tot 24 jaar denkt slechts drie procent dat alle renners pakken, vanaf 45 jaar loopt dit aantal op tot tien procent. Een kwart van de jonge wielersupporters is ervan overtuigd dat minder dan tien procent van het peloton aan het potje zit. Algemeen schat de helft van de ondervraagden het dopinggebruik op minder dan 30 %. Een op tien zegt werkelijk geen idee te hebben van het dopinggebruik in het peloton. Zeven op tien is van mening dat renners vandaag zuiverder rijden dan tien jaar geleden, maar vrouwen koesteren duidelijk meer argwaan dan mannen. Bij hen is slechts 56 % daarvan overtuigd. Zeven op tien wielerliefhebbers gelooft dat de nieuwe generatie renners minder doping neemt dan de oude garde.

We legden u ook een aantal meningen voor die gangbaar zijn bij insiders uit het wielermilieu, en dat leverde een aantal verrassende resultaten op. U gelooft niet in de these dat doping vooral een probleem is van Spanje en Italië: voor driekwart van de ondervraagden is doping een probleem van alle landen. Een goed klassement rijden in de Tour is volgens 73 % van de ondervraagden wel mogelijk. En 68 % van de ondervraagden is ervan overtuigd dat ploegleiders en ploegdokters op de hoogte zijn van dopingpraktijken binnen hun ploeg.

We peilden ook naar de tolerantie omtrent doping. Zullen we doping maar vrij laten, zoals sommigen suggereren? Neen, is daar het overduidelijke antwoord en hier zijn de verschillende geslachten en generaties het gloeiend eens. 83 % vindt dat doping zoveel mogelijk moet ingedijkt worden of absoluut niet te tolereren valt, slechts drie procent vindt dat het moet kunnen. 90 % is van mening dat de wielerfederaties er alles aan moeten doen om doping in te dijken. 37 % spreekt zich uit voor levenslange schorsingen bij betrapte renners en voor 51 % is er in het peloton geen plaats meer voor dopingzondaars als Ivan Basso of Alexander Vinokourov. Zes op de tien vindt de jacht op doping niet te ver gaan.

U veroordeelt het gebruik van doping sterk en bent voorstander van strenge straffen, maar anderzijds laat u uw plezier in de wielersport er niet door vergallen. Acht op de tien kijkt niet minder graag naar koers omwille van al die dopingverhalen en 63 % onder u zou dan ook liefst zien dat de media er wat minder over berichten. Ruim een derde vreest dat doping de wielersport kapot zal maken, maar 69 % is positiever gestemd… zoals het een echte wielerfanaat betaamt? S

Voor alle gedetailleerde resultaten kan u terecht op www.sport.be. De winnaars van de enquête worden schriftelijk verwittigd.

door loes geuens – grafieken: helga orinxillustraties: dominique lobbestael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content