Na een donkere periode lijkt Eidur Gudjohnsen weer helemaal terug bij Club Brugge. Sinds hij in januari overkwam van stadsgenoot Cercle is het nooit rustig geweest rond de IJslander. Een jaar in citaten. Van en over hem.

“We zitten in een moeilijke situatie, staan allerlaatste en dan komen onze buren vragen of ze onze beste speler mogen komen halen. Dat vinden wij niet fair van hen. Ik wil het hier welvoeglijk houden, maar dat is een klop geven op onze kop, terwijl we al op de knieën zitten.” – Pol Van Den Driessche (Het Belang van Limburg, 10 januari)

“Ik vraag me af waarom Club Gudjohnsen nodig had. Carlos Bacca is nog niet weg en ook Mémé Tchité loopt er nog rond. Waarom dan Gudjohnsen kopen die alleen maar centervoor kan spelen?” – Phillipe Albert (Het Nieuwsblad, 18 januari)

“Die nummer 32 had ik na tien minuten gewisseld, is dat die speler van Barcelona? De toen negentienjarige Jérémy Obin, testspeler bij Club Brugge.” (Het Laatste Nieuws, 30 januari)

“Ik heb Club nooit gezegd dat het Gudjohnsen moest nemen. Het initiatief is van Eidur zelf uitgegaan.” – Arnar Grétarsson (Gazet van Antwerpen, 2 februari)

“Ik ben wél zeker – al kan ik dat niet hard maken – dat Gudjohnsen nu nog bij Cercle zat als Grétarsson geen Technisch Directeur was geworden van Club.” – Foeke Booy (Het Laatste Nieuws, 20 februari)

“Of Club nu uitgeschakeld is voor de titel? Is Anderlecht soms al kampioen? (…) Volgens mij hebben we in de eerste helft het mooiste voetbal van België laten zien.” – Eidur Gudjohnsen na de 1-1 op Anderlecht in play-off 1 (Het Laatste Nieuws, 15 april)

“Ik heb ook mijn momenten gehad dat ik denk: ‘Laat me toch staan!’ Als speler heb je niet altijd gelijk. Trouwens, kwaad worden bij een wissel vind ik niet respectvol tegenover de speler die invalt. Die heeft ook hard gewerkt om te spelen. Daarom ga ik geen circus maken op het veld.” – Eidur Gudjohnsen (Het Laatste Nieuws, 18 april), die de match nadien tegen Zulte Waregem bij zijn vervanging mokkend naar de kant gaat en Garrido geen hand geeft.

“Brugge was geen logische stap. Het is een raar gevoel dat ik hier nu speel.” – Eidur Gudjohnsen (De Morgen, 27 april)

“Misschien hadden we wel met 0-6 gewonnen als ik er van bij de start bij was geweest.” – Eidur Gudjohnsen na de 2-4-overwinning op Standard (Gazet van Antwerpen, 13 mei)

“Natuurlijk maak ik me druk om het feit dat ik op de bank moet starten. Ik wil altijd in de basiself staan.” – Eidur Gudjohnsen (Het Laatste Nieuws, 14 mei)

“Een half jaar geleden had ik de eer om met Eidur Gudjohnsen op één veld te staan. Hoewel hij vijf, zes kilo te zwaar stond, droop de klasse ervan af.” – Bernt Evens (Het Belang van Limburg, 21 juni)

“Mijn persoonlijke ambitie is om in het nieuwe seizoen elke wedstrijd te spelen.” – Eidur Gudjohnsen (Gazet van Antwerpen, 8 juli)

“Gudjohnsen is qua klasse een van de beteren, maar op welke positie

moet je hem uitspelen?” – Franky Van der Elst (Het Nieuwsblad, 25 juli)

“Gudjohnsen speelt altijd op de positie van Gudjohnsen.” – Juan Carlos Garrido (De Standaard, 1 augustus)

“Voor hem is het natuurlijk een voordeel dat hij Gudjohnsen heet, want met een mindere naam zou men niet zoveel geduld hebben.” – Franky Van der Elst (Het Nieuwsblad, 4 augustus)”Gudjohnsen mag vertrekken.” – Bart Verhaeghe (Sporting Telenet, 1 september)”Ik weet niet of Eidur zo veel uitgaat. Ik ben daar nooit bij. (…) Hij moet vooral zijn hoofd leegmaken en presteren op het veld. Ik beschouw Gudjohnsen niet als een probleem. (…) Alleen zie ik ook dat hij niet topfit is. En dan telt je palmares niet.” – Arnar Grétarsson (Het Laatste Nieuws, 4 september)

“Het heilige vuur brandt niet meer bij de IJslander.” – Peter Vandenbempt (De Standaard, 6 september)”Gudjohnsen is nog steeds een speler van Club Brugge en als hij zich opnieuw bewijst, krijgt hij zijn kans. Maar dan moet hij zich wel tonen.” – Philippe Clement (Het Nieuwsblad, 12 september)

“Ik bouw voort op wat Juan Carlos Garrido en Philippe Clement hebben gedaan. Als Gudjohnsen weer aan zijn top komt, kan hij iets voor Club betekenen.” – Michel Preud’homme (De Morgen, 24 september)

“Ik hoop dat de nieuwe trainer mij aanvallend uitspeelt, bij voorkeur op het middenveld of achter de spitsen.” – Eidur Gudjohnsen (Twitterpagina van Club Brugge, 2 oktober)

“Ik heb geen tijd meer om cheerleader te spelen.” – Eidur Gudjohnsen (Morgunbladid, 22 november)

“We nemen zijn wensen dan ook serieus maar gaan er zeker geen zaak van maken. – Michel Preud’Homme” (Het Nieuwsblad, 22 november)

“Vertrekken? Ik wil de concurrentie aangaan!” – Eidur Gudjohnsen (Het Nieuwsblad, 25 november)

DOOR IGGY VAN DAMME

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier