‘Onze beslissing over Jos Daerden moet weloverwogen zijn’

In de aanloop naar de play-offs duikt op het Kiel weer de vraag op of de club volgend seizoen doorgaat met trainer Jos Daerden. Zijn contract loopt op het eind van dit seizoen af. Vorige week raakte bekend dat de wegen van G. Beerschot en assistent-trainer Eric Viscaal na dit seizoen scheiden. De club koos Viscaal in mei 2009 als opvolger voor Marc Schaessens. “Noch bij ons noch bij Eric werden de verwachtingen helemaal ingevuld”, zegt sportief directeur Gunther Hofmans.

Op welk vlak schoot Viscaal tekort?

Gunther Hofmans: “De afspraak is om daar niet over uit te weiden, dat is interne keuken. We gaan als vrienden uiteen.”

Zegt het niet-verlengen van zijn overeenkomst iets over het al dan niet doorgaan met Jos Daerden?

“Het ene heeft niks met het andere te maken. Dat van Eric is ook besproken met Jos.”

Wie wordt de nieuwe assistent?

“We zullen nu met de trainer en anderen de mogelijkheden overlopen.”

Daerden wordt betrokken bij die kwestie?

“Natuurlijk, hij is nog altijd onze hoofdtrainer.”

Maar gaan jullie door met hem?

“Daarover is er nog geen beslissing. We kenden een goede periode vóór Nieuwjaar en een slechte erna. De slechte is dichterbij dan de goede, dat maakt het niet makkelijk. Onze beslissing over Jos Daerden moet in elk geval weloverwogen zijn.”

Waarvan hangt het af?

“Er zijn verscheidene pro’s en contra’s. Je moet op bestuursvlak bespreken wat overheerst.”

Wat zijn de pro’s en contra’s?

“Daarover weid ik nu niet uit.”

Jullie weten hoe Daerden werkt, dat volstaat niet om de knoop nu al door te hakken?

“Zijn manier van werken is goed, maar een trainer moet voldoen aan meerdere criteria. De resultaten tellen ook voor een stuk. De manier van omgaan met de jongens, de uitstraling van een trainer …, dat zijn allemaal aspecten die van belang zijn. En niet één ervan is doorslaggevend.”

Het ene lijkt toch crucialer dan het andere: het contract van Daerden zou automatisch verlengd zijn als Germinal Beerschot zich had geplaatst voor play-off 1. Anderzijds zei voorzitter Herman Kesters dat het niet eerlijk zou zijn om de trainer af te rekenen op het niet-halen van de top zes. Maar dat lijkt dan weer in tegenspraak met jullie getalm, jullie wilden ook geen beslissing nemen vooraleer de tickets voor play-off 1 verdeeld waren.

“Het is gemakkelijk om te zeggen: ‘We halen play-off 1 niet, we nemen afscheid.’ We zijn nu aan het praten omdat we over bepaalde zaken heel tevreden zijn. Maar dat we niet in de top zes eindigden, dat is natuurlijk een element.” S

KRISTOF DE RYCK

‘Een trainer moet aan meerdere criteria voldoen.’