Gisteren nog aan de slag tegen PSV, kijkt Jan Koller met Borussia Dortmund komende woensdag Arsenal in de ogen. Stemmen uit Duitsland over het belang van sterke Jan.

Elf goals in 33 matchen lukte Jan Koller in zijn eerste seizoen met Borussia Dortmund. Maar vooral zijn assists en het verdedigende teamwerk van de grootste (2m02) en zwaarste (100 kg) speler uit de Bundesliga worden luid geprezen in Duitsland. Even was het in het begin van het seizoen zoeken naar de feinabstimmung, maar Koller valt niet meer weg te denken uit het team dat vorig jaar onverwacht Duits kampioen werd. Samen met doelman Jens Lehmann, verdediger Christoph Metzelder, aanvoerder Stefan Reuter en middenvelder/spelmaker Tomás Rosicky speelt hij altijd, terwijl de andere spelers in en uit het team gaan. Het enige waar hij nog beter in moet worden – daar zijn ze het in Dortmund over eens – is de afwerking.

Michael Meier, manager Borussia Dortmund

“In vergelijking met vorig jaar is hij niet veranderd. Ik durf Jan Koller één van onze meest waardevolle spelers noemen. Omdat het een echte teamspeler is, iemand die zich altijd in dienst van de ploeg wegcijfert en het zware werk niet schuwt. Jan werkt veel, negentig minuten lang. Voetbaltechnisch beschikt hij ook over kwaliteiten die je hem op basis van zijn gestalte op het eerste zicht niet zou toekennen. Wat ons bij Anderlecht zo aan hem beviel ? Dat hij in staat is een ganse ploeg mee te trekken. Hij is op het veld een oriëntatiepunt voor andere spelers, niet alleen door zijn gestalte, maar ook door zijn manier van voetballen. Bovendien is hij voor een tegenstander enorm moeilijk te bespelen. Voor ons is hij een sleutelfiguur, iemand die de trainer er absoluut bij wou, omdat hij samen met een pure goalgetter als Marcio Amoroso een explosief duo vormt. Hij is ook erg populair bij de supporters, hoewel hij helemaal geen sterallures heeft. Ik noem hem een cult-Sturmer. Wat nog beter kan ? Hij moet nog meer zelf scoren.”

Michael Zorc, ex-speler en sportief manager bij Borussia Dortmund

“We volgden Jan Koller al van toen hij nog bij Lokeren voetbalde. Bij Anderlecht werd hij internationaal en konden we hem op drie fronten beoordelen : competitie, Champions League en de nationale ploeg. In zijn eerste dertien interlands scoorde hij trouwens elke match. Ons viel niet in de eerste plaats zijn scorend vermogen op, wel de manier waarop hij zich voor de ploeg te pletter knokte. Aan Jans manier van voetballen herken je zijn karakter : hij cijfert zich weg. Dat slaat enorm aan bij een ploeg als Dortmund, gevestigd in een oude industrie-en mijnstad, waar noeste arbeid nog altijd hoog aangeschreven staat als waarde. Onze supporters houden van spelers die naast technische kwaliteiten hart en ziel in hun spel leggen. Ook in de omgang is hij een aangenaam mens, een échte prof.

“Zijn grote sterkte vind ik zijn duelkracht. Zowel aanvallend als verdedigend is hij in één tegen één situaties meestal de winnaar. Hij blijft ongeacht de tegenstander ook steeds makkelijk aanspeelbaar. Het moeilijkste voor hem was leren dat er in de Bundesliga geen gemakkelijke wedstrijden zijn die je op routine uitspeelt. Hier moet je ook tegen de laatste heel diep gaan. In de tweede helft van vorig seizoen was hij beslissend in de belangrijke wedstrijden. Ik zie zelden wedstrijden van hem waarin hij géén niveau haalt.”

Charly Bremen, Borussiaspecialist bij Bild-Zeitung

“Het beeld dat me van de laatste weken van Koller bijblijft, is een fase uit de wedstrijd tegen Rostock. Toen slaagde hij er in op één meter voor de doellijn een bal met de rechtervoet tegen zijn eigen linkerbeen aan te schieten. Maar ik geloof teammanager Zorc die voorspelde dat hij nog meer zal scoren dan vorig jaar, omdat Amoroso nu uit blessure terugkeert en hij vorig jaar aan diens zijde erg goed presteerde. Vorig jaar had hij na de heenronde drie goals. Aan dat aantal zit hij nu al. Hij heeft zich in één jaar goed ontwikkeld. Ook uit de verdediging is hij niet meer weg te denken. Zijn inbreng is vijftig procent aanvallend en vijftig procent verdedigend. Ik vind niet dat hij in het begin van het seizoen niet goed bezig was. Ik weet ook niet of de terugkeer van Amoroso zo belangrijk is voor hem qua samenspel. Amoroso doet veel op eigen houtje, maakt zijn eigen acties. Door zijn terugkeer moet iemand uit het team. Zeker niet Koller, veeleer een verdedigend ingestelde middenvelder. Daardoor gaat Dortmund nog aanvallender voetballen. Vorig jaar speelden ze vaak met drie spitsen, nu gaat het naar twee spitsen en twee aanvallende middenvelders. Heel het aanvallende concept is trouwens op Koller afgestemd. Dat gaat zo : Lehmann trapt uit richting Koller die de bal doorkopt.

“Hij speelt ook altijd, is nooit geblesseerd. Vorig jaar miste hij alleen door schorsing een paar wedstrijden. Ik vind dat hij ook minder kansen nodig heeft om te scoren dan vorig jaar. Hij is samen met Rosicky en Lehmann één van de belangrijkste spelers van het team, maar niet dé sterkhouder. Dat is Rosicky. Als Rosicky niet draait, draait Dortmund niet, zo simpel is het. Dat zag je goed op Arsenal waar Rosicky er niet bij was. Een leider is hij niet. Hij verstaat wel Duits, maar spreekt het waarschijnlijk niet beter dan het Nederlands.”

Lothar Emmerich, oud-boegbeeld Borussia Dortmund

“In één jaar tijd is hij niet meer weg te denken uit het team. Hij is meer zelfzeker geworden, vind ik. Technisch is hij verbeterd tegenover vorig jaar, hij doet erg veel voorbereidend werk voor andere spelers, legt bijvoorbeeld veel assists af voor Amoroso. Hij speelt ook altijd, het spel van Dortmund is op hem afgesteld, via de uittrappen van de keeper of de voorzetten via de flanken waarbij de anderen hem zoeken. Belangrijk voor hem is de aanwezigheid van Rosicky. Op het veld voelen ze elkaar goed aan, naast het veld helpt Rosicky hem om zich beter thuis te voelen. Tegen elkaar kunnen ze ook Tsjechisch praten. Thomas praat goed Duits, Jan leert het nu. Bij de fans is hij enorm geliefd omdat hij altijd alles geeft en voorop gaat in de strijd. De mensen hier houden daarvan. In de verkoop van truitjes scoort hij hoog, bij de eerste vier. Amoroso is de meest populaire speler. Vorig jaar verkochten we 100.000 truitjes van hem. Daar komt Jan nog niet bij in de buurt, maar de anderen evenmin.”

Hans-Peter Lehnhoff, ploegbegeleider Bayer Leverkusen

“Ik vond dat hij zich goed en snel heeft aangepast aan de Bundesliga, waar je toch zwaarder aangepakt wordt dan in België. Met de nationale ploeg en in de Champions League is hij veel rijper geworden, het is echt een speler die elke week een topprestatie kan afleveren en schrik inboezemt bij de tegenstander. Momenteel speelt Dortmund nog niet goed, maar het pakt wel punten. De ploeg hangt niet echt van hem af, maar van Rosicky. Ook Koller is van Rosicky afhankelijk. Zelf scoort hij niet veel, al krijgt hij per wedstrijd steeds een aantal kansen. Hij profileert zich vooral als ploegspeler die goals voor anderen aanbrengt. Voor een midvoor is dat eigenaardig, een midvoor associeer je met doelpunten, zoals Ulf Kirsten bij ons. Maar daarvoor is Koller niet egoïstisch genoeg. Dat is het punt waarop hij nog moet verbeteren. Durven meer aan zichzelf denken. En ook koppen op doel kan beter. Maar ik denk niet dat dat de trainer stoort. Sammer is heel tevreden over hem. Dortmund maakt hem sterker, maar het omgekeerde geldt evenzeer.”

Nico-Jan Hoogma, aanvoerder Hamburg

“Vroeger zag ik hem wel eens bezig op de Belgische tv. Dat was al niet mis. Als je dan ook nog eens tegen hem speelt, ervaar je pas wat voor een lastige spits het is. Koller is groot en sterk, waardoor je bijna nooit op interceptie kan spelen. Bovendien kan je ook maar moeilijk een luchtduel van hem winnen. Wat een lijf, man ! Je ziet de bal nooit, wat het als verdediger heel moeilijk maakt. Hij schermt de bal zo goed af, dat je de aanvoer moet afsnijden door de verdedigende middenvelder tussen hem en Rosicky te plaatsen.

“Hij doet me vaak terugdenken aan René Eijkelkamp: bal in de voet krijgen, kaatsen of balletje breed leggen voor de flanken en ook nog eens goed met de kop. De ploeg kan altijd aansluiten als hij de bal bij zich heeft. Hij is eigenlijk de rustbrenger van Dortmund, want je kan hem bijna nooit op een reglementaire manier de bal afhandig maken. Ik vind hem voor zijn lengte wel bijzonder snel. Als hij dan nog wordt gesteund door Marcio Amoroso of Ewerthon, moet je al stevig in je schoenen staan om hen af te stoppen.

“Koller is perfect geschikt voor de Bundesliga, maar ik denk ook dat hij probleemloos in de Premier League zou meedraaien. Die meer fysieke competities zijn hem op het lijf geschreven : hij is nooit geblesseerd en kan makkelijk incasseren. Het is een behoorlijk faire speler, die zich nooit uit zijn lood laat slaan door een geniepige overtreding. Maar hij deelt op tijd en stond ook wel uit, hoor.

“Klasse vind ik dat hij door zijn inbreng een team als Borussia Dortmund beter maakt. Maar om hem daarom nu al uit te roepen tot een internationale topper, vind ik toch wat vroeg. Patrick Kluivert of vroeger Marco van Basten zie ik eerder als topspitsen. Zij kunnen of konden een tikkeltje extra brengen met een persoonlijke actie. Koller heeft meer nood aan een goed collectief.”

Stefan Reuter, aanvoerder Borussia Dortmund

Der Jan is op korte termijn uitgegroeid tot een van de sensaties van onze ploeg. Een grote verdienste, want hij kwam hier toch terecht tussen een verzameling topvoetballers van wereldniveau. Wat me vanaf het begin opviel, was zijn collectieve instelling en zijn goede techniek, niet evident met zijn gestalte. Het is dan wel een spits, die van nature heel egoïstisch zijn ingesteld, maar Jan geeft liever een assist dan voor eigen succes te gaan. Dat siert de grootsten. Hij werkt ook heel hard, schrikt er niet voor terug om balverlies of bij hoekschoppen mee te verdedigen. Zowel offensief als defensief is hij voor onze ploeg een sleutelfiguur. In een luchtduel moet geen enkele tegenspeler illusies koesteren. In driekwart van de gevallen ben je er aan voor de moeite.

“Ook zijn bescheidenheid dwingt hier enorm veel respect af. Jan zal nooit het hoogste woord voeren, wacht liever wat af om dan zijn mening te geven. Hij is ook een heel aangenaam mens in de omgang en zeer geliefd bij de supporters. Eigenlijk hebben we pas zijn ware gedaante leren kennen bij de kampioenviering. We wisten al dat hij graag een biertje drinkt, maar na enkele Duitse halve liters kwam hij wel bijzonder snel los. Dan begint hij zelfs te dansen. ( lacht)

“Maar Jan blijft in eerste instantie ein Superprofi, iemand die honderd procent voor zijn vak leeft. Hij slaat bijna nooit een training over en is onvermoeibaar in zijn inspanningen. Als geen ander beseft hij dat alleen met keihard werken hij nog een stap hoger kan geraken. Ik beschouw hem als een absolute topspeler en hoop dat hij nog lang voor ons kan spelen. In de Italiaanse Serie A zou hij als targetman probleemloos kunnen meedraaien.”

door Geert Foutré en Frédéric Vanheule

‘Aan Jans manier van voetballen herken je zijn karakter : hij cijfert zich weg.’ (Michael Zorc)

‘Koller is niet meer weg te denken uit het team.’ (Lothar Emmerich)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier