Germinal Beerschot is het typevoorbeeld van een club zonder regelmaat, waar de laatste jaren positieve en negatieve reeksen inzake resultaten elkaar opvolgen. In principe heeft de ploeg alle troeven in handen om mee te doen voor play-off 1: een mix van snelheid, gestalte, ervaring en jong talent. Ik houd het daarom vooral bij een serieus mentaal probleem. Missen ze de juiste begeleiding? Als het loopt bij die ploeg, dan zijn ze moeilijk af te stoppen en kunnen ze iedere tegenstander overvleugelen. Maar bij tweemaal verlies blijken er dan weer een pak spelers veel van hun mogelijkheden te verliezen.”

Voortrekker Goor

“Het waren geen gunstige voortekenen dat er in de winterstop werd gezegd dat Sherjill MacDonald en Tosin Dosunmu eventueel weg mochten. Want dit snelle en behendige spitsenduo toonde lang zijn complementariteit, was constant dreigend en scoorde gemakkelijk. Heel vreemd.

“In de breedte bleken ze ook kwalitatief onvoldoende gewapend om de langdurige blessures van Bart Goor en eerder Faris Haroun op te vangen. Ze missen de voortrekker Goor. Het is belangrijk zulke figuren te hebben, die altijd vooropgaan in de strijd en het ook nog eens waarmaken op het veld. Maar Goor is net als Clement niet meer van de jongste. Clement heeft het zelfs defensief heel moeilijk en gaat mee ten onder. Het moment dat je op het terrein niet meer kan laten zien dat je de leider bent, vreet dat aan je zelfvertrouwen. Toch kan hij nog heel belangrijk zijn voor de ploeg. Er bestond geen alternatief voor Haroun, de motor die met zijn diepgang, loopvermogen, ongelofelijke conditie en goals lange tijd het verschil maakte. In plaats van Dawid Janczyk en Guillaume François hadden ze misschien beter in de verdediging nog wat toegevoegd. Daar zou de concurrentiestrijd wat omhoog moeten om de scherpte te bevorderen.

“Het valt me ook op dat ze twee derde van hun puntentotaal thuis behaalden. Daar kunnen ze net iets meer, ook al door de steun van dat fantastische publiek, dat dan wel weer heel kritisch ingesteld is. Op verplaatsing kwam Germinal Beerschot in sommige matchen om onverklaarbare redenen totaal niet in het stuk voor. Dat stemt tot nadenken.”

Niet tevreden

“Germinal Beerschot is een mysterie, want diverse trainers – die toch het huis kennen – beten er hun tanden op stuk. Ik zie ook geen echte topschutter. MacDonald moet in staat geacht worden er gemiddeld tussen tien en vijftien binnen te trappen, maar is ook geen echte goalgetter. Meer de man van de assists. Ik vind wel dat hij mag terugblikken op een goed eerste seizoen. Er is echter geen paniek, want ze konden er toch niet uitvallen, maar ze mogen ook helemaal niet tevreden zijn. Ze hadden veel langer moeten meedoen voor play-off 1, en moeten nog een rol kunnen spelen in play-off 2.”

frédéric vanheule

“Diverse trainers die het huis toch kennen, beten er hun tanden op stuk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier