Geen primeur voor Steven Defour. De jonge international is níét de eerste speler in België die met de specifieke wet van 24 februari 1978 voor betaalde sportbeoefenaars onder zijn contract uitkomt. Ten eerste, omdat Timothy Derijck (van Anderlecht naar Feyenoord) en Andrés Mendoza (van Club Brugge naar Metallurgs Donetsk) hem voorgingen. Ten tweede, omdat hij een ándere wet gebruikte : de algemene wet op de arbeidsovereenkomsten van 3 juli 1978. En ook daarin is hij niet de eerste : Davy De Beule (van Lokeren naar AA Gent) ging hem voor. De Beule riep vorig jaar dringende redenen voor zijn ontslag in en kreeg gelijk van de rechter, waarna hij een vrije speler was.

Of het ook met Defour die kant opgaat, is uiterst twijfelachtig. Ondanks de hoge transfersom die Genk voor hem vroeg (6 miljoen euro) en waarop Ajax de transfer afblies, verkeert hij niet (zoals De Beule wél) in de onmogelijkheid om te arbeiden. Hij heeft namelijk nog een lopend contract in Genk, dat hem niets in de weg legt om gewoon bij hen te blijven spelen. Of zijn werkgever een fout maakte, is dus zeer de vraag. Als Defour en zijn advocaat Luc Misson voet bij stuk houden, zal hij wellicht toch een verbrekingsvergoeding moeten betalen om vrij te zijn. In dat geval treedt in principe het herenakkoord in werking waarmee alle Belgische profclubs zich ertoe engageerden geen speler onder contract te nemen die elders zijn contract verbrak.

In dat geval rest er Defour alleen het buitenland. En dan is hij afhankelijk van de FIFA, die hem vrij moet geven om voor zijn nieuwe club te mogen spelen. Dat deed de wereldvoetbalbond een paar jaar geleden níét voor Philippe Mexès. De Fransman verbrak zijn contract bij Auxerre en tekende bij AS Roma. De FIFA schorste hem een halfjaar, maar na tussenkomst van advocaat Jean-Louis Dupont, ten tijde van het arrest-Bosman stagiair bij Misson, werd dat teruggebracht naar zes weken.

Paul Stefani, zijn makelaar, verdedigt de beslissing van de speler. “Steven had écht zijn zinnen op Ajax gezet en die club deed Genk een heel mooi bod : 3 miljoen euro in cash en direct te betalen, uitzonderlijk bij internationale transfers, plus 20 procent op de totale som als Ajax Steven later zou doorverkopen. Ik heb Jos Vaessen gezegd dat het een meer dan degelijk bod is als je die prijs vergelijkt met wat Anderlecht voor Mbark Boussoufa betaalde. Bovendien bestond de kans dat Ajax Steven nog aan Genk zou uitlenen. Als ze hem in januari wilden weghalen, leverde dat Genk 500.000 euro extra op.” l

PTK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier