Een van de enige clubs die eigenlijk, samen met AA Gent en Standard, moest inboeten aan klasse. Nana Asare en Björn Vleminckx, die zijn allebei top. KV Mechelen teerde op hen. De vraagtekens waren dus groot. Maar dan onderscheiden ze zich door hun optimale scoutingapparaat. Opnieuw verrichte Fi Vanhoof daar fantastisch werk, met bijzonder bescheiden financiële middelen. Zij kijken altijd goed naar de opportuniteiten op de markt. Op dat vlak zijn ze een voorbeeld voor vele andere ploegen.”

Complementair duo

Yoni Buyens ontplooide zich enorm en heeft nog veel progressiemarge. Hij valt als controlerende middenvelder vooral op door zijn bescheidenheid. Een echte ploegspeler: recupereren, simpel inspelen en altijd op zoek naar de voetballende oplossing. Buyens zoekt de moeilijkheden ook niet op. Ik zie zijn inzet graag; hij blijft tot de laatste snik werken voor het team. Zoiets, die nuchterheid en dat realisme, past overal! Het is sterk van Buyens dat hij nu al die constante in zijn prestaties kan leggen. Dat is veelbelovend, want hij komt pas piepen en is nog vrij jong.

“Een tweede oorzaak is dat Antonio Ghomsi een goede vervanger bleek voor Asare. Hij komt in de buurt van zijn voorganger, want defensief is hij stevig en aanvallend komt hij eruit als hij de kans krijgt. Misschien is hij iets minder verfijnd, maar ze hebben met hem toch een stevig alternatief gevonden.

“KV Mechelen kende net als aanwinst David Destorme een superstart, wat werd gevolgd door een mindere periode. De dip van Destorme én de hoogtes en laagtes van Aloys Nong leidden tot een stevige terugval. Voor Nong niet echt uitzonderlijk, want het is pas het eerste seizoen dat hij weer volledig fit is na toch behoorlijk wat blessureleed. Als Aloys blijft, dan kan hij volgend jaar ontploffen. Destorme en Nong zijn bijzonder complementair. De eerste haakt gemakkelijk af, is kopbalsterk en heeft body; de tweede zorgt voor veel diepgang en speelt heel goed op de limiet. Beiden zijn doelgericht en springen opportunistisch om met de kansen. Dat plaatje klopt perfect, ook inzake rendement.”

De Maesformule

“Dan is er natuurlijk ook nog de factor Peter Maes, die zijn visie perfect kan overbrengen op de groep. Fanatisme en vurigheid op alle niveaus, mentaliteit en inzet staan er op één. Zo iemand hadden ze daar nodig. Tom Soetaers verklaarde het onlangs nog dat je er op training altijd voor honderd procent moet staan, want Maes eist dat constant en pompt het er werkelijk in. Die formule slaat blijkbaar nog altijd aan, want ze halen er goede resultaten mee, ook in bekerverband. Het is een ploeg die druk zet naar voren, maar lang niet altijd op de helft van de tegenstander. KV Mechelen heeft graag ruimte, verovert ballen en kiest dan snel voor diepgang.”

frédéric vanheule

“Als Aloys Nong blijft, kan hij volgend jaar ontploffen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier