Nieuw schandaal aan de Houba de Strooperlaan : niet Verbroedering Geel, maar Red Star Waasland zou recht hebben gehad op het vierde ticket voor de eindronde in de tweede klasse. De KBVB zélf ligt aan de basis van de vergissing.

Eerst verkrachtte het uitvoerend comité (UC) zijn eigen bondsreglement door de resultaten van Beringen Heusden-Zolder, dat tijdens het seizoen in vereffening was gegaan, te behouden. Na een resem klachten werden ze toch geschrapt, zoals het reglement ook ondubbelzinnig voorschrijft. Geel (en niet KV Kortrijk) eindigde daardoor als derde en mocht naar de eindronde. Althans, zo zou op 8 mei binnen de KBVB zijn beslist. Een dag later herriep het sportcomité dit. Logisch : Geel was eerder veroordeeld tot degradatie naar de derde klasse wegens een poging tot omkoping in de eindronde van vórig seizoen. Dat sluit de club normaal uit van deelname aan de huidige play-offs, waarvan de inzet promotie naar de eerste klasse is. Gevolg : de vierde in de eindstand, Waasland, kreeg het laatste eindrondeticket.

Geel echter gaf niet op. Het had al verzet aangetekend, was nadien in evocatie gegaan, en stapte nu ook naar de burgerrechtbank. Vrijdag 19 mei sprak de Brusselse rechter Guy Bellemans, bekend van de zwartgeldaffaire uit de jaren tachtig, zich in kortgeding uit over de zaak. Hij besliste dat Geel tóch naar de eindronde mocht. “Een premie voor corruptie !” riep Jan Peeters daarop verbolgen uit, en : “Het is de schuld van de clubs !” De bondsvoorzitter, ooit zelf magistraat van beroep, had beter moeten weten.

Bellemans volgde grotendeels de conclusies van de advocaat van de KBVB : die had verklaard dat door de evocatie van Geel, de sanctie tot degradatie niet definitief was. Met andere woorden : dat de evocatie de straf opschortte. Een hilarische blunder, aldus kenners, want in het bondsreglement staat precies het omgekeerde : evocatie werkt niét opschortend. De advocaten Johnny Maeschalck en Dirk Vandenboer kopten de onverwachte voorzet dankbaar binnen. En zo kwam Geel uit een verloren positie plots als overwinnaar tevoorschijn, geholpen door onduidelijke bondsreglementen en elkaar tegensprekende bondsinstanties.

Mocht Geel de eindronde winnen (en op 1 juni geen gelijk krijgen in evocatie), dan zakt het toch gewoon naar de derde klasse en promoveert het nummer twee uit de reguliere competitie (niet uit de eindronde : die is dan een maat voor niets geweest !). Dat is dan KVSK United. Tenzij de KBVB een nieuwe klucht uit zijn mouw tovert.

JH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier