Huub Stevens geeft HSV zijn eigenwaarde terug.

De werkgever van de nog altijd geblesseerde Vincent Kompany is de enige Duitse club die sinds het ontstaan van de Bundesliga in 1963 onafgebroken op het hoogste niveau voetbalt. Het gevreesde degradatiegevaar is nog altijd niet volledig geweken, maar de club van Uwe Seeler wil zijn status niet laten verbleken. Onder de hoede van de Nederlandse trainer Huub Stevens weet de ploeg weer wat zegevieren is. Het team, onder aanvoering van Rafael van der Vaart, voedt zich aan Stevens’ mentaliteit, aan zijn drang om te winnen. Stevens werd aangetrokken als crisistrainer en harter Hund. “Hij laat mensen in hun waarde, maar haalt tegelijk de discipline aan”, ervaart sportief manager Dietmar Beiersdorfer. “Een uur voor de training aanwezig zijn bijvoorbeeld, minimaal acht uur per dag op de club zijn : trainen, eten, slapen en praten, meer met je beroep bezig zijn. We zijn duidelijk op de goede weg. Thomas Doll was een voorbeeldige coach, maar Huub Stevens bewijst dat hij de spelers goed kan motiveren. Nu moeten we alleen nog de pech uitschakelen. Want tegenslag heeft ook te maken met instelling.”

Die mening wordt gedeeld door Stevens, die ervaring in de Bundesliga opdeed bij Schalke 04, Hertha BSC en FC Keulen. “Toen ik hier aankwam, waren de spelers te veel bezig met problemen in hun hoofd. Ze dachten te veel. Maar het gaat om de punten. Wie die graag wil veroveren, moet scoren en vooral hard werken. Ik begon mijn eerste weken met kleine partijtjes, in een bijzonder hoog tempo. Je zag meteen dat kwaliteit niet het probeem is van deze ploeg. Deze jongens kunnen écht goed voetballen. Dat gaan we de komende weken en maanden nog bewijzen. Maar het wordt niet eenvoudig, want de concurrentie is groot. Maar ik ben ervan overtuigd dat we dit gevecht tot een goed einde zullen brengen.”

De Nederlandse international Joris Mathijsen heeft ook vertrouwen in een goede afloop onder Stevens. “Het is nooit zo geweest dat we geen vertrouwen meer hadden in Thomas Doll”, verklaarde de centrale verdediger in Kicker. “Maar Stevens slaagde er wel in om op een paar weken iets los te maken dat bij ons team ontbrak : temperament en het gevoel van eigenwaarde in de ploeg. Alleen door een sterk collectief te creëren kunnen we dit aartsmoeilijke jaar zo snel mogelijk vergeten.” S

Schalke 04 kan zeker vijf weken geen beroep doen op de Deense spits Peter Lovenkrands. De international scheurde de ligamenten van zijn rechterenkel.

Nigel de Jong komt, door een spierscheur in zijn rechterdijbeen, de komende twee tot drie weken niet in actie voor Hamburger SV. De Nederlandse international was nog maar pas hersteld van een knieblessure.

Filip Daems (28, ex- Lierse) komt dit seizoen niet meer in actie. De linkerverdediger van Gladbach werd maandag, in München, voor de tweede keer dit seizoen aan zijn hiel geopereerd. In oktober onderging hij al eens dezelfde ingreep.

Borussia Dortmund legde voor volgend seizoen de Poolse aanvallende middenvelder Jakub Blaszczykowski (21) vast. Het betaalde aan Wisla Krakau drie miljoen euro voor een contract tot 2011. In eigen land wordt hij nu al vergeleken met Luis Figo. Verdediger Christian Wörns (34) verlengde zijn overeenkomst tot 2008.

FSV Mainz 05, bezig aan een sterke opmars na drie opeenvolgende overwinningen, verloor een belangrijke schakel. De Colombiaanse nieuwkomer Elkin Soto, met wie er nog niet werd verloren, viel uit met een knieblessure en is minstens vijf weken buiten strijd.

Uit protest op de 5-0-blamage tegen RW Essen beslisten de fanclubs van FC Keulen om het thuisduel tegen Paderborn de eerste helft te boycotten, onder het motto : “geen prestatie= geen ambiance en steun”.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier