Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Gent is de club die met Anderlecht en Club Brugge over de breedste kern beschikt, maar boette net als Standard en Mechelen aan kwaliteit in. Als Ruiz, zowat de beste voetballer van de competitie, vertrekt, is dat sowieso een aderlating. Met Lepoint, Coulibaly en De Smet probeerde het dat op een andere manier op te lossen.

“Het is de ploeg van de ups en de downs: starten met 10 op 12, dan 1 op 12, gevolgd door 18 op 18 en dan weer een zwakke serie. Buitenshuis haalde het bijna evenveel punten als thuis, wat wil zeggen dat het uit sterk presteerde maar op eigen veld te weinig won. Dat zorgde voor wrevel bij de 11.000 thuissupporters. Het was vooral ook het gevolg van pech en daaraan door de spelers gekoppeld verlies aan vertrouwen. STVV en Zulte Waregem bijvoorbeeld werden weggespeeld, maar de vele kansen bleven onbenut.”

Terugvechten

“Gent beschikt over heel veel offensieve mogelijkheden met spitsen van allerlei allooi. Het komt altijd met vier of vijf man met heel veel power, gestalte en kopkracht in de zestien meter en zorgt zo voor veel gevaar op voorzetten. Door zijn fysieke kracht is het als een van de weinige elftallen in België in staat om een tegenstander vast te zetten en gevaarlijk te zijn. Daarnaast bezit het met Thijs en Azofeifa nog jongens die vanuit de tweede lijn en op vrije trap het verschil kunnen maken. Tot Nieuwjaar was er met Maric zelfs een derde middenvelder die dat kon.

“De grote kwetsbaarheid is Thijs, dé sleutelspeler die lang geblesseerd is geweest. Hij doet anderen beter spelen, hij bepaalt, beveelt, verdeelt en scoort soms ook nog. Als hij niet meedoet, daalt het rendement van de ploeg. Gent telt heel veel goede spelers, maar slechts één leider die zoals hij de lijnen kan uitzetten. Met een fitte Thijs voetbalt het eenvoudig en snel, wordt het overzicht behouden en het spel verlegt. Dan wordt Maric niet gemist. Die liep veel met de bal, probeerde het individueel te forceren en bleef in de defensieve omschakeling al eens hangen.

“Aanvankelijk viel de wisselvalligheid van Gent ook af te leiden uit de spelwijze. Vaak werd er iets uitgeprobeerd en als het er dan in een bepaalde bezetting niet uitkwam, werd dat bij de rust weer veranderd en kwam het meestal toch nog goed. Dikwijls bleek de ploeg mentaal sterk genoeg om na een achterstand terug te vechten en daarin herken je de hand en de overtuigingskracht van Preu-d’homme en zijn staf.”

Twee elftallen

“Weinig clubs beschikken over het spelersmateriaal om op vier à vijf verschillende manieren te voetballen. Op de verdediging na kan Gent bij wijze van spreken twee elftallen samenstellen die kans maken op play-off 1. In principe is het een concurrent van Club Brugge voor de tweede plaats, maar de vraag is zoals altijd: blijft Thijs fit?

christian vandenabeele

“In principe is AA Gent een concurrent van Club Brugge voor de tweede plaats, maar de vraag is: blijft Thijs fit?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier