Cercle Brugge haalde afgelopen week VRTTeletekst als “zeef van Europa”. De cijfers gaven daar aanleiding toe : 0 op 15, doelpuntenverhouding van 3-19, 47 goals tegen in 18 wedstrijden, een gemiddelde van 2,61. Top in Europa !

Het kan snel veranderen in voetbal. Na de 0-1 op Oostende op speeldag 12 van 11 november stond Cercle plots op twee punten van de derde plaats. Het kreeg toen lof voor zijn offensieve intenties en het maakte gemakkelijk een doelpunt. Sindsdien werd het voor de beker uitgeschakeld op het veld van derdeklasser Olympic Charleroi, pakte het in de competitie geen punt meer en werd er nog amper gescoord. Over het overlijden van de vriendin van Denis Viane als oorzaak voor de zwakke prestaties wordt niet meer gepraat. Als het nu nog ter sprake komt, is het om duidelijk te maken dat er wel degelijk meer aan de hand was.

Harm van Veldhoven is een ambitieuze man die voor zijn job leeft. Zo leerden ze hem bij Cercle Brugge snel kennen. Hij is er toegekomen en heeft de lat meteen hoog gelegd. Zijn betoog ging onmiddellijk over pressen, aanvallen, doelpunten maken ; over een plaats luxueus in de linkerkolom zelfs op een bepaald moment ; over drie versterkingen ook al vrij vroeg op het seizoen, om de kwetsbare plekken in het team op te vullen en in de toekomst voor “bepaalde prijzen” te kunnen meedoen. Straffe taal. Maar na vijf speeldagen waarschuwde Jimmy De Wulf al in Sport/Voetbal Magazine dat Cercle moest opletten dat het geen tweede Heusden-Zolder werd. Leuk voetbal, maar te weinig punten. De schrik is ondertussen alleen maar groter geworden.

Opvallend is dat vooral de verdedigers een veel lager rendement halen dan vorig seizoen. Doelman Ricky Begeyn, Djorde Svetlicic, Jimmy De Wulf. Het waren sterkhouders. Jan Masureel was een revelatie. Nu snakken er veel naar vertrouwen, respect, eens een duwtje in de rug en wat meer defensieve zekerheid in de spelwijze, omdat de druk te hoog is.

Het verschil met vorig seizoen is dan ook immens. Jerko Tipuric bouwde zijn ploeg van achteruit op, pakte het behoudender aan en trainde meer op verdedigende automatismen. Harm van Veld-hoven legt vooral offensieve accenten. Tipuric straalde rust uit, was flexibel en nam de druk weg. Van Veldhoven drijft de druk almaar op, een aanpak die mentaal in de kleren kruipt. Onlangs liet hij zich tijdens een training ontvallen dat er niet veel slimme jongens in de groep zitten, vernemen we. Ook dat nog. Zijn cynisme wordt soms moeilijk verteerd. Begin vorige week zei hij zelfs dat als ze een nieuwe trainer wilden, ze dan tegen La Louvière maar moesten spelen met de mentaliteit van de tweede helft op Lokeren. Iedereen ging uit van winst tegen het afgeroomde La Louvière. Het werd een gelijkspel : 2-2.

We hoorden nog niemand zeggen dat Harm van Veldhoven een slechte trainer is, maar we horen wel steeds vaker dat hij in al zijn enthousiasme moet oppassen dat hij Cercletje niet verwart met Klup Brugge. Van Veldhoven zelf vindt dat flauwekul. ( CV)

CV

Harm van Veldhoven drijft de druk almaar op, een aanpak die mentaal in de kleren kruipt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier