Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Zondag keert Besnik Hasi met Anderlecht terug naar Cercle Brugge, de club waar hij in het debuutjaar als hoofdcoach van Glen De Boeck zijn spelerscarrière in schoonheid beëindigde. Cercle was toen de productiefste ploeg en eindigde als vierde. Sindsdien ging het bergaf. “Je kunt niet naast het kwaliteitsverlies kijken”, zegt Hasi. ” De Sutter en De Smet werden verkocht en weinig nieuwe spelers rendeerden. Wij waren toen een heel goed uitgebalanceerd elftal. We pakten weinig doelpunten, maar dat kwam ook omdat voor de verdediging Serebrennikov en ikzelf elkaar zo goed aanvulden. Portier en Viane kwamen nooit man tegen man te staan. Nu herken ik Sergiy niet meer. Als je een gevoelige jongen als hij op de bank zet, ben je hem kwijt. Het was ook fout om Buffel te kopen als je De Smet niet verkoopt. Bij Anderlecht kun je er zo twee hebben, maar niet bij Cercle. Ik mis vooral leiders en scorend vermogen.”

Dé leider was hijzelf. Ooit greep hij tijdens de rust Frederik Boi bij de keel om hem met de voeten op de grond te zetten. “Terwijl hij de trainer aan het tegenspreken was, liet hij iemand in zijn rug weglopen. Na de rust maakte hij een wereldgoal en kwam hij mij bedanken.

“Bevestigen is drie keer zo moeilijk als iets bereiken. Het houdt niet op bij een verbeterd contract. Sommigen missen de allesverterende ambitie. Boi heeft veel kwaliteiten, maar ook nog veel werkpunten. Om de top te bereiken, moet je bereid zijn alles op te offeren, maar hij verklaart zelf dat voetbal niet alles is voor hem. Ik dacht dat Honour Gombami een speler voor Anderlecht is, maar hij is wat timide en kon de klik nog niet maken. Het nadeel van Glen was dat alles toen te goed ging. Dan krijg je de indruk: ik weet alles en ik kan alles.”

Hij is een hoofdtrainer in spe die tot nu toe hetzelfde parcours volgde als Glen De Boeck deed. Momenteel zit hij in het laatste jaar van zijn tweejarig contract als assistent-trainer van Anderlecht. “Er is nog een optie van twee jaar en ik vernam van Ariël Jacobs en meneer Van Holsbeeck dat het de bedoeling is om met mij verder te gaan. Ik voel mij al veel beter voorbereid op het grote werk, maar ben er nog niet klaar voor. Graag wil ik nog twee jaar verder rijpen bij een trainer die heel geroutineerd, rustig en intelligent is en organisatorisch de beste is die ik ooit zag. Het is een gouden ervaring die Anderlecht mij biedt.”

CHRISTIAN VANDENABEELE

Ooit greep hij Boi bij de keel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier