FC Utrecht ontsloeg volksidool Van Hanegem.

Al maanden hing zijn vertrek in de lucht. Het was uiteindelijk grootaandeelhouder en allesbepaler Frans van Seumeren zelf die vanop zijn vakantieadres besloot om eigenhandig oud-international Willem van Hanegem (64) weg te sturen. Ook technisch directeur Piet Buter moet weg. Duidelijk is ondertussen dat er de laatste maanden een echte guerrillastrijd woedde.

Het was De Kromme zelf die de bom deed ontploffen, door op 22 december in de Utrechtse editie van het AD clubeigenaar Van Seumeren een ‘duikboot’ te noemen, zoals hij tegenover de spelersgroep en de medische staf de zaken ook constant aanduidde. “Er is altijd wat bij de club. Zo wordt het nooit wat. Er spelen constant persoonlijke belangen, die de toekomst niet dienen”, fulmineerde hij in de richting van de 58-jarige ondernemer, die met zijn bedrijf Mammoet faam verwierf door het bergen van de Russische onderzeeër Koersk in 2001.

Van Seumeren werd groot in het zakenleven door hard en slim te zijn. Hij betaalde in april zestien miljoen euro voor 63 procent van de clubaandelen, met als adagium: wie bepaalt, betaalt. “Ik wil vooruit. Met elkaar willen we van FC Utrecht een mooie club maken. Willem leverde daar geen positieve bijdrage in. Jammer dat dit zo moest gebeuren, maar het móést.”

Van Hanegem waande zich al een tijdje onaantastbaar. Clubbestuurders waren bang, omdat hij een man van het volk is die altijd de publieke opinie op zijn hand heeft. Voorzitter Jan Willem van Dop en td Buter durfden hem nooit tegen te spreken. Alleen in Van Seumeren trof hij zijn meerdere. Die prikte de voorbije roerige maanden de status van Van Hanegem door als een luchtballon. Verbazing maakte al snel plaats voor verbijstering over de trainer, die een jaarsalaris had van 520.000 euro.

Van Hanegem werd volledig ontmaskerd. Onder zijn hoede heerste er een opgefokte sfeer van roddel en achterklap, wantrouwen, voortdurend negativisme en geklaag. Hij toonde totaal geen betrokkenheid meer. Het is nu aan Ton du Chatinier (50) om het seizoen af te maken.

Vitesse verving de ontslagen Hans Westerhof (60) door Theo Bos (43), die overkwam van FC Den Bosch en voor anderhalf jaar tekende.

Bij Roda JC is, na twee opeenvolgende ontluisterende nederlagen en een pijnlijke zestiende plaats in het klassement, het positieve elan alweer verdampt. Coach Harm van Veldhoven drong bij technisch directeur Martin van Geel al aan op nieuwe spelers tijdens de winterstop. Harrie Gommans (ex-Westerlo) mag weg. Voorzitter Servé Kuijer stapte op vanwege aanhoudende bedreigingen aan hemzelf en zijn gezin.

Jack de Gier (ex-Lierse) ging per 1 januari bij NEC aan de slag als hoofd profscouting. De oud-spits is de opvolger van Leen Looyen, die naar De Graafschap vertrok. De contracten met doelman Gábor Babos (34) en aanvaller Moestafa El Kabir werden verlengd tot 2012.

Heerenveen haalde met de Zweden Patrick Ingelsten (26, tot 2012) en Viktor Elm (voor 1 miljoen euro) twee spitsen weg bij Kalmar FF. Doelman Hans Vonk (38) komt, door de rugblessure van Kenny Steppe, over van Ajax.

Onze landgenoot Emrullah Guvenc (21), een middenvelder, wordt door Fortuna Sittard verhuurd aan TOP Oss.

De ontevredenen Christophe Grégoire (2010) en Mohamed Messoudi (2009) mogen ondanks een lopend contract weg bij Willem II.

Volgend seizoen start de Eredivisie voor het eerst sinds de start in 1956 op vrijdag 31 juli. De Jupiler League begint op vrijdag 7 augustus.

Onze landgenoot Tim De Meersman (23), een middenvelder, kreeg bij ADO Den Haag te horen dat hij weg mag.

De clubloze Pieter Collen (ex-AA Gent en STVV) trekt op amateurbasis naar Cambuur.

Ismail Aissati (Ajax) verkiest de nationale ploeg van Marokko boven die van Nederland.

De Graafschap huurt de Israëlische spits Ben Sahar (19) van Chelsea.

FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content