De Hollandse Belg Hans Galjé was in 2009 al eens keeperstrainer en daarna ook hoofdtrainer in Moeskroen. Nu traint hij er weer de keepers. Vrijdag keerde hij voor even terug naar Nederland.

10/07/2015 07:00

Tijd om op te staan. Ik zet altijd mijn wekker, maar het waren alweer onze twee katten die mij wakker maakten. Als het niet is omdat ze naar buiten willen, dan is het omdat ze naar binnen willen – om te eten. Ik drink een kopje thee, een Hollandse ontbijtgewoonte; en ik eet twee boterhammen. Neen, niet met kaas. (lacht) Vroeger wel, maar nu is het meestal met confituur of met ham. In mijn hoofd ben ik bezig met wat ik straks het best met de keepers kan doen. Vanavond spelen we een oefenwedstrijd in Den Bosch en we spraken af dat in doel Théo Defourny zijn kans zal krijgen. Voor we naar Nederland vertrekken, zal ik de twee andere doelmannen nog eens onder handen nemen: Thibaut Rausin, die ik nog ken van bij Standard, en Ofir Marciano, de Israëlische international die net bij ons is aangekomen.

07:45

Ik vertrek met de wagen naar de club. Van bij mij thuis in Bissegem, een deelgemeente van Kortrijk, naar Le Canonnier is het maar een kwartier à twintig minuten rijden.

08:15

Overleg in ons bureau met fysiektrainer Olivier Croes. Hij maakte een explosiviteitsprogramma klaar voor Anice Badri, die na zijn herniaoperatie nog in een revalidatieproces zit, en zal daar straks ook de twee keepers bij betrekken. Om 9 uur vertrekken we dus met twee keepers en een spits naar Futurosport, ons trainingscentrum.

09:15

We beginnen eraan.Na de explosiviteitstrainingvan een halfuur met de fysiektrainer ben ik nog drie kwartier apart met de keepers bezig. Om 10.45 uur zijn we terug op Le Canonnier, waar de afspraak voor de rest van de groep om 10.30 uur was. Ik haast mij onder de douche en schuif om 11 uur aan voor een gezamenlijke broodmaaltijd met koffie.

11:30

De bus vertrekt naar ons hotel in Waalwijk. Onze delegatie bestaat uit een man of dertig: de spelers, de staf, een kinesist en twee man voor het materiaal. We kennen wat pech onderweg, want er is file aan de Kennedytunnel én aan de Nederlandse grens. Je ontkomt er tegenwoordig niet meer aan. Als ik op bezoek ga bij mijn moeder en mijn broer in Delft, dan doe ik dat altijd op zondag, omdat het dan doorgaans rustig is op de weg.

15:00

Aankomst in ons hotel in de buurt van het attractiepark de Efteling. Om 16 uur was er een sportmaaltijd gepland, maar we beslissen om meteen te eten. Daarna trekt iedereen naar zijn kamer, maken we een wandelingetje en geeft hoofdtrainer Cedo Janevski de opstelling en de theorie voor de wedstrijd tegen de Nederlandse tweedeklasser FC Den Bosch.

17:00

Vertrek naar het stadion. Dat is een klein halfuurtje rijden. Daar ontmoet ik wat oude bekenden. Fred van der Hoorn, ex-speler van Aalst, die daar nu sportief directeur is en via wie ik deze oefenwedstrijd kon regelen trouwens. Maar ook keepers-trainer Jan van Grinsven, tegen wie ik destijds met Ajax en FC Den Haag nog speelde.

19:00

De wedstrijd gaat van start. Er wordt gespeeld op kunstgras en dat is voor ons wat aanpassen. Maar we spelen een goeie eerste helft, geven nauwelijks iets weg en komen 0-2 voor. Na de rust wordt het spel met nogal wat wissels aan beide kanten iets minder, maar na een degelijke prestatie winnen we verdiend met 1-2. Het is met tevredenheid dat we terugkeren naar ons hotel, waar ons nog een lichte maaltijd in buffetvorm wacht. Daarna trekken de spelers naar hun kamer. Wij, de staf, zitten nog even bij elkaar om de training van morgenochtend in het stadion van FC Den Bosch en de oefenwedstrijd van morgenavond tegen RFC Luik voor te bereiden. Langzaamaan krijgt onze ploeg vorm. Voorin mag er nog wat bij. Naast de mix van jongens die zijn gebleven en jonge Belgen uit tweede klasse zitten we nu in de fase van de echte versterking uit voornamelijk het buitenland zoals de nationale doelman van Israël en Filip Markovic van Mallorca. Dat is mogelijk dankzij de nieuwe groep van investeerders. Meneer Yerima overlegt daarover met onze hoofdtrainer.

23:30

Ik zoek mijn kamer op. Daar zet ik nog even de tv aan om teletekst te bekijken en ik ga ook nog naar enkele sites om te zien welk voetbalnieuws er nog is en wat er in de Tour de France is gebeurd. Het moet rond middernacht zijn geweest dat ik ben gaan slapen.

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier