Eigenlijk heeft Genk een jaar verloren. De vaststellingen die gemaakt werden voor het seizoen gelden ook nu op het einde: de groep was niet gewapend voor een zekere deelname aan play-off 1. Dat wilde de sportieve leiding al vóór de competitiestart duidelijk maken aan het bestuur. Tevergeefs. Kansen creëren is geen probleem, alleen blijft scoren o zo moeilijk.”

Twee lichtpunten

Marvin Ogunjimi is topschutter, ondanks het feit dat hij niet altijd titularis is, gedeeltelijk te wijten aan vele blessures. Achteraan zijn er bovendien veel twijfels: doelman Davino Verhulst liet serieus wat steken vallen en werd uiteindelijk vervangen door Laszlo Köteles, maar die wordt nu ook in vraag gesteld. Plus een belangrijke derde verklaring: er zitten geen natuurlijke leiders in die kern. João Carlos zou dat kunnen, maar speelde in de heenronde bijna niet. Van zijn zes volledige wedstrijden in de heenronde werden er wel vier gewonnen. Puur kwalitatief is hij misschien wel de beste verdediger in België. Carlos laadt zich vooral op voor de topwedstrijden. Zijn uiteindelijke doel is immers een transfer naar het buitenland.

“Met de beperkte transfermogelijkheden en het vertrek van Tom De Mul moest alles meezitten. Rond Nieuwjaar werd dan toch een mooi bedrag geïnvesteerd in Yeboah: die brengt nu wel diepgang en meer beweeglijkheid. Daarvoor was dat alleen met Ogunjimi mogelijk.

“Lichtpunten zijn Thomas Buffel en Kevin De Bruyne. Thomas speelt bevrijd, past perfect in het concept en krijgt veel vrijheid. Er wordt constant blessurepreventief met hem gewerkt. Dat is de reden van zijn herrijzen, hij is opnieuw gelanceerd en kan nog beter, vooral inzake scorend vermogen. Kevin wil nog te snel iets forceren, maar is ook te kritisch voor zichzelf. Je moet hem een jaar de tijd geven om – ook in zijn hoofd – de evolutie te maken van invaller naar basisspeler. Hij moet momenten leren herkennen en simpeler leren voetballen als de omstandigheden dat vragen.”

Niet haalbaar

“De druk in Genk bleef heel hoog, vooral van bovenaf. Maar de aangewezen weg werd niet gevolgd: rustig starten, beseffen dat het moeilijk wordt, laten werken en evolueren. Er was totaal geen rust. Door het ontbreken van een degelijke scouting kon er op korte termijn weinig gerealiseerd worden. Nu is Herman Vermeulen dat weer een beetje aan het opbouwen. Ik wilde terugkeren naar een ruggengraat met Belgen, gangmakers die de ploeg dertig tot veertig procent sterker konden maken. Maar die jongens waren niet voorhanden, of niet haalbaar, waardoor je geen stappen vooruit kon zetten. Vercauteren levert eveneens goed werk, maar haalt niet meer punten en komt tot dezelfde conclusie.”

frédéric vanheule

“Vercauteren levert goed werk, maar haalt niet meer punten en komt tot dezelfde conclusie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier