Lille OSC maakt donderdag zijn opwachting in het Ottenstadion. Sport/Voetbalmagazine ging eerst eens op bezoek bij coach Rudi Garcia in Rijsel. ‘AA Gent kan ons problemen bezorgen.’

In 2008 volgde Rudi Garcia (46) Claude Puel op bij Lille OSC. Hij maakte van de Noord-Franse club een stevige subtopper in de Ligue 1. Donderdagavond wil hij absoluut niet verliezen tegen AA Gent.

Laten we beginnen bij het einde van vorig seizoen: in de 90e minuut van de laatste match van het kampioenschap zat Lille OSC virtueel in de Champions League, maar in de toegevoegde tijd incasseerde u de goal die u naar de Europa League degradeerde. Hebt u toen bij uw spelers hetzelfde gevoel van teleurstelling gevoeld dat de spelers van Anderlecht ook ervaren hebben?

RudiGarcia: “Je kan de zaken op twee manieren bekijken. Als je alleen naar de laatste dag van het kampioenschap kijkt, dan klopt het dat we de Champions League op twee minuten na hebben gemist. Anderzijds mogen we niet vergeten dat we op vijf speeldagen van het einde zesde stonden. In dat geval zouden we gewoon een … chocolade medaille erven. We speelden zelfs niet Europees. Bij de start van het seizoen was dat nochtans het doel van de club. Dat doel hebben we dus behaald.

“Maar inderdaad: we hadden ook tweede kunnen worden en ons rechtstreeks plaatsen voor de poules van de Champions League. Maar uiteindelijk werden we slechts vierde. Volgens mij hebben de spelers die frustratie ondertussen verwerkt, dat heb ik gemerkt bij de hervatting van de trainingen.”

Geen bitterheid dus wanneer u Auxerre het ziet opnemen tegen AC Milan, Real Madrid en Ajax Amsterdam?

“Ik ben blij voor Auxerre. Maar ik weet ook dat de Europese competities, en vooral dan de Champions League, sporen nalaten bij de prestaties in het kampioenschap. Dat is misschien een van de redenen waarom Auxerre momenteel achterop hinkt. Op twee fronten strijden is niet makkelijk als je niet over de kern beschikt van de grote ploegen.

“Wij hopen te profiteren van de ervaring van vorig seizoen. Ondanks ons knappe prestaties in de competitie hebben we vorig jaar de achtste finales van de Europa League bereikt.”

Top vijf

Welk belang hecht u aan de Europa League?

“Veel belang. We willen de poules overleven, maar onze start was niet al te best, aangezien we in eigen huis verloren hebben van Sporting Clube, dat misschien wel de favoriet is van de poule.”

Vorig jaar nam u het in de voorronde op tegen Genk, dat u zonder veel problemen hebt uitgeschakeld. Nu wordt u geconfronteerd met AA Gent. Wat voor een wedstrijd verwacht u?

“Een fel betwiste wedstrijd, redelijk fysiek, want AA Gent heeft kwaliteiten. Op eigen veld kan het ons problemen bezorgen. Maar na onze eerste tegenslag kunnen we ons niet veel fouten meer permitteren. Als we de poules willen overleven, moeten we immers twee teams achter ons houden.”

Hebt u Gent al aan het werk gezien?

“Ikzelf niet, maar mijn assistent wel. Zijn verslagen zullen mij veel wijzer maken.”

Bent u tevreden over de start van uw club in de competitie?

“Ja, we hebben het dubbele aantal punten als vorig jaar op hetzelfde tijdstip. Ik ben dus tevreden, ook al is dit nog maar het begin van het seizoen. We zijn ook nog altijd ongeslagen.”

Waarop zou een goed seizoen neerkomen?

“Ik zou gelukkig zijn met een plaats in de eerste vijf, dat wil zeggen gekwalificeerd voor Europa. Mochten we ver kunnen komen in een van de twee nationale bekers of in de Europa League, dan zou dat een bonus zijn.”

De PFPO (Professional Football Players Observatory) heeft op basis van academisch onderzoek en van de statistieken de vermoedelijke kampioenen van de vijf voornaamste Europese competities bepaald: Barcelona, Manchester United, Bayern München, Inter en … Lille OSC!

“Ah ja? Dat is een hele eer. Ik vraag mij wel af of dat realistisch is. In Frankrijk zijn er andere ploegen die veel geld hebben uitgegeven om aan het einde van het seizoen de hoofdvogel af te schieten. Nee, voor het derde seizoen op rij in de top vijf eindigen zou al zeer goed zijn.”

Hazards evolutie

Wat is uw spelfilosofie?

“Mijn team speelt op balbezit, met veel beweging en eenvoudige baltoetsen. Dat moet ons in staat stellen om zo vaak mogelijk op te rukken naar het doel van de tegenstander en in schietpositie te komen. Ik geloof dat we daarin slagen. Momenteel is de afwerking echter het probleem. We creëren veel kansen maar zetten ze niet om. Als we in de wedstrijd even efficiënt zouden zijn als op training, dan zou het perfect zijn.”

Het grasveld in het stadion van Villeneuve d’Ascq is een van de beste in Frankrijk. Dat is bevorderlijk voor het voetbal dat u wil spelen.

“Het grasveld is inderdaad fantastisch.”

Het stadion daarentegen …

“Ja, we wachten ongeduldig op de bouw van het toekomstige Grand Stade, waarvan de inhuldiging is voorzien in 2012. Het nieuwe stadion zou onze economische ontwikkeling ten goede moeten komen, en ver- volgens zouden we – waarom niet? – moeten kunnen mikken op de kampioenstitel.”

En dus andere spelers kunnen aantrekken. Want voorlopig is er meer spelersverkeer van Rijsel naar Lyon dan omgekeerd …

“We zitten inderdaad elk jaar met een structureel tekort, waardoor we spelers moeten verkopen. Dit seizoen stel ik ondanks alles vast dat we onze belangrijkste spelers hebben kunnen houden, in tegenstelling tot de geruchten die de ronde deden en ondanks de niet-kwalificatie voor de Champions League.”

Ook Eden Hazard is gebleven. Hij werd nochtans begeerd door Lyon …

Eden wordt door tal van clubs begeerd, ook al is er bij mijn weten nooit een echt concreet voorstel op tafel beland. Hij is intelligent genoeg om te begrijpen dat hij in de huidige fase van zijn ontwikkeling beter in Rijsel blijft. Hij speelt beter een belangrijke rol in een ploeg die in de bovenste helft van het klassement staat en Europees speelt, dan te vroeg te vertrekken naar een prestigieuze club waar hij het risico zou lopen op de bank te belanden.”

Lille zou Hazard aangeboden hebben aan Manchester United voor 25 miljoen …

“Zoals ik al zei: er is geen enkel offi-cieel bod geweest. Misschien weet de voorzitter hier meer over. Maar ik weet ook dat Eden zeer goed omringd is. Zijn ouders zijn bijzonder verstandige mensen, met de voeten op de grond. Zijn managers denken ook eerder aan het belang van Eden dan aan poen scheppen.”

Hoe beoordeelt u de evolutie van Hazard?

“Veeleer goed. Hij heeft vooruitgang gemaakt. Sinds ik hier ben, is hij in de ploeg gekomen. Hij is van reservespeler opgeklommen tot titularis, hij is vorig seizoen uitgegroeid tot de beste pasgever van de club. Ik denk echter dat hij meer zou kunnen scoren en nog doorslaggevender zou kunnen worden. Hij moet ook op training een arbeidscultuur ontwikkelen: daar moet hij soms nog ‘gepusht’ worden.”

Dat wordt hem blijkbaar ook in de nationale ploeg verweten …

“Ach zo? Eden is nog jong. Maar aangezien hij intelligent is, weet ik dat hij zal begrijpen dat zijn talent alleen niet zal volstaan om hem naar de top te brengen.”

Maar hij heeft talent?

“Veel talent. Het is uitzonderlijk spelers met evenveel talent te vinden als hij. Ook al zijn beide spelers verschillend, toch kan hij net als Gervinho het verschil maken in een-tegen-een. Dribbelaars zijn een alsmaar grotere zeldzaamheid in het moderne voetbal. Het is belangrijk om zulke spelers te hebben.”

Uniek feit: Eden werd twee jaar na elkaar verkozen tot Belofte van het Jaar in de Ligue 1.

“Ik was zeer blij dat hij die prijs kreeg. Dit jaar stond hij ook bij de genomineerden voor de titel van beste speler in de Ligue 1 en ik was eigenlijk bang dat hij die prijs zou winnen. Het zou hem geen dienst hebben bewezen. Ik weet niet of hij zou zijn gaan zweven, maar hij zou al als de beste zijn beschouwd. ‘Belofte’ betekent dat hij nog moet werken.”

Met name op defensief vlak?

“Ja, zelfs al heeft hij daar al vooruitgang geboekt. Ik heb nog beelden van wedstrijden waarin men hem had gevraagd om zich meer in te zetten op verdedigend vlak. Dan wou hij zo graag winnen dat hij alles deed – aanvallen en verdedigen – en uiteindelijk zijn frisheid verloor. Door hem aanhoudend de theorie van de defensieve positionering uit te leggen, begint hij geleidelijk aan zijn inspanningen beter te doseren.”

Oude bekenden

Rijsel telt twee andere spelers die goed gekend zijn in België: Gervinho en, sinds deze zomer, David Rozehnal …

“Ik had Gervinho destijds gezien in Beveren. Ik was er in werkelijkheid naartoe gegaan om een linkerflankspeler, Armand Mahan, te zien, maar ik werd vooral bekoord door Gervinho. Toen ik trainer was van Le Mans heb ik hem aangetrokken. Net als Romaric, een andere speler die opgeleid is aan de Academie van Jean-Marc Guillou en die via Beveren is gepasseerd. Gervinho is opengebloeid in Le Mans. Ik heb hem pas na een jaar kunnen meenemen naar Rijsel. Hij is een erg belangrijke speler in ons aanvallend spel. Hij is wat aanvallender dan Eden, maar hij heeft hetzelfde vermogen om door de verdediging van de tegenstander te dringen. DavidRozehnal geeft ons zijn ervaring en zijn gevoel voor plaatsing mee. Toen hij hier aankwam, stond hij zeer scherp, ook al had hij niet gespeeld in de eerste drie of vier wedstrijden van de Bundesliga. Hij bewijst dat het Belgische kampioenschap spelers kan lanceren.”

Maakt de jonge Belg Gianni Bruno nog altijd deel uit van uw spelersgroep?

“Absoluut. Hij heeft deelgenomen aan de voorbereiding en speelt momenteel met het B-team. Hij is een kwaliteitsvolle speler met torinstinct.”

Levert het opleidingscentrum van LOSC nog steeds zoveel goede spelers af?

“Ja, maar hoe hoger men zijn ambities legt, hoe ingewikkelder de opdracht wordt. Eden is buiten categorie: een talent als hij, daar produceert men er een van om de 25 jaar.

“We zijn ons momenteel aan het beraden over de opleiding, om te zien hoe we die moeten doen evolueren. Als we op Europees niveau willen presteren, moeten we de lat immers hoog leggen.”

door daniel devos

We creëren veel kansen maar zetten ze niet om.

Voor Hazard is geen enkel concreet bod binnengekomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier