Betaalde Lyon te veel voor Lisandro Lopez?

Terwijl landskampioen Bordeaux en runner-up Marseille hun team voor volgend seizoen al zo goed als rond hebben, leek Lyon, dat nochtans op een revanche belust is nadat het vorig seizoen van zijn voetstuk viel, de transferbedrijvigheid de jongste weken slechts langs de zijlijn te volgen. Sterker nog, met Juninho en de vorige week naar Real Madrid vertrokken Karim Benzema, verloor de club twee sterkhouders.

Dat Real ‘slechts’ 32 miljoen euro betaalde voor Benzema ontlokte sommige waarnemers de opmerking dat dit voor een speler van zijn kaliber toch aan de lage kant lag. “Misschien moest Lyon echter vóór 30 juni bepaalde schulden vereffenen, want dat is de slotdag waarop beursgenoteerde ondernemingen specifieke financiële operaties moeten afronden”, schreef France Football vorige week. Nu blijkt echter dat het geld van Benzema vooral gebruikt is om de Argentijn Lisandro Lopez bij Porto weg te halen voor een bedrag van 24 miljoen euro. Meteen waren daarover kritische geluiden te horen aangezien Marseille voor Lucho Gonzalez, die in het systeem van Porto toch belangrijker was dan Lopez, 6 miljoen euro minder betaalde.

Lyon, dat naam en faam heeft opgebouwd door zijn neus om heel vroeg talent op te sporen, lijkt nu in diverse dossiers blijk te geven van overhaasting. Zo is de club ook aan het onderhandelen om Loïc Remy, die vorig seizoen voor 8 miljoen euro werd verkocht aan Nice, terug te halen voor… 10 miljoen euro.

Het kan ook te maken hebben met de irritatie van voorzitter Jean-Michel Aulas die wil tonen dat zijn club in Frankrijk nog niet is ingehaald door Bordeaux en Marseille en wel degelijk nog een factor is om rekening mee te houden. Trainer Claude Puel beklemtoont echter dat men het zo ver niet moet zoeken. “We zijn doelbewust op zoek naar specifieke profielen. Toppers voor het offensieve compartiment bijvoorbeeld, en die zijn niet gemakkelijk te vinden. AC Milan ondervindt dat ook. Als we echt hadden willen kopen, dan hadden we dat al lang kunnen doen, maar we willen niet om het even wie.” Toch blijven er diverse namen circuleren. André-Pierre Gignac, de topscorer van Toulouse verklaarde ongegeneerd zijn liefde voor Lyon. Bovendien werden de onderhandelingen met de Braziliaanse spits van Rijsel, Michel Bastos, die waren afgesprongen omdat de Noord-Fransen 18 miljoen euro voor hem vroegen, vorig weekend hervat.

Bordeaux haalde de 27-jarige Tjechische middenvelder Jaroslav Plasil weg bij Osasuna, waar hij twee jaar geleden naar toe was verhuisd vanuit Monaco. Hij tekende bij de landskampioen een contract voor vier jaar.

Marseille blijft erg bedrijvig op de transfermarkt. Na de komst van Lucho Gonzalez, Edouard Cisséen Souleymane Diawara, liet het vorige week het veelbelovende talent Stéphane Mbiaeen contract tekenen voor vier jaar. Hij komt voor 12 miljoen euro over van Rennes. De Albanese aanvoerder Lorik Canaverlaat dan weer de club voor Hamburg, terwijl Boudewijn Zenden, wiens contract niet was verlengd, nu toch opnieuw over een verlenging onderhandelt. Voorts kreeg de club groen licht voor de verbouwing van de Vélodrome. Een investering van 150 miljoen euro zou de capaciteit op 70.000 toeschouwers moeten brengen en alle tribunes zullen worden overdekt. De werkzaamheden zouden klaar moeten zijn tegen 2014.

Valenciennes rekende erop dat de werkzaamheden aan het nieuwe stadion binnen een jaar zouden zijn afgelopen, maar moet die nu stopzetten omdat een administratieve rechtbank in Rijsel de bouwvergunning nietig heeft verklaard. De werkzaamheden, die al goed waren opgeschoten, zullen slechts na een beroepsprocedure eventueel hervat kunnen worden.

Lyon heeft zijn eerste grote vis beet: Lisandro Lopezkomt voor een bedrag van 24 miljoen over van Porto. Het is meteen de duurste inkomende transfer uit de geschiedenis van de club. Het vorige record bedroeg 18 miljoen euro, betaald voor Abdelkader Keita.

Tony Vairelles, de vroegere spits van Lens en Lierse, nam een belang van meer dan vijftig procent in het kapitaal van Gueugnon. Bij die club zal de meerderheidsaandeelhouder volgend seizoen ook nog op het veld staan.

Bakary Sako, de belofte-international van Châteauroux, voor wie Rijsel heel wat belangstelling had, stapt uiteindelijk voor een bedrag van 2 miljoen euro over naar Saint-Etienne.

Ismael Bangoura, die Dynamo Kiev ruilde voor Rennes, zal in Bretagne meer verdienen dan in de hoofdstad van Oekraïne. Hij wordt een van de vijf best betaalde spelers in de Franse eerste klasse.

Nice overweegt om het contract van spits Matt Moussiloute beëindigen omdat hij niet kwam opdagen voor de hervatting van de trainingen.

Auxerre heeft in de persoon van de 48-jarige lokale bedrijfsleider Alain Dujon een nieuwe voorzitter.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier