Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Kortrijk is met heel voorzichtig voetbal aan de competitie begonnen, maar na de matige start is het mede door het publiek en de aanwezigheid van spelers als Kums en De Beule en later ook Messoudi in thuiswedstrijden geleidelijk aan wat meer vanuit balbezit en creatiever beginnen te voetballen. Uiteindelijk speelde het een heel regelmatig seizoen met doorgaans verzorgd voetbal. Het stal weinig of geen punten, de kwalificatie voor play-off 1 is dik verdiend. Eén minpuntje: na de bekerstunt bij Standard liet het zich in de kwartfinale uitschakelen door Roeselare.”

Goed evenwicht

“Wat de voorbije jaren niet kon, gebeurde nu wel: KVK investeerde vrij zwaar in de staf, in de uitbreiding van de kern en in een ploeg die sowieso middenmoot waard was. Het trok veertien nieuwe spelers aan onder wie wat jonge talenten van topclubs met toch geen kleine contracten die het moest overnemen, en jongens als Soetaers en Benko, die in Sint-Truiden niet kregen wat ze vroegen. Dat kon het doen door de figuur Leekens. Hij zette druk en verwees daarbij graag naar het vorige seizoen, waarin bleek dat als alles tegenzit je in een gevaarlijke situatie verzeild kan raken.

“Nu is het een elftal met een heel goed evenwicht. Vooral op defensief vlak zijn er meer mogelijkheden. Het staat steviger, is secuurder, geeft veel minder doelpunten weg. Het beschikt over een doelman die punten pakt, met Kums over meer dan voldoende creativiteit, over offensieve kwaliteiten om de tegenstander zowel uit als thuis pijn te doen en vooral voorin over een grote en sterke spits als spilfiguur die iets afdwingt én scoort. Maar dé sleutelspeler is Pavlovic. Hij bezit niet de infiltratiekracht van Kouyaté, maar is een heel ervaren regulator die van voor de verdediging een organisatie op poten kan zetten. Als iedereen fit is, zie ik niet echt zwakke punten en voor veel posities zijn er ook behoorlijke wisselmogelijkheden.”

Nuchtere mensen

“Dit Kortrijk draagt duidelijk de stempel van Leekens, die als mental coach top is in België. Als geen ander kan hij mensen bespelen. De nieuwkomers werden probleemloos geïntegreerd, de verstandhouding binnen de groep is uitstekend, nieuwelingen als Ciman, Vandenbroeck, Messoudi, Benteke, Capon en Verbauwhede voetballen op een hoog niveau, iederéén wordt constant scherp gehouden.

“Er is in Kortrijk heel goed gewerkt, soms met wat gespeelde bescheidenheid. De club is groeiende en ik denk dat er voldoende nuchtere mensen in het bestuur zitten om zich financieel niet in die mate te vergalopperen dat het zoals in het verleden en bij de buren van Harelbeke onherroepelijk wordt.”

christian vandenabeele

“Als iedereen fit is, zie ik niet echt zwakke punten. Voor veel posities zijn er ook wissel-mogelijkheden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier