Ze mogen zich heel gelukkig prijzen dat Moeskroen er de brui aan gaf, want met dit puntentotaal zouden ze normaal gezien altijd degraderen in een competitie met achttien teams. Opvallend is dat de ploeg onder Jankovic en Mathijssen vaak verloor met één of twee goals verschil. Met Ferrera, die bekendstaat voor zijn aandacht voor de defensieve organisatie en predikt dat je offensief geen automatismen kan inoefenen – iets wat ik totaal tegenspreek – slikten ze de laatste weken verrassend veel doelpunten. Achteraan is er dan ook weinig cohesie.”

Vervlaamsen

“Lokeren groeide de laatste jaren uit tot een echt vreemdelingenlegioen. Terwijl STVV juist bewijst dat je met veel Belgen ook succes kan halen. Mathijssen wilde graag vervlaamsen en had honderd procent gelijk met die conclusie. Verder was het raar dat Copa maanden geblesseerd was, naar de Afrika Cup trekt, daar als titularis bij de Ivoriaanse nationale ploeg onmiddellijk alle wedstrijden speelt en nadien zijn normale niveau niet meer haalt. Daar heb ik mijn bedenkingen bij. Aimé Anthuenis poneert altijd dat je voor een sterke ploeg moet beschikken over een doelman die punten pakt en een goalgetter voorin. Daar kan je nooit mee in de problemen komen en dan doe je zelfs misschien mee voor de prijzen. Copa was vorig seizoen nog Doelman van het Jaar, met Maâzou hadden ze een scoremachine voorin, terwijl op het middenveld Pavlovic als regulator optrad. Kijk naar zijn rendement nu bij KV Kortrijk en je weet waarom Lokeren geen stabiliteit meer vertoont. Er is geen groep meer. Bij de minste tegenslag verdwijnt op het veld alle samenhang tussen die internationals. Maar er zit er geen één tussen van een land dat deel uitmaakt van de top dertig in de wereld. De ene speler wil geen stap te veel zetten voor de andere. Onvoorstelbaar. Ik ben bezorgd over deze club met zijn fantastische geschiedenis. Blokvorming, dat is bij Lokeren tegenwoordig een loos begrip.”

Serieus ingrijpen

“Het is pijnlijk om zien hoe Killian Overmeire zich momenteel de ziel uit het lijf moet lopen om de gaten op te vullen die de andere middenvelders laten vallen. Die hoeft zich geen zorgen te maken over zijn toekomst, net als Nill De Pauw. Dat zijn jongens met potentieel die indien nodig elders in eerste klasse zeker nog hun kans zullen krijgen.

“Er zal sowieso serieus moeten ingegrepen worden in die kern. Roger Lam-brecht heeft heel veel verdiensten voor de club. Het is eenvoudig: zonder zijn inbreng was het al lang gedaan met de Waaslanders. Tijdens de superjaren bestond Lokeren uit een combinatie van Belgische voetballers en nuchtere IJslanders of hardwerkende Tsjechen, aangevuld met een paar Afrikaanse toptalenten. Met alle respect, maar de huidige mix van Afrikanen, Israëliërs, Oost-Europeanen en een paar Belgen brengt gewoon veel te weinig.”

frédéric vanheule

Er is geen groep meer, ik zie op het veld geen samenhang.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier