De verkoop van KSV Roeselare staat op de helling. Didier Frenay blaast de aftocht nu duidelijk is dat Global Football Solutions een dekmantel was voor zijn makelaarsactiviteiten bij de West-Vlaamse tweedeklasser. Reconstructie van een wonderbaarlijke knoeiboel.

Het is stil geworden rond Didier Frenay sinds Sport/Voetbalmagazine op 7 augustus 2013 berichtte dat hij namens de buitenlandse vennootschap Global Football Solutions de overname van de aandelen van KSV Roeselare had onderhandeld. Tot dan liep de 47-jarige spelersmakelaar nochtans aardig in de kijker op Schiervelde. Balletje meetrappen op training, een paar dozijn testers dumpen in de kleedkamer, en passant de Waregemse deserteur Junior Malanda opvang verlenen en met Wim De Corte ooknog eenszijn eigen trainer binnenhalen, die hij vervolgens zonder enige ruggenspraak naar Burkina Faso liet vertrekken om er bondscoach Paul Put te assisteren kort voor de start van het proces rond gokchinees Ye Zheyun. Subtiel was het allemaal niet.

Problematisch des te meer. Het FIFA-reglement verbiedt makelaars eigenaar te zijn van een club of er een functie te bekleden. Vandaar dat pakweg Dirk Degraen en Gunter Jacob hun makelaarsactiviteiten stopzetten toen zij hun huidige job opnamen bij RC Genk. Frenay die Roeselare in handen nam, maar zonder afstand te doen van zijn makelaarslicentie: het kon dus eigenlijk niet. De constructie met Global Football Solutions bood een uitweg. In plaats van zich zelf in te kopen bij Roeselare zou deze vennootschap dat voor hem doen. Zijn betrokkenheid bij de onderhandelingen liet hierover weinig ruimte voor interpretatie. De aandelenoverdracht voor een bedrag van 900.000 euro, te betalen over zes jaar, werd op 30 juni 2013 betekend. Frenay mocht ze dan hebben onderhandeld, op papier bleef hij buiten beeld. Het reglement was omzeild en Global Football Solutions liet hem zijn gang gaan.

Fiscaal paradijs

Maar wie of wat is nu eigenlijk dat Global Football Solutions? Tot op vandaag is geen enkel spoor terug te vinden van deze mysterieuze vennootschap. De handtekeningen op de overnamedocumenten werden gezet door de in Zwitserland woonachtige Peter Waldner. Op het naamkaartje waarmee hij zich voorstelde in Roeselare staat THuW Investment & Consulting. Géén Global Football Solutions. THuW blijkt te zijn gevestigd in het fiscale paradijs Liechtenstein, op een boogscheut van Waldners woonplaats vlak over de grens met Zwitserland, op een adres in Schaan waar nog een dertigtal andere bedrijven een deurbel heeft. Onder meer een aantal uit de wereld van het sportmanagement, waaronder StarFactory International Football Management.

Tiens, StarFactory? Dat kennen we. Is dat niet het makelaarsbureau van Frenay? In 2000 richten Jürgen Werner en een vennoot StarFactory International Football Management op. Het houdt dan nog kantoor aan de Industriestrasse in Eschen. Later verhuist het zijn zetel naar Schaan. Werner is een goede bekende van Frenay. Die maakt kennis met hem als hij in 1995 voor de Oostenrijkse tweedeklasser FC Linz gaat voetballen. Werner is dan de manager van de club. Wanneer Frenay het voetballen voor bekeken houdt, stapt hij in het makelaarsbureau dat zijn Oostenrijkse vriend ondertussen is begonnen. Vanuit Liechtenstein bouwt hij de Belgische pijler van het bedrijf uit. In 2005 stopt hun samenwerking en gaan beiden op eigen benen verder. Frenay met StarFactory Football Management, Werner met Stars & Friends International Sportmanagement. Ook dat laatste heeft zijn adres aan de Bahnhofstrasse in Schaan. Net als het oorspronkelijke StarFactory is het momenteel in vereffening.

Ghislaine Dubois

Van Global Football Solutions hebben we nog steeds geen teken van bestaan gevonden, maar duidelijk is ondertussen dat Peter Waldner en Didier Frenay meermaals door dezelfde deur aan de Bahnhofstrasse 16 in Schaan zijn gestapt. We zoeken verder. Een rondje googelen leert dat Waldner ook aan het hoofd staat van Pet-4-Pet Recycling Holding, een vennootschap die mede blijkt te zijn opgericht door THuW Beteiligungs & Holding. De hoofdzetel van Pet-4-Pet zit op het nummer 35 in de Rue J-F Kennedy in Steinsel, een stadje ter grootte van een dorp in het Groothertogdom Luxemburg. Een van de drie bestuurders heet Ghislaine Dubois.

Wacht eens even! Rue J-F Kennedy 35, Steinsel. Dat is ook het adres van StarFactory. En Ghislaine Dubois, dat is de vrouw die StarFactory runt en namens het kantoor alle contracten ondertekent. Op zakelijk vlak de sterke vrouw achter Didier Frenay. Met andere woorden: de bedrijfsleider van Global Football Solutions, Peter Waldner dus, blijkt met zijn holding een Luxemburgs adres en een bestuurder te delen met het StarFactory van Didier Frenay. Hoe groot kan toeval zijn?

Met die vraag in het achterhoofd vormen we het Oostenrijkse gsm-nummer van Peter Waldner. Hij is verrast dat we bij hem terechtkomen, maar blijft vriendelijk. Antwoorden op onze vragen doet hij echter niet. Of we nu polsen naar de activiteiten van Global Football Solutions of naar zijn relatie met Frenay: aandringen helpt niet. Waldner verwijst door naar Johan Plancke, de CEO van KSV Roeselare. “Anders praat iedereen toch maar door elkaar en ontstaat er verwarring. We hebben afgesproken dat hij als enige communiceert over de overname.”

“Póging tot overname”, corrigeert Plancke al meteen. “Juridisch gezien zijn de aandelen wel verkocht, met enkele opschortende en ontbindende voorwaarden. Maar beide partijen zijn het oneens over de naleving van die voorwaarden. Misschien is het best een uitweg te zoeken en de verkoop te ontbinden.”

Geschrokken van impact

Plancke is de CEO van de nieuwe vennootschap die KSV Roeselare sinds 2011 is. Van een vzw werd de club toen omgevormd naar een cvba. Hoewel ze de voorbije jaren een beheersbaar verlies draaide, blijft ze een tekort van ongeveer 700.000 euro meeslepen sinds de degradatie uit de Jupiler Pro League in 2010. Met Didier Frenay dan wel Global Football Solutions dacht ze uit de problemen te zijn. Tot al meteen na de ondertekening de eerste fricties optraden. Global Football Solutions betaalde zijn eerste schijf niet. Zogezegd omdat de oude aandeelhouders niet alle schulden uit het verleden eerst hadden opgeruimd. Naar ondertussen is gebleken: omdat Global Football Solutions nog steeds in oprichting is. Wat meteen verklaart waarom er niets over terug te vinden is en Waldner er liever het zwijgen toe doet. Plancke: “Wij stelden ons ook de vraag: waar zit die vennootschap eigenlijk? En we kwamen tot dezelfde vaststelling als u.”

Vorige week donderdag was Waldner in België. Samen met de verkopende aandeelhouders en de revisoren boog hij zich de hele dag over de boeken. Plancke wikt en weegt zijn woorden. “Ik denk dat men van de kant van Didier Frenay wat geschrokken is van de reacties. Zowel in de pers als bij de supporters, maar ook bij de clubs en de bond. Didier heeft zich verkeken op de impact van zijn daden. Iedereen weet dat er een link is tussen hem en Peter Waldner. Peter beseft zelf ook dat je dat niet meer kunt wegnemen.”

Bij Roeselare zit men al langer verveeld met de negatieve publiciteit die de club haalt sinds de bemoeienissen van Frenay. Dat de constructie met Gobal Football Solutions werd opgezet om de in Monaco residerende makelaar zijn gang te laten gaan, was te voorzien. Plancke: “Maar als de aandeelhouders akkoord gaan, heb ik daar weinig aan te zeggen. Volgens mij is het vooral aan Didier Frenay zelf om zich ervan bewust te zijn dat dit niet mag.”

Naar Brazilië

Frenay zelf liet zich begin vorige week nog eens zien op Schiervelde, maar was er niet bij toen later de cijfers op tafel kwamen. Met Plancke en sportief manager Luc Devroe praat hij al weken amper nog. Ook zijn relatie met Waldner staat naar verluidt onder druk. Die realiseert zich terdege dat zijn handtekening onder de al getekende documenten staat en niet die van zijn onberekenbare partner. Als de deal wordt afgeblazen, dreigt hij voor de financiële consequenties op te draaien.

Frenay loopt alvast vooruit op het afspringen van de transactie. Hij bood enkele buitenlandse clubs waarmee hij goede contacten onderhoudt – Wolfsburg en Monaco – al aan om Roeselare over te kopen. In de wandelgangen laat hij er geen misverstand over bestaan: hij wil af van de club. Ook bij StarFactory zou men daar lang niet rouwig meer om zijn. Medewerkers van het kantoor voelen zich door de strapatsen van hun baas geviseerd bij de clubs waar ze over de vloer komen.

Didier Frenay was niet bereikbaar voor commentaar. Hij reisde vorige week om professionele en persoonlijke redenen voor drie weken af naar Brazilië.

DOOR JAN HAUSPIE – BEELDEN: IMAGEGLOBE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier