Guillaume Hoarau: blikvanger bij PSG.

Het is de jongste jaren zo zelden gebeurd dat het wel eens dik in de verf mag worden gezet: PSG heeft afgelopen zomer nog eens een geslaagde transfer gedaan. De jonge Guillaume Hoarau (24) is na zijn glansprestatie en zijn twee doelpunten in het met 2-4 gewonnen duel op het veld van Marseille dé grote publiekslieveling geworden van de ploeg uit de hoofdstad. “Wat hij daar liet zien, geeft duidelijk aan dat hij een grote stap heeft gezet in zijn ontwikkeling”, zegt Jean-Marc Nobilo, zijn trainer van vorig seizoen bij Le Havre. Daar had Hoarau met 28 goals een ruim aandeel in de titel en de promotie naar de eerste klasse. Heel wat Franse eersteklassers hadden dan ook belangstelling voor hem en naar verluidt zou zelfs Chelsea hem een aantal keer zijn komen scouten. Hoeveel PSG uiteindelijk heeft betaald om zich van zijn diensten te verzekeren, blijft een goed bewaard geheim, maar het gaat wellicht toch om enkele miljoenen euro.

De grote vraag vóór het seizoen was of Hoarau zich zou kunnen aanpassen aan het wespennest dat PSG altijd is. Coach Paul Le Guen gebruikte hem aanvankelijk als enige spits en daarbij gaf Hoarau alvast blijk van veel inzet en werkkracht. Sinds hij Péguy Luyindula naast zich in de vuurlinie heeft, komen ook zijn andere kwaliteiten beter tot uiting.

Na zijn eerste wedstrijden was hij nochtans niet gespaard gebleven van kritiek. “Hij is een jongen met wie je geduld moet hebben”, zegt Nobilo nog. “Bij PSG in de spits meteen de fakkel overnemen van een monument als Pauleta was niet evident, maar hij heeft nog heel wat progressiemarge.”

Hoarau is bij de Parijzenaars alvast dé positieve uitschieter van het seizoenbegin, niet alleen door zijn doelpunten, maar ook door zijn werkkracht. “Hij is bereid om zich veel opofferingen te getroosten en hij is allerminst een individualist”, schreef France Football. Het is alleszins opvallend dat Hoarau ook defensief de mouwen opstroopt en niet te beroerd is om tot in de eigen rechthoek mee te komen verdedigen. Hij zet ook de verdedigers van de tegenpartij constant onder druk. Dat hij goed kan afwerken, is ondertussen genoegzaam bekend. En aan het feit dat de 1,92 m lange Hoarau als targetspits ook goed met de rug naar de goal kan spelen, zal PSG ongetwijfeld nog veel plezier beleven.

Yoann Gourcuff, de middenvelder van Bordeaux, is samen met de spitsen Guillaume Hoarau (PSG) en Steve Savidan (Caen) genomineerd om te worden bekroond als voetballer van de maand oktober.

Juninho, de aanvoerder van Lyon, scoorde tegen Steaua Boekarest zijn 40ste doelpunt op vrije trap. Met zijn 16de goal in een Europese wedstrijd komt hij als Europese topscorer bij Lyon op gelijke hoogte van zijn landgenoot Sonny Anderson.

Nantes stelt alles in het werk om bij de volgende transferperiode in de winter Sylvain Wiltord los te weken bij Rennes. Ondertussen werd Eric Cubilier, die zijn verwijzing naar het B-elftal had laten betekenen door een deurwaarder, om dringende redenen ontslagen.

Jérémie Janot, de doelman van Saint-Etienne, bood zijn verontschuldigingen aan voor het feit dat hij een ruit kapot had geslagen toen hij hoorde dat hij in het UEFA Cupduel tegen Rosenborg niet mocht starten. Overigens klopte Saint-Etienne de Noren met 3-0, onder meer dankzij een goal van Kevin Mirallas.

Ulrich Ramé, de doelman van Bordeaux, moet als gevolg van een spierblessure vier weken aan de kant blijven.

Stéphane Dalmat, de middenvelder van Sochaux, wordt voor vier wedstrijden geschorst na een drieste tackle op Miralem Pjanic (Lyon), die daarbij een gebroken scheenbeen opliep.

Lilian Laslandes, de vroegere vaak scorende spits van onder meer Nice en Bordeaux, heeft beslist zijn geluk te gaan zoeken in het handbal.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier