Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

‘Het excuus van een te smalle kern is te goedkoop’

Met een nul op twaalf ontwikkelt zich bij STVV stilaan een minicrisis. Na afloop van de nederlaag in Moeskroen viel verdediger Mario Cantaluppi scherp uit naar zijn ploegmaats. “Als ze niet snel luisteren, gaan we het tij niet keren.” Trainer Guido Brepoels stelt zich een aantal vragen: “Hoe gaan we hiermee om na anderhalf jaar van succes?”

Guido Brepoels: “We moeten ons afvragen waarom we de tweede bal niet meer winnen. In de eerste zes wedstrijden was iedere bal na een duel voor ons, nu gebeurt dat niet meer. Waarom winnen wij bij spelhervattingen geen enkel duel meer? Uit onze vrije trappen en corners komt ook niks meer. Als dat terugkomt, zie ik STVV wel weer boven water komen.”

Waarom wint STVV geen duels meer?

“Een duel winnen is een zaak van kwaliteit, maar misschien heeft het ook te maken met de manier van aanpakken. Op stilstaande fases doen we het al twee jaar in zone. Nu we veel goals slikken, moeten we dat misschien omgooien naar mandekking. Al gebeurt dat niet van vandaag op morgen.”

Verwachten we van STVV na die goeie start misschien niet te veel?

“Misschien wel. Het grootste vergiftigde geschenk was de overwinning tegen Anderlecht en de eerste plaats die daarop volgde. Daar zijn we slecht mee omgegaan. Iedereen schreef ons voor de start van de competitie af, we zouden zestiende eindigen. Daarop hebben de spelers gereageerd: ieder duel was voor ons, iedere tweede bal, er stond een blok, dat vooruit verdedigde. Maar de laatste weken is dat weg. We houden voorin geen bal meer vast en durven niet meer bij te sluiten. We moeten zo snel mogelijk de draad weer oppikken. Ik heb bij STVV al een fantastische tijd gehad, dat mag echt niet kapot gaan. Daarom zeg ik u nu: STVV valt nooit uit eerste klasse.”

Is de conclusie ook niet: STVV heeft een goeie basisploeg, maar is niet voldoende sterk in de breedte? De manier waarop Massimo Moia voor de rust de mist in ging, was pijnlijk.

“Daarom heb ik hem ook gewisseld. Nils Schouterden debuteerde en ik vond dat die jongen het heel goed gedaan heeft, maar na een uur was zijn pijp uit. En dan verwachtte ik toch iets meer van Alex da Silva. Die viel bleek in. Hij kon de bal niet kwijt, zei hij. Hij moet leren leven met het feit dat hij bij STVV voetbalt.

“Ik zoek ook geen excuses. We hebben heel bewust voor deze groep gekozen, met jongens uit tweede klasse of jongens die twee jaar geleden mee zijn gezakt. Dan moet je nu accepteren dat ze fouten maken. Het excuus van een te smalle kern is te goedkoop. We hebben toen gezegd: met dat materiaal blijven we in eerste klasse. Nu ga ik niet iets anders beweren. Alleen moeten ze alle elf scherp staan.”

U noemt de start een vergiftigd geschenk. Is het ook geen zacht kussentje om in tijden van crisis op terug te vallen?

“Anders was dit helemaal een drama, dat is juist. Maar het is wel belangrijk dat de jongens niet dezelfde fouten blijven maken. De ervaren spelers moeten bijsturen. Tegen Gent moeten we komend weekend absoluut minstens een punt halen.” S

PETER T’KINT

‘STVV valt nooit uit eerste klasse.’

Guido Brepoels

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier