Sint-Truiden bereikte vorige week een akkoord met Herman Vermeulen over het hoofdtrainerschap voor volgend seizoen. Vermeulen, een Limburger, is nu nog trainer van Oostende. “Zijn naam doet hier al een paar jaar de ronde”, legt Guy Mangelschots, sportief directeur van STVV, uit. “Toen we met Jacky Mathijssen begonnen, dachten we al aan hem. Hij heeft oog voor de jeugd, is een werker en is aanspreekbaar. Hij past bij de stijl van Sint-Truiden. Dat gevoel heb ik heel erg.”

Van wanneer dateert het eerste contact ?

Guy Mangelschots : “Van een dag of vijf na de match tegen Oostende. Intern hadden we al gezegd dat hij aan het profiel beantwoordde dat we hadden opgesteld omdat we niet wisten of Marc Wilmots nog wilde blijven na dit seizoen. Duchâtelet heeft Vergeylen dan opgebeld om te zeggen dat we met Vermeulen zouden praten. Hij had daar geen probleem mee. Als hij nu uit de lucht valt, dan toch niet omdat hij het niet wist. Ik hoop dat we de handtekeningen binnen dit en tien dagen kunnen zetten. Hoeveel seizoenen het worden, is nog een van de te bespreken puntjes. Eén of twee jaar, denk ik : iemand lang binden, is niet meer van deze tijd.”

Hoe zit het ondertussen met Benji De Ceulaer ?

“NAC heeft een bod gedaan en wij moeten een tegenvoorstel formuleren. Feyenoord heeft ook belangstelling, want het nam contact met ons op om te zeggen dat het een voorstel zou doen. Van Genk weet ik alleen dat zijn makelaar er gaan praten is. Ik ga ervan uit dat Benji weg gaat. Ik hoop alleen dat er voor ons iets tegenover staat.”

Zijn makelaars vernamen van Sporta dat hij 325.000 euro mag kosten.

“Als je uitgaat van de wet van 78, klopt dat. Ik weet van Benji en zijn vader dat ze die uit dankbaarheid tegenover STVV niet zullen gebruiken. Als hij vertrekt, hebben wij een gat dat we moeten kunnen vullen.”

NAC trok Pierre van Hooijdonk al aan en de kas is er leeg, wordt gezegd. Dat Feyenoord hem zou aantrekken en meteen uitlenen, voorspelt niet veel goeds. Straks blijft hij nog gewoon bij STVV.

“Ik heb ook gehoord dat ze financieel niet zo sterk staan, maar ze hebben wel altijd gezegd dat het hun bedoeling was om met allebei te spelen : Van Hooijdonk diep en Benji errond. Hij mag natuurlijk altijd bij ons blijven. Benji is een waardevolle speler en het is niet omdat hij met andere ploegen flirt, dat hij niet opnieuw welkom is. Maar ik vermoed dat hij vertrekt. Er is te veel rond te doen geweest om nu te zeggen : het gaat niet door.”

Tegen Lierse vorige week speelde STVV misschien wel zijn beste wedstrijd. Hoe kwam dat ?

“We veranderden wat aan de invulling van het systeem : Niemi centraal en De Ceulaer op de kant. Met Buvens, de Condé en Delorge hadden we op het middenveld een driehoek met twee voetballers en een werker die ook kan voetballen. En met Debroux is er ook iemand die van achteruit kan aanvallen.”

Er stonden negen Belgen en geen Afrikanen aan de aftrap. Toeval ?

“Ja, toeval. Ik ga niet schuiven om Afrikanen aan de kant te zetten. Maar als je zegt : ‘Nu moet onze kop ervoor’, dan heeft dat wel gevolgen voor je keuzes want de meeste Afrikanen steken anders in elkaar. Ik merk wel dat Kimoto, die tegen Charleroi de geschorste De Ceulaer verving, zeer goed bezig is. Ik heb geen geduld meer, ook niet met de blanke spelers trouwens.”

Zijn er al keuzes gemaakt naar volgend seizoen ?

“We hebben eerst een nieuwe trainer gehaald omdat die daarover mee moet denken. De contracten van Castro en Buvens gaan we proberen te verlengen en jongeren als Wisniowski en Renson, die al tekende, hebben we een contract aangeboden. Dat zijn keuzes. Als Kimoto zo verder doet, mag hij gerust blijven. Rivic en Ipoua zijn einde contract : tenzij ze zo sterk gaan spelen dat ze ons nog overtuigen, blijft dat zo. Diawara en Diabaté zullen we beoordelen met de nieuwe trainer.”

Goed. Bedankt voor het ge…

“Misschien nog dit. Oostende is net als wij degradatiekandidaat en ik hoor de verhalen op gang komen. Dan ga je er dus van uit dat mensen oneerlijk zijn. Ik weet wel : er zít veel oneerlijkheid in de wereld, maar niet altijd : er zijn ook goeie mensen. Je moet ze alleen weten te vinden.”

door Jan Hauspie

‘Toen we met Jacky Mathijssen begonnen, dachten we al aan Herman Vermeulen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier