Qua resultaten was Cercle een toonbeeld van wisselvalligheid. Dit seizoen duurde het gewoon heel lang vooraleer de puzzelstukjes in mekaar vielen. Na vijf speeldagen vertrok Thomas Buffel al naar RC Genk, maar kregen ze met Hans Cornelis en Jelle Vossen andere spelers in de plaats. Dankzij de goals van die laatste kenden ze een opleving, tot hij geblesseerd uitviel.

“Het was vaak telkens van net niet. Cercle werd nooit echt weggespeeld. Maar ze konden de kansen die ze kregen niet afmaken en stonden defensief te snel en te gemakkelijk doelpunten toe. De déclic kwam er onder andere door toedoen van Dominic Foley. Ik vond het verrassend dat hij vorig seizoen zo weinig bracht. Nu is hij wel belangrijk. Foley is een echte targetman: balvast, kopbalsterk en gemakkelijk scorend. Voor elke ploeg kan hij nuttig zijn.”

Focus op de beker

“Er bestond nooit twijfel over het soort spel dat Cercle brengt. Verzorgd voetbal, over de grond, meestal 4-3-3. Dat is zeker de verdienste van Glen De Boeck. Hij durft met veel lef te spelen én staat voor een visie. Hoeveel Belgische ploegen bouwen op van achteruit? Een heel riskante onderneming, omdat de verdedigers hun aandachtspunten dienen te verleggen en bij de omschakeling posi- tioneel zwakker staan. Maar ik kan me wel vinden in de keuzes die De Boeck maakt, want hij steekt er ook veel energie in en draaide goed de knop om bij zijn spelers. Van een gemiddelde spelersgroep werd een ploeg gemaakt die wedstrijden kan controleren en zowel Anderlecht als Standard klopt. Cercle telt zeker niet de grootste namen, maar ze kunnen wel iedereen kloppen. Ik ben ervan overtuigd dat hun focus op de beker ligt. AA Gent is misschien favoriet, maar De Boeck zal zijn motivatietechnieken niet moeten bovenhalen om zijn spelers scherp te krijgen.

“In de bestuurskamer bleef het ook altijd kalm. Op een beredeneerde manier werd alles behandeld. Het tekent de volwassenheid en de sereniteit binnen de vereniging. Als zij erin slagen hier en daar eens een juiste transfer te doen, met meerwaarde voor de groep, dan mag je Cercle volgend seizoen zelfs in play-off 1 verwachten.”

Klantenbinding

“Hoe komt het dat er nu zo veel meer volk komt kijken? Omdat ze gewoon veel leuker voetballen en er telkens iets te zien is. De eventuele bekerfinale is het moment om aan klantenbinding te doen.

“Het belang van Iachtchouk mag je daarbij niet onderschatten. Hij is misschien de enige die inzake kwaliteit duidelijk boven de rest uitsteekt. Hij is tot heel veel in staat nu hij volledig fit is. Hij staat niet alleen in voor goals en assists, maar ook voor mooie combinaties en overzicht.”

frédéric vanheule

“De Boeck durft met veel lef te spelen én staat voor een visie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier