Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Met twee derde plaatsen haalde Mathijssen er de voorbije jaren het maximum uit. Ook Koster werd met het tekort aan kwaliteit geconfronteerd. Zijn ploeg kreeg slaag in de voorbereiding, hij riep om versterking en werd gered door drie transfers, in elke linie één: Hoefkens stuurde met zijn ervaring veel bij van achteren uit, Perisic besliste meteen wedstrijden en daardoor won het team aan vertrouwen, en Kouemaha ontwikkelde zich tot een onmisbare pion voorin. Het zorgde er mee voor dat Dirar, Geraerts, Blondel en Odjidja beter rendeerden. In de winter ging Club Brugge met Lestienne en Van Gijseghem ook nog eens de beste twee spelers van Moeskroen halen. Het is een club met de budgettaire middelen om indien nodig op de transfermarkt serieuze inspanningen te leveren en waar in het verleden het besef is gegroeid dat er rust in de keet moest komen. Daardoor is Koster volgens zijn ideeën kunnen blijven werken.”

Extra man

“Om het met Anthuenis te zeggen: om echt top te zijn, kan je niet zonder een doelman die punten pakt en een spits die het verschil maakt. Beiden zijn er. De kern is breed, de offensieve wisselmogelijkheden zijn groot en de trainer durft. Als je Sonck op de bank kunt laten, ben je niet arm. Hij raakt ook moeilijk in de basis door de speelwijze: de ploeg functioneert het best met aanspeelbare en infiltrerende middenvelders als Vargas, Dirar en Perisic achter Kouemaha. Alle drie kunnen ze zowel buitenom als binnendoor spelen én voor de goal opduiken. Kouemaha is een immense atleet die heel sterk is in het bijhouden van ballen en het laten aansluiten van ploegmaats. Dat is ontzettend belangrijk in het systeem van Club. Een duidelijk minpunt is de rechtsback. Donk is daarvoor geen oplossing, hij is niet zo mobiel en maakt verkeerde keuzes.

“Het voetbal draagt de stempel ‘Koster’. Er wordt van achteren uit opgebouwd, er zit geduld in het spel en er wordt niet constant rechttoe rechtaan naar doel gespeeld. In België zie je het niet veel, maar balbezit is ook een manier om een wedstrijd te controleren. Club is wel te afhankelijk van Odjidja. Als je hem kunt stilleggen en je laat Geraerts aan de bal, en Donk, zitten zij met een immens probleem, zeker als ze zoals in de eerste helft tegen Standard voorin met Kouemaha én Akpala spelen. Dan missen ze een Dirar of een Vargas, een extra man naast Perisic die de ruimtes tussen de lijnen vindt, de bal kan opeisen en het inspelen voor de anderen makkelijker maakt.”

Foutloos parcours

“Anderlecht is toch nog van een andere dimensie. De kloof is niet onoverkomelijk, maar dan moet Club in de play-off minstens vier op zes halen in de onderlinge confrontaties en tegen de rest een bijna foutloos parcours afleggen.”

christian vandenabeele

“Een duidelijk minpunt is de rechtsback. Donk is daarvoor geen oplossing.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier