Oude tijden herleven. Na vele magere jaren vervult FC Groningen de stad weer met trots. Een ongebreideld enthousiasme straalt over van ploeg naar publiek en vice versa. De ultieme bekroning volgde met plaatsing voor Europees voetbal. “We zijn eindelijk weer de kampioen van het noorden”, glundert algemeen directeur Hans Nijland. Niet alleen sportief, maar ook commercieel zit de club in de lift. “In ons nieuwe Euroborgstadion verhuren we 48 skyboxen, wat ons een bedrag van één miljoen euro oplevert. Voor elke wedstrijd kunnen we tien tot vijftien sponsors bijschrijven. Waar je ook komt, de mensen beginnen allemaal over FC Groningen. Er zijn alweer gigantische wachtlijsten voor nieuwe seizoenkaarten”, verklaarde Nijland in VI. “De begroting stijgt komend seizoen van tien naar twaalf of dertien miljoen euro.

Ron Jans is als trainer de architect van het huidige succes. Maar Danny Buijs (23) en Paul Matthijs (29) belichamen als spelers alles waar de ploeg dit seizoen voor staat : kracht, inzet en temperament. “Er is geen vedette”, weet aanvoerder Matthijs. “Niemand voelt zich te goed om voor een ander een karweitje op te knappen in het veld. Onze kracht is het collectief. We hebben nu eenmaal niet de voetballende kwaliteiten om wedstrijden te controleren. Onze selectie is wel goed in balans.” Buijs, die door de eigen supporters werd uitgeroepen tot speler van het jaar, onderschrijft de woorden van zijn ploegmaat. “Op het veld wil iedereen voor elkaar door het vuur gaan. We zijn geen vriendenploeg, dat is overdreven. Maar als we samen zijn, is de sfeer altijd goed.” Die harmonie is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Nog maar twee jaar geleden bereikten de verdeeldheid en de frustraties een hoogtepunt tijdens de arbitragezaak tussen Matthijs en verdediger Regilio Vrede. Er waren incidenten die absoluut niet door de beugel konden. “De club selecteert niet alleen maar op voetbalkwaliteiten, maar ook op persoonlijkheid. De resultaten zijn goed, omdat de karakters passen”, zegt Matthijs over de huidige gang van zaken.

“Dit seizoen heeft me vooral veel plezier opgeleverd”, zegt Ron Jans. “Er waren weinig irritaties en conflicten. De verhuizing van het Oosterpark naar Euroborg verliep perfect, onze thuisduels hadden vaak een enorme amusementswaarde. En met de serie zonder nederlaag evenaarden we het clubrecord. Het hoeft niet beter volgend seizoen. Wij hebben het dertiende budget van de Eredivisie. Dan kun je niet elk jaar zo’n topprestatie leveren. Dus wordt de doelstelling straks bij de eerste tien te eindigen. Wij moeten ons nu niet gek laten maken”, vertelde de muziekfanaat, die samen met Yevgeni Levchenko en Tieme Klompe een optreden ging bijwonen van Drive-By Truckers, een band die bestaat uit boeren.

Robert Fuchs (31) verlengde na lang onderhandelen zijn overeenkomst bij RKC met twee jaar.

NAC stelde trainer Cees Lok op non-actief. Het bestuur meent dat de coach niet meer door één deur kan met een aantal routiniers en koos midden in de strijd om het behoud de kant van de spelers. De ploeg speelt momenteel promotie/degradatiewedstrijden.

Aziz Moutawakil (22), transfervrij, verruilt deze zomer Fortuna Sittard voor Roda JC. De Limburgse aanvaller tekende voor twee seizoenen.

Patrick Lodewijks (Feyenoord), Jan Kromkamp (Liverpool) en Klaas-Jan Huntelaar (Ajax) zijn de meest opvallende spelers die deel uitmaken van de voorlopige WK-selectie van bondscoach Marco van Basten. Hij nam 33 spelers op in de voorselectie. Grote afwezigen zijn Roy Makaay (Bayern München), Pierre van Hooijdonk (Feyenoord) en Clarence Seedorf (AC Milan). Voor dit trio lijkt het doek gevallen.

Nico-Jan Hoogma stopt na zestien jaar met profvoetbal. De 37-jarige verdediger van Heracles, die in 2004 overkwam van Hamburg, ondervindt te veel lichamelijke problemen om door te gaan. Vanaf volgend seizoen krijgt hij bij de club uit Almelo een functie binnen het sportief en commercieel beleid.

Bart Biemans (18), een centrale verdediger, tekende zijn eerste driejarig profcontract bij Willem II.

Vitesse wil graag Benjamin De Ceulaer huren van Feyenoord, maar binnenkort beslist Erwin Koeman of de oud-aanvaller van Sint-Truiden volgend seizoen in de A-kern van de Rotterdammers wordt opgenomen.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier