IMC Waregem pakt de titel bij de dames.

In de laatste zeventien seizoenen ging het kampioenschap vijftienmaal naar Dexia Saint-Servais Namen. Sinds 1997 volgde Namen zichzelf altijd op. Spannend is anders. Daar dachten de dames van IMC Waregem net zo over. Nadat ze de voorbije seizoenen telkens tweede eindigden, klopten ze Dexia Namen ditmaal met een droge 3-0 in de finaleserie. Vedette bij Waregem is Nele Deyaert (28), vorig seizoen nog aan het feest met Namen en verkozen tot Speelster van het Jaar.

Nele Deyaert: “We voelden zelf ook wel dat het nu of nooit was. We begonnen sterk aan het seizoen en bewezen meteen dat we Dexia Namen aankonden. Vlak voor de play-off kenden we een dipje, maar dat had volgens mij te maken met het feit dat we niet langer als underdog werden beschouwd. Dat zorgde voor bijkomende druk.”

Eigenlijk is het niet eens zo verrassend dat jullie sterker waren dan Dexia Namen in de finale. Er vertrokken in de loop van het seizoen heel wat vedetten bij hen. Zoals de Amerikaanse toppers Fleischer, Kraayeveld en Smith.

“Ja, maar er wordt nu nogal rap gezegd dat ze verzwakt waren. Daarom vind ik het goed dat we hen ook in het begin van het seizoen klopten en toonden dat we ook van het complete Namen konden winnen. Ik begrijp overigens wel dat ze op die manier met zulke Amerikaanse toppers omgaan: als je in de Euroliga een beetje competitief wil zijn, moet je wel buitenlandse versterking halen. Anderzijds moet je ook met het budget rekening houden. Daarom snap ik wel dat ze die spelers in de loop van het seizoen lieten gaan.”

Er wordt gefluisterd dat Dexia financieel stilaan in nauwere schoentjes raakt. Jij vertrok er na nochtans een sterk seizoen. Voelde je de bui al hangen?

“Misschien wel. Ik hoorde ook wel dat er in het verleden wat schulden gemaakt werden door die deelnames aan de Euroliga. Daarom zouden ze zich volgend seizoen sowieso niet meer inschrijven. Ook Waregem zal verstek laten gaan voor de Euroliga, vermoed ik. Het vergt immers een financiële inspanning en welke eer valt ermee te rapen? Wie weet bijvoorbeeld nog dat het andere Namen, Novia, dit seizoen Europees speelde?”

Wat betekent deze titel nu voor Waregem, en bij uitbreiding voor het Belgische damesbasketbal?

“Het is alleszins een goede zaak. Na die hegemonie van Dexia Namen kwam een aantal clubs bij voorbaat al gedemotiveerd aan de start. Het was strijden om de restjes. Maar Waregem kan nog beter, door bijvoorbeeld geen steek meer te laten vallen in de beker van België, waar we in de halve finales verloren van Sint-Katelijne-Waver. Eigenlijk hadden we dit seizoen de dubbel moeten winnen.”

En de Belgian Cats, hoe staat het daarmee?

“Tja, dat is nog een beetje afwachten. Eerst moeten we een nieuwe bondscoach vinden. Dat we op het voorbije EK niet bij de eerste vijf eindigden, was een ontgoocheling. Anders mochten we naar de OS in Beijing. Maar er is zeker nog potentieel, de beloften doen het uitstekend. Voor mezelf maakte ik nog niet uit of ik verder blijf doen. Ik ben stilaan mijn carrière aan het afbouwen. Het is tijd voor andere dingen. Ik wil bijvoorbeeld met mijn vriend deze zomer een wereldreis maken én een toffe job vinden.”

door Matthias Stockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier