Hartfalen

Sander Berge neemt op het middenveld veel hooi op zijn vork. © belgaimage

Net toen Genk zijn sprint naar de titel inzette, moest Philippe Clement zijn ploeg heruitvinden door het vertrek van Alejandro Pozuelo. De ex-coach van de Limburgers verdeelde de sleutels van de creativiteit tussen de linkervoet van Roeslan Malinovski en het spel tussen de lijnen van Leandro Trossard. Beide koningen van de play-offs waren erg complementair met de aanspeelbaarheid en de diepgang van Junya Ito en Ally Samatta, die onmisbaar waren om hen de nodige ruimte te geven.

Enkele weken later kwam Felice Mazzu, maar op dat moment waren de Oekraïense maestro en de dribbelaar van de Rode Duivels al het land uit. Genk is dus op zoek naar een nieuw evenwicht, naar vaardige voeten die kansen kunnen creëren zonder de defensie uit balans te halen. Noch Benjamin Nygren, vaker tweede aanvaller dan derde middenvelder, noch Ianis Hagi, die zich nog niet aan de Belgische competitie is aangepast, lijken klaar om meteen over te nemen in het hart van de Genkse ploeg. Dus proberen andere sterkhouders dat te compenseren, hetgeen vaak meer kwaad doet dan goed.

Ito, die met zijn diepgang paniek kan zaaien, haakt tegenwoordig veel af tussen de linies, om te proberen iets aan te vangen met het Limburgse balbezit. De Japanner was sinds zijn komst naar Genk sterk in het creëren van ruimte voor zijn ploegmaats, door de verdedigers terug te dringen, en verliest nu dus een van zijn grootste troeven. Hetzelfde geldt voor Samatta, die vaker de bal in de voeten vraagt dan dat hij in de diepte duikt. Terwijl het net door zijn verticale spel was dat hij de defensies van de Jupiler Pro League in de problemen bracht.

Daardoor is Genk niet alleen onmondiger geworden voor het doel van de tegenstrever, het is ook achteraan meer kwetsbaar, omdat Sander Berge het verlies van de twee spelmakers tracht te compenseren. Wanneer hij zich voor de verdediging posteert, is de Noor onbreekbaar, maar nu neemt hij vaker deel aan de aanvallen, om te proberen kansen te creëren, en daarbij verlaat hij zijn post, waardoor de achterlijn bescherming mist. Bryan Heynen, meer een nummer 8 dan een verdedigende middenvelder, heeft moeite om de verdedigende taak van Berge op zich alleen te nemen. Zonder de alomtegenwoordigheid van haar waakhond staat de verdediging een stuk zwakker dan vorig seizoen. Felice Mazzu zal dus nog enkele oplossingen moeten bedenken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier