Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Hoe moet Ferguson de Portugees vervangen?

“Een kans die United niet mocht laten liggen.” Dat was, de voorbije dagen, de teneur op de diverse fora en in de media in Engeland naar aanleiding van de recordtransfer van Cristiano Ronaldo, in augustus 2003 overgenomen van Sporting Lissabon en nu voor ongeveer 8 keer meer verkocht aan Real.

Dat Ronaldo de voorbije drie seizoenen een groot aandeel had in de drie titels van United, werd nogal makkelijk vergeten. Dat hij zijn ploeg twee keer in twee jaar naar de finale van de Cham-pions League had geleid, ook. Niemand is belangrijker dan het team, klonk het. En dus slikte sir Alex Ferguson, die vorige zomer al door het stof moest kruipen om zijn godenkind in Manchester te houden en tijdens diens revalidatie veel grillen incasseerde, zijn belofte van januari in. “Nooit doe ik zaken met die maffia”, klonk het toen. Wel dus. Naar verluidt kreeg Ferguson van de Amerikaanse eigenaars van zijn ploeg, die hun team ferm in de bankschulden staken om de overname te financieren, de garantie dat hij het bedrag aan transfers mag spenderen.

Hasta luego drama queen. Tot later, drama koningin. Zo werd Cristiano Ronaldo uitgezwaaid. De Portugees had er vorig seizoen net iets te veel mee gespeeld, vond men. Grillig gepresteerd, gemord bij een (terechte) vervanging in de derby, kritiek gegeven bij de wat vreemde tactiek in Rome tegen Barcelona met hem in punt. Allemaal strategie, ongetwijfeld. Het was ook geen goed seizoen geweest, ondanks de offensieve weelde ( Giggs, Tévez, Berbatov, Rooney en Ronaldo). Slechts 68 goals in de competitie, het laagste aantal sinds jaren.

De fans kunnen nu Carlos Tévez (einde contract, maar immens populair) volledig omarmen, wél een werker. Ook Wayne Rooney, zo doeltreffend met Engeland de laatste maanden, zou er beter van kunnen worden. Er wordt nu verwezen naar 1995, toen Ferguson in één zomer PaulInce, Mark Hughes en Andrei Kanchelskis liet vertrekken, drie populaire gasten. Een drama, dacht iedereen, Alan Hansen op kop, toen de coach van United het seizoen erop uitpakte met de jonkies. “Met kinderen win je niks”, werd gezegd en geschreven. Fout dus.

Wie moet Ronaldo – een winger met de cijfers van een centrumspits, de voorbije drie jaar goed voor 23, 42 en 26 goals – nu vervangen? De voorbije dagen circuleerden overal dezelfde drie namen: Benzema, Ribéry en Valencia (Wigan). Benieuwd welke konijnen Ferguson nu uit zijn hoed tovert.

Javier Mascherano mag niet weg bij Liverpool. De 25-jarige middenvelder werd even in verband gebracht met Barcelona. Vorige week ontstonden geruchten over een afbouw bij de vicekampioen, omdat de eigenaars zware schulden hadden gemaakt bij de overname van de club en de bouw van een nieuw stadion steeds maar wordt verlaat, maar van een verplichte verkoop van de sterkhouders is geen sprake. De Amerikanen willen de schuld van de club laten herschikken.

De nationale ploeg heeft het verplichte nummer tegen Andorra zonder problemen afgewerkt. Engeland won met 6-0. 58.000 fans trotseerden de staking van het openbaar vervoer en zakten met eigen vervoer af naar Wembley. Wayne Rooney maakte er twee en scoorde tot dusver al 24 keer voor Engeland. Rooney, nog steeds maar 23, zei na de wedstrijd het record van Bobby Charlton, 49 goals in interlands, te willen breken. De andere doelpunten waren van Lampard, Crouch en twee keer Defoe. Het is de zevende zege op rij in de kwalificaties. Normaal volstaat nog één zege voor een ticket naar Zuid-Afrika.

Birmingham en Man. City onderhandelden eind vorige week over het uitlenen van Joe Hart (22). De jonge doelman van City verloor zijn plaats aan Shay Given in februari en heeft nood aan speelminuten. Birmingham, dat bij Coventry aanvoerder Scott Dann (22, centrale verdediger) weghaalde, had de voorbije seizoenen Maik Taylor als eerste doelman.

De IJslandse Straumur Bank is de nieuwe eigenaar van West Ham. Die ploeg was in handen van een IJslander die financieel een pak schulden had. De bank wil nu de club runnen via een holding, waarvan de bank hoofdaandeelhouder is. Gianfranco Zola mag blijven en krijgt een “beperkt” transferbudget.

Gareth Bale, Welsh international en verdediger bij Tottenham, onderging een lichte knieoperatie. Bale is pas 19, maar heeft al een kraakbeenletsel. Hij is een maand of twee out. Bale miste eerder al een half seizoen met een enkelletsel.

Deco gaf vorige week aan dat hij ongelukkig is bij Chelsea. De Portugees wil naar Inter, waar hij kan werken met José Mourinho. Deco werd vorige zomer door Scolari naar Londen gehaald, maar toen die werd vervangen door Guus Hiddink verdween Deco uit beeld.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier