De thuisnederlaag tegen Zulte Waregem brengt Lierse in degradatiegevaar. Dat had niemand verwacht. Het volk mort : ‘Wij willen voetbal zien.’

Woedend keerden de supporters van Lierse zich na de nederlaag tegen Zulte Waregem tegen manager Gaston Peeters toen die de spelerstunnel binnenstapte. Peeters wordt op het Lisp gezien als de kwade hand. Zorgde hij niet voor de komst van de talloze illustere Oost-Europese en Braziliaanse nieuwkomers, van wie zich nog niemand een aanwinst toonde voor Lierse, laat staan voor de Belgische competitie ? Bij Lierse heeft men het niet begrepen op buitenlandse passanten die anoniem over het veld glijden en de plaats van eigen jong talent innemen. Traditioneel werkte men op het Lisp met een stevige Belgische kern, aangevuld met een paar buitenlanders, die zich op het veld een meerwaarde toonden.

Nieuw bloed was na de massale uittocht van (dure) spelers wel nodig. Belgen vond voorzitter Leo Theyksens te duur. Bovendien denken die onvoldoende mee in transferconstructies naar het buitenland, zei hij in mei. Geen Belg die overweegt om zich bij de nieuwe rijken uit Oost-Europa te gaan begraven wanneer de club daar een pak dollars aan kan verdienen. Buitenlanders, vindt Theyksens bij de onderhandelingen, staan daar meer open voor. Met de doorverkoop van goedkoop ingekocht jong talent uit niet-EU-landen wil de voorzitter straks de werking van de club verbeteren en de verbouwing van het fel verouderde jeugdcomplex financieren.

Na bijna één derde van de competitie vraagt Leo Theyksens zich ongetwijfeld af welke van de nieuw aangetrokken spelers straks met winst zal kunnen doorverkocht worden en of hij, samen met Peeters, de juiste keuze maakte toen hij resoluut de buitenlandse piste volgde. Niemand toonde zich al een aanwinst voor de Belgische eerste klasse. Misschien hebben ze meer tijd nodig, misschien haalt de trainer er nog niet het maximum uit, misschien lag het verwachtingspatroon bij sommigen te hoog.

Voor het seizoen verheugde trainer Paul Put zich al in de ruime keus aan evenwaardige spelers. Vorig jaar moest hij bij wijze van spreken iedereen opstellen die fit was. Nu zouden de plaatsjes duur worden, beloofde hij voor de aftrap. Niemand was zeker van een basisplaats. Op verplaatsing kan Lierse al eens met twee stofzuigers voor de verdediging aantreden en zich thuis in een meer aanvallende gedaante tonen.

Puzzelen

Een blik op de ploegsamenstellingen toont dat Lierse dit seizoen nog geen twee keer met hetzelfde elftal aantrad. Niet dat de ene de ander met fantastisch voetbal uit de ploeg speelt. Veel onderling verwisselbare spelers heeft Put, bijna allemaal van eenzelfde niveau. Dat ligt momenteel niet erg hoog. Dus is Put noodgedwongen aan het roteren geslagen, hopend op beterschap. Slechts drie spelers kwamen negen keer aan de aftrap : Cliff Mardulier, Laurent Fassotte en Kristof Imschoot terwijl Stef Wils één wedstrijd miste : vier Belgen zijn dat, doorgaans ook de enige vier landgenoten in de basis.

Terwijl zaterdag Francky Dury bij Zulte Waregem gewoon dezelfde elf als vorige match de wei in stuurde, voerde Put weer vijf wijzigingen door. Voor de derde keer dit seizoen kwamen de twee aanvallende sterkhouders die Lierse naar een hoger niveau zouden tillen, niet aan de aftrap. Tony Vairelles en Daniel Cruz, samen goed voor twee assists en nul goals, bekeken de partij gelaten vanuit de tribune. Voorin probeerde Put zijn zevende combinatie in negen wedstrijden uit. Lierse scoort moeilijk : amper vijf goals in negen wedstrijden, dat is één goal om de twee matchen. Daarmee win je geen wedstrijden en dus blijft het voor de trainer puzzelen. Maar ook zaterdag werd de juiste combinatie niet gevonden. Niet dat het de thuisploeg aan goeie wil en inzet ontbreekt. Lierse probeert het spel te maken, voetbalt hoog en is het vaakst in balbezit. Dat blijkt ook uit de overtredingen. Geen andere eersteklassers kreeg dit seizoen al meer fouten tegen.

De bezoekende trainer was zaterdag oprecht verbaasd dat zijn team met drie punten huiswaarts trok, meer dan wat Zulte Waregem na een van zijn slechtste wedstrijden verdiende. Daar had de misnoegde thuisaanhang, die nog maar om twee goals in vijf thuismatchen mocht juichen, geen boodschap aan. Doorgaans zijn Liersesupporters rustige en beleefde mensen, maar zaterdag scandeerde het hele stadion in de tweede helft herhaaldelijk misnoegd : “Wij willen voetbal zien !”

Hoewel het vaakst aan de bal deed Lierse er veel te weinig mee. Ook Drajan Mrda, voor het eerst aan de aftrap, lijkt het aanvallende probleem niet te gaan oplossen. De stadionomroeper had flink wat moeite met het uitspreken van de naam. Tegen dat hij die correct kan uitspreken, heeft Mrda waarschijnlijk al lang het Lisp verlaten. Niet naar een club die een flinke transfersom voor hem betaalt. Voor dit niveau van huurlingen wil ook de meest fervente supporter zijn zuurverdiende centen niet uitgeven.

Gelaten indruk

Na de wedstrijd maakte Put een gelaten indruk. Achter blessures kan hij zich niet wegstoppen. Zaterdag keerde ook linksachter Hasan Kacic na lange tijd weer in de ploeg. Als straks ook rechtsachter Nicolas Timmermans inzetbaar is, is iedereen fit en beschikt de trainer weer over twee makkelijk oprukkende backs. Hun vervangers trokken verdedigend hun plan, maar brachten aanvallend te weinig, waardoor Lierse te voorspelbaar voetbalt.

Bij de nieuwkomers vallen niet alleen Cruz en Vairelles tegen. Van Nunes dacht iedereen na zijn sterke start dat hij het ging maken, maar ook hij kende een ferme terugval. De ervaren Kroaat Goran Tomic liep bij zijn eerste zware voorbereiding sinds jaren meteen achter de feiten aan, raakte geblesseerd en werkt, samen met Vairelles en Cruz, aan zijn conditionele achterstand.

Misschien valt alles straks in de juiste plooi. Om degradatievoetbal te spelen heeft Lierse te veel inhoud, maar het moet eerst met daden bewijzen dat het daar niet hoort. Dat kan de komende weken tegen haalbare tegenstanders. In negen wedstrijden ontmoette Lierse van de topploegen enkel nog niet Genk. Anderlecht, Standard, Club, Westerlo, Gent en Zulte Waregem heeft het al achter de rug. Tegen Anderlecht, Club, Westerlo en Gent verloor het zelfs niet, terwijl het ook op Standard aanspraak mocht maken op puntenwinst.

Spoken

Of dat besef volstaat om onrust te bannen, zal zaterdag blijken. Als Lierse met trillende benen naar La Louvière trekt en er punten laat liggen, kondigen zich zware maanden aan en komt de investering van Theyskens in het gedrang.

Erg nadrukkelijk liet de Liersevoorzitter voor het seizoen weten dat zijn investering enkel in eerste klasse rendabel is en dat met alle middelen geprobeerd moet worden de degradatie te vermijden.

Dat betekent dat de fans die zaterdag beter voetbal eisten, nog een tijdje op hun honger blijven zitten. Lierse moet eerst punten pakken en dus scoren. Voor doelpunten en assists had Lierse vorig jaar Marius Mitu, merkte Put zaterdag terecht op.

Het heimwee naar de Roemeen droop van die opmerking af. Put maakte een paar jaar geleden soortgelijke opmerkingen toen hij na het vertrek van Sambegou Bangoura bij Lokeren het voetbal niet meer kon produceren dat hij zo graag wilde tonen. Het maakte hem misnoegd en een beetje gelaten.

Een terugkeer van Mitu zit er niet meteen in. Put moet voort met de wapens die hij kreeg en daarmee een creatieve oplossing bedenken. Heimwee naar Mitu kan hij maar beter onuitgesproken voor zich houden.

Het moet op het getergde Lisp ook niet nog eens gaan spoken. –

GEERT FOUTRé

GEEN VAN DE NIEUWKOMERS VAN LIERSE TOONDE ZICH AL EEN AANWINST VOOR DE BELGISCHE COMPETITIE.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier