Guus Til – Club: Feyenoord

Guus Til © BELGAIMAGE

De 23-jarige Nederlandse schaduwaanvaller, door de Rotterdammers gehuurd van Spartak Moskou, scoorde op één week tijd vier keer in de Eredivisie.

Een knotsgekke avond werd het afgelopen zaterdag in De Kuip, want het thuisduel tegen NEC eindigde op 5-3. Vooral het scoreverloop was verrassend, want een 2-0-voorsprong na amper 17 minuten voor het team van Arne Slot werd na 74 minuten plots 2-3. Dat was het moment voor Guus Til om op te staan. Net als bij de midweekse partij tegenover SC Heerenveen (3-1-overwinning) waren het zijn twee doelpunten die Feyenoord over de streep trokken om een eerste nederlaag in eigen stadion te voorkomen.

Over het talent van de drievoudige Nederlandse international bestond in eigen land nooit enige twijfel. Op dertienjarige leeftijd kwam ‘Pruikie’, zoals zijn bijnaam luidt door zijn kapsel omdat hij geen opgeschoren zijkanten heeft, bij de jeugdopleiding van AZ terecht. In augustus 2016 debuteerde de offensieve middenvelder al op het hoogste niveau, toen toenmalig trainer John van den Brom Til liet invallen in een play-offwedstrijd in de Europa League.

Zijn hoogste rendement haalt Til in de rug van een balvaste targetman, zoals in Alkmaar gebeurde met Wout Weghorst. Dan kan hij gemakkelijk bijsluiten en voor diepgang zorgen. In juli 2018 benoemde Van den Brom hem tot aanvoerder, waarna Til met twaalf goals clubtopschutter werd. De vrolijke jongen lag goed in de media en kreeg vleugels door het dragen van de band.

De overgang in augustus 2019 voor 18 miljoen euro naar Spartak Moskou was een logische stap, maar aanpassingsproblemen en een sportief moeilijke tijd gooiden roet in het eten. Dat leidde in september 2020 tot een verhuur voor 450.000 euro aan het Duitse SC Freiburg. Alweer een verkeerde keuze, maar gelukkig was er zijn extraverte karakter om alles te relativeren. Dat hij nu bij Feyenoord openbloeit, is te danken aan Arne Slot. Die fungeerde tussen 2017 en 2019 als assistent-coach van AZ. Hij weet dus perfect wat Til nodig heeft om optimaal te presteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier