De magere balans van de WK-gangers was alleszins geen vingerwijzing voor de sterkte van Schalke 04 dit seizoen : Gerald Asamoah geraakte in drie duels voor de Mannschaft aan amper achttien minuten, Mladen Krstajic incasseerde met Servië & Montenegro in Gelsenkirchen een 6-0-nederlaag tegen Argentinië en brak op de koop toe zijn linkerarm. Manager Andreas Müller moest bovendien teleurgesteld ervaren dat Kevin Kuranyi en Fabian Ernst niet tot de Duitse selectie van Jürgen Klinsmann behoorden. “Die gedwongen rustpauze was voor beiden achteraf bekeken zeker geen slechte zaak”, stelt hij nu vast. “Daardoor konden ze lichamelijk beter recupereren van het vorige seizoen, dat toch zwaar was.” Met een zeven op negen begonnen de Königsblauengoed aan de competitie. Ze nestelden zich samen met het verrassende FC Nürnberg en Bayern München aan de kop van de Bundesliga. Een positie die ze lang hopen te behouden, zegt Müller. “Ons doel is de titel”, verklaart de oud-aanvoerder onomwonden. “Torenhoog favoriet is natuurlijk Bayern München. Maar je merkt nu al dat ook zij steken laten vallen. Wij leggen de lat bewust hoog, om ervoor te zorgen dat enkele jongens boven zichzelf uitstijgen en wij als ploeg procentueel sterker worden. Met de kwaliteit die er nu in onze selectie zit, moet het mogelijk zijn om kampioen te worden. Als we natuurlijk snel voor wat eenheid kunnen zorgen”, weet Müller. Na het tijdperk van voorganger Rudi Assauer moet hij de club uit het Ruhrgebied een zelfbewuster en moderner imago aanmeten.

Er rust dus een bijzondere zware taak op de schouders van trainer Mirko Slomka, die al meteen voor de nodige harmonie zorgde en uitpakte met goede resultaten. Offensief voetbal staat voorop, want er wordt uitgepakt met een 4-3-3. Veel nieuwe gezichten telt zijn kern nochtans niet. Door de mindere financiële positie van de club, vorig seizoen werd een verlies van negentig miljoen euro bekendgemaakt, werd er geopteerd voor transfervrije voetballers. Het zorgde voor drie aanwervingen : Matthias Abel (FSV Mainz), Peter Lövenkrands (Glasgow Rangers) en Halil Altintop (Kaiserslautern). Daartegenover staat het vertrek van sterkhouder Christian Poulsen naar FC Sevilla.

Vooral van het herenigde broederpaar Hamit en Halil Altintop wordt er offensief veel verwacht. Vorig seizoen knelde daar immers het schoentje, want Schalke 04 geraakte maar aan 47 treffers. Halil Altintop schoot er echter twintig binnen voor het gedegradeerde Kaiserslautern en vond ook dit seizoen al de weg naar de netten. Speciaal voor de aanvallers werd door Slomka met de amper 23-jarige Engelsman Nestor Jevtic een extra techniektrainer aan de technische staf toegevoegd.

Hamburg liet de Nederlander Khalid Boulahrouz niet alleen naar Chelsea gaan voor het geld (ongeveer 20 miljoen euro), maar ook omdat de Nederlands international, althans volgens technisch manager Dietmar Beiersdorfer, een lastig mannetje was. Als opvolger werd zijn landgenoot Joris Mathijsen (26) voor tien miljoen euro weggehaald bij AZ. Hij tekende voor vier jaar. Vincent Kompany (hamstrings) kan twee tot drie weken niet spelen, waardoor hij het EK-kwalificatieduel op 6 september tegen Armenië zeker mist.

Delron Buckley werd door Borussia Dortmund, waar de Zuid-Afrikaanse spits weinig aan spelen toekwam, verhuurd aan het Zwitserse FC Basel.

Markus Merk keert dan toch terug op de velden. De scheidsrechter zal vanaf september weer wedstrijden fluiten in de Bundesliga, nadat hij na het WK vakantie had genomen om zich op zijn toekomst te beraden. De 44-jarige arbiter had er even genoeg van, omdat hij niet in actie mocht komen in de knock-outfase.

Zijn vertrek bij Barcelona zat er al een tijdje aan te komen. Pas afgelopen weekend maakte de Nederlander Mark van Bommel (29) bekend dat hij verhuist naar Bayern München, de club die hem al een tijdje op het oog had. De kampioen betaalde twaalf miljoen euro voor de verdedigende middenvelder, die voor drie jaar tekende. Hij moet de opvolger worden voor Michael Ballack, die naar Chelsea verhuisde. Door zijn transfer kan Van Bommel zich weer in de gratie spelen van de Nederlandse bondscoach Marco van Basten.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier