Theo Bos moet Vitesse een eigen gezicht geven.

Amper vier dagen na het ontslag van Hans Westerhof benoemde Vitesse Theo Bos (43) tot zijn opvolger. Met de terugkeer van Mister Vitesse in Arnhem werd er een grote wens van de oud-speler (van 1983 tot 1998) ingelost. De clubleiding hoopt met hem opnieuw een coach in huis te hebben die niet schroomt om in te grijpen.

“Fantastisch!”, zo reageerde de man die werd weggehaald bij tweedeklasser FC Den Bosch op zijn contract voor anderhalf seizoen. “Het was mijn grote wens om hier ooit als hoofdtrainer terug te keren. Ik ben dan ook heel blij dat het lukte. Ik hield er rekening mee dat het ooit een keer zou gebeuren. Maar nu ging het toch ineens razendsnel”, verklaarde hij in VI.

“Theo is heel ambitieus”, weet technisch directeur Marc van Hintum. “De belangrijkste reden om hem te contracteren is dat hij in staat blijkt van zijn spelers een ploeg te maken. Ook is het prettig dat hij de clubcultuur kent. Theo staat bekend als een teambuilder. Ik heb er het volste vertrouwen in dat hij het onderste uit de kan gaat halen. Een heel belangrijke voorwaarde, zeker in onze huidige situatie.”

Niet toevallig wordt het vormen van een ploeg de belangrijkste taak van Bos. Onder Westerhof en assistent Edward Sturing – die opstapte na een conflict uit het verleden en werd vervangen door Alfred Schreuder (36), die per direct stopte als speler – hing Vitesse immers als los zand aan mekaar. Zaak is nu weer een stevige eenheid te vormen en de degradatie te ontlopen.

Vitesse zocht en vond met Bos een harde hand. Hij klopt iemand wel eens bemoedigend op de schouder, maar schuwt net zo min de botte bijl. “Qua normen en waarden scheer ik iedereen over één kam”, verwees hij naar de terugkeer van de spitsen Mads Junker en Anduele Pryor in de A-kern. “Iedereen komt bij mij op tijd, heeft respect voor het personeel, zorgt ervoor dat de kleedkamer er fatsoenlijk uitziet. Respect voor elkaar en voor anderen. Als dat er niet is, kun je net zo goed stoppen.”

FC Groningen contracteerde met onmiddellijke ingang voor 2,2 miljoen euro de Deense spits Nicklas Pedersen (21), een jeugdinternational die voor vierenhalf jaar overkomt van FC Nordsjælland.

Jonathan De Guzman (21) komt dit seizoen niet meer in actie. De middenvelder van Feyenoord werd geopereerd aan zijn knie. Doelmannentrainer Patrick Lodewijks blijft tot 2011. Aanvaller Diego Biseswar (20) wil voorlopig zijn aflopende contract niet verlengen.

Bij FC Twente is Robbie Wielaert niet langer aanvoerder, nadat de centrale verdediger opnieuw werd benaderd door Ajax. Blaise N’Kufo neemt zijn functie over.

Naast verdedigende middenvelder Arnaud Sutchuin Djum (19, Anderlecht, drieënhalf seizoen) maakte ook middenvelder Laurent Delorge (29, op een zijspoor bij Ajax, tweeënhalf jaar) per direct de overstap naar Roda JC. De Ghanese centrale verdediger Eric Addo (30, ex-Club Brugge) wordt gehuurd van PSV.

De Australische middenvelder Jason Culina (28, ex-Germinal Beerschot) vertrekt, door de heimwee van zijn echtgenote, op het einde van het seizoen bij PSV naar Gold Coast Mariners.

Nog voor het einde van de maand moet FC Utrecht een nieuwe en volwaardige trainer aanstellen, zo besloten in gezamenlijk overleg de trainersvakbond CBV en de KNVB. De club kreeg geen dispensatie voor Ton du Chatinier, die nog bezig is met de cursus Coach Betaald Voetbal. Behalve het A-diploma moet een trainer sinds juli 2008 ook beschikken over de UEFA Prolicentie.

NAC lichtte de optie op middenvelder Martijn Reuser (33), die momenteel herstelt van een schouderblessure, waardoor hij nog een seizoen langer blijft. Middenvelder Tommie van der Leegte (31) blijft tot 2011.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier