We vinden hem na wat zoeken in een bank in Dendermonde. Gunter De Meyer (14 april 1968) maakte vrij probleemloos de reconversie van profvoetballer naar bankier. In de stad waar de Dender in de Schelde stroomt, werkt hij voor de Bank van Breda, die speciale zakenbank voor ondernemers en vrije beroepen. Voetbal is een bijverdienste, nadat Beveren hem niet meer kon gebruiken, ging hij drie jaar voor het Nederlandse HSV Hoek voetballen. “Zaterdagamateurs. Een behoorlijk niveau, ik denk dat we met die ploeg aan de top zouden meedraaien in derde klasse. Hoek was ook ambitieus, speelde altijd de top, dat was wel leuk. Nu voetbal ik weer in België, bij de Antwerpse eersteprovincialer SK Rapid Leest.”

Maar het voetbal is dus niet langer een belangrijke zaak. De Meyer studeerde voor handelsingenieur. “Een carrière in de bank is niet direct een logisch vervolg op die studies, ik heb me dus serieus moeten inwerken. Dat gebeurde via studie en cursussen in de bank. Officieel ben ik relatiebeheerder voor ondernemers. In de praktijk ben ik het eerste aanspreekpunt voor de zelfstandigen. Dat betekent dat je als generalist over alles een beetje moet kunnen meepraten. Kredieten, beleggingen, algemene boekhoudprincipes. Interne specialisten staan me bij als klanten echt specifieke vragen hebben. Je ziet, loketverrichtingen doe ik niet.”

37 is hij intussen. Nooit overwogen om trainer te worden ? “Je weet het nooit, maar voorlopig is dat geen optie. Met een functie als speler is dit nog te combineren, dan ga je als ontspanning trainen. Maar een trainer heeft heel wat meer werk, als die een kleedkamerdeur dicht slaat, begint het voor hem pas. Zeg nooit nooit, maar op dit moment heb ik daar geen tijd voor.”

Helpt zijn voetbalverleden hem ? “Ik heb onder meer in Beveren en Gent gevoetbald, en af en toe ga ik nog wel eens kijken. Meer op Gent dan op Beveren, want daar is er al heel wat vernieuwd sinds ik er weg ben en ik ken er nog amper mensen. Of mijn naam helpt ? Wel, iemand die het voetbal wat volgt, kent me ergens wel, denk ik. Als je die dan belt, hoor je ze aarzelen. Anderzijds zijn particulieren dan weer niet onze doelgroep. Maar het gebeurt, en het breekt voor een stuk het ijs. Al is er voor en tegen. Je merkt ook wat aarzeling bij de mensen : ‘Wat kan zo’n voetballer ons nu vertellen over bankzaken ?'” Zou hij gefortuneerde klanten een belegging in voetbal aanraden ? “Neen. Als het de passie van iemand is, moet hij die vooral beleven, maar als hij het ziet als investering, zijn er gebieden waar het rendement een pak hoger ligt.”

(PTK)

‘Wat kan zo’n voetballer ons nu vertellen over bankzaken ?’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content