De Champions League is een bal voor de elite. Toch weet zich elk jaar een nobele onbekende te kwalificeren. Maak kennis met FC Sheriff Tiraspol.

Hoedje af voor de mensen die zonder verpinken een kort overzicht kunnen geven van FC Sheriff Tiraspol uit Moldavië, de club die de geschiedenisboeken ingaat als de allereerste Moldavische club die zich weet te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League.

De kampioen van de Divizia Nationala schakelde in de laatste kwalificatieronde het Kroatische Dinamo Zagreb uit. Geen hoogvlieger, maar toch ook geen kneusje op het Europese toneel. Het was het einde van een lange weg richting de groepsfase van het kampioenenbal. voor het duel met Dinamo Zagreb werden achtereenvolgens KS Teuta, Alashkert en Rode Ster over de knie gelegd.

De dirigent van dit huzarenstukje is de 55-jarige Oekraïense trainer Yuriy Vernydub, net als zijn team een nobele onbekende in het Europese voetbal. FC Sheriff komt in groep D terecht, waar ze met Real Madrid en Inter in Moldavië mooi volk over de vloer zullen krijgen. De derde ploeg in die poule is Sjachtar Donetsk.

Het is een verplaatsing die Eden Hazard en Thibaut Courtois niet meteen zullen linken aan de Champions League. Maar voor een team waarvan de totale waarde op net geen 13 miljoen euro wordt geschat, zal de komst van de Koninklijke als een absolute hoogdag worden gezien. Benieuwd of de Moldavische landskampioen ook de groten der aarde weet te verrassen. Het wordt een helse opgave, maar een stunt zou het nu al prachtige sprookje nog mooier maken. De groepsfase van de Champions League start op 14 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier