Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Hans Cornelis verliet zaterdag tegen Germinal Beerschot vroegtijdig het veld met een gevoelloos been nadat hij in de rust een inspuiting had gekregen. “Ik had een verrekking. Het was de bedoeling dat ik verder zou spelen”, aldus de Cercleverdediger. De inspuiting besliste er anders over. Zijn hoop zondag was dat hij vandaag fit raakt voor het competitieduel in Sclessin tegen Standard.

Cornelis verscheen zaterdag voor de tweede keer op rij aan de aftrap. Dat was nieuw voor hem dit seizoen: bij zijn vorige club RC Genk speelde hij geen minuut meer na de openingsspeeldag. Genk verloor toen met 1-2 van Moeskroen en Cornelis had de boter gegeten. Op de laatste dag van de transferperiode verhuisde hij naar Cercle Brugge.

“Ik had de beste voorbereiding uit mijn carrière achter de rug, ze konden niet om me heen”, zegt hij over zijn donkere laatste maand bij Genk. “Dan is het raar dat ik er na één wedstrijd uit vlieg. Ik stond slecht opgesteld bij het eerste doelpunt, dat geef ik toe. Maar na die wedstrijd heb ik andere jongens ook fouten zien maken en die zijn nooit uit de ploeg verdwenen. Het leek wel of ze wachtten op een fout van mij om me eruit te kunnen zetten. Opeens sloeg alles helemaal om en was ik weer de gebeten hond. Ik kreeg van iedereen verwijten naar het hoofd geslingerd, begon weer prikkelbaar te lopen. Toen heb ik beslist: nu moet ik echt weg.”

Ook in de Europese return tegen Rijsel, zijn laatste wedstrijd voor Genk, ging hij tijdens zijn invalbeurt in de fout bij het derde Franse doelpunt. “Natuurlijk, maar mocht je weten wat daar is gebeurd de dag voor de wedstrijd. Dan kun je verwachten dat ik niet meer met mijn hoofd bij Genk zat. In een gesprek met mensen van boven zijn toen zaken gezegd die mij diep hebben geraakt. Ik zat dus al met een slecht gevoel vóór de wedstrijd. Dan is het typisch dat je zo’n fout maakt. Op dat moment wist ik van de interesse van Cercle. De dagen nadien is alles in een stroomversnelling gekomen. Ik was blij dat ik aan een nieuw hoofdstuk kon beginnen.”

Na een tegenvallend seizoen en een al bijna vaststaand vertrek leefde Cornelis afgelopen zomer helemaal op onder de nieuwe trainer Hein Vanhaezebrouck. Die overtuigde hem om te blijven. Na Moeskroen kwam het niet meer tot een gesprek tussen hen. “Ik vond dat ook niet nodig. Toen het de spuigaten uitliep op het einde, wist ik al dat er een transfer in de maak was. We hadden wel een afspraak om te praten, maar ik heb er niet meer op aangedrongen. Het was overbodig geworden voor mij. Ik ging waarschijnlijk bij Cercle aan de slag, de noodzaak van een gesprek was dus weg. Het interesseerde mij niet meer. Hij heeft me nadien wel eens gezegd dat hij me meer op de rechterflankpositie zag, waar Daeseleire nu speelt, maar ik heb er nooit een kans gekregen. Het is een uitleg als een andere. Een trainer geeft altijd zijn draai aan de dingen.”

In Brugge treft hij met Glen De Boeck iemand die hem opnieuw als rechtsachter uitspeelt. De Boeck begreep niet dat Vanhaezebrouck Cornelis in een driemansdefensie zag. “Dat heeft hij mij ook gezegd. Ik ben blij dat hij me weer op mijn vertrouwde rechtsachter zet zodat ik weer kan meeschuiven. Met Carlos en Tiago ging het erg goed in de voorbereiding, maar offensief werd ik minder in het spel betrokken. Dat vond ik jammer. Ik ben toch iemand die graag mee naar voren trekt. In mijn nieuwe positie was dat uitgesloten. Al bij al voel ik me beter op een offensieve rechtsachterpositie zoals ik die mag bekleden bij Cercle.

“Ik heb mijn idee over Vanhaezebrouck,” besluit Cornelis, “maar ik ga hem niet aanvallen. Misschien zal hij in de toekomst met prestaties bewijzen dat hij een goede trainer is. Voor mij is dat hoofdstuk afgesloten. Ik voel me super nu bij Cercle.”

JAN HAUSPIE

‘Misschien zal Vanhaezebrouck in de toekomst met prestaties bewijzen dat hij een goede trainer is.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier