Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Anderlecht beschikt over de sterkste spelerskern. Ook de stabiliteit in het beleid weerspiegelt zich in de resultaten. De voorbije twee jaar grepen ze naast de titel, maar ze bleven kalm en geloven in de kwaliteiten van Jacobs. De jeugd wordt beter geïntegreerd en de politiek van ‘uitlenen’ begint te renderen. Proto is rijper teruggekeerd, Kouyaté leerde eenvoudiger, sneller en meer voorwaarts te spelen en ook Kanu is een bruikbaar element geworden.”

Supersterke driehoek

“De grote kracht van Anderlecht is zijn middenveld en zijn offensieve mogelijkheden. Lukaku is een geweldige versterking, de noodzakelijke topspits om in Europa weer echt mee te kunnen doen. Tegen eender wie dwingt hij respect af, boezemt hij schrik in en kan hij pijn doen, ballen vasthouden en acties maken. Verdedigers wijken voor hem, alleen al door zijn aanwezigheid creëert hij ruimte. Maar ook De Sutter en zelfs Frutos zijn al belangrijk geweest. Legear is zich aan het ontplooien en Suárez liet al mooie dingen zien. Bovendien speelt Boussoufa weer op een hoog niveau. Het klikt duidelijk beter met Lukaku dan met De Sutter. Met Lukaku, Legear, Boussoufa en Kouyaté zit er heel veel snelheid in de ploeg, allemaal zijn het mannen met wie je razendsnel kunt omschakelen.

“Kouyaté-Lukaku is een godsgeschenk: zo veel potentieel en toch zo nederig. Kouyaté laat de ploeg sneller voetballen. Hij loopt veel minder met de bal dan Polák, wiens spijtige uitvallen uiteindelijk een zegen voor Anderlecht is geweest. De driehoek Van Damme-Kouyaté- Biglia is heel complementair en supersterk. Daarmee kunnen ze in de Europa League iedereen aan. Alle drie zorgen ze ook voor offensieve impulsen en scorend vermogen. Als zij en Lukaku blijven, kan Anderlecht volgend seizoen in de knock-outfase van de Champions League raken.

“Rechts is in verdedigend opzicht de zwakkere kant van het elftal. Met Le-gear en Gillet lopen daar twee jongens die defensief en mentaal wat minder zijn en tussen wie de onderlinge communicatie niet optimaal is omdat het types zijn die gestuurd moeten worden. De verdediging is niet slecht, maar ik vind het wel het minste compartiment. Gillet als back is op internationaal vlak soms een pijnpunt. Centraal achterin zijn Juhász en Mazuch stevig in duel, maar als ze wat verder van hun doel moeten spelen, maken ze soms foute keuzes. Hun voordeel is dat er voor hen een blok staat dat hen van veel zorgen ontlast.”

Hopelijk ook kampioen

“De puzzel is gemaakt. Het is lang geleden dat een ploeg de competitie nog zo domineerde. Hopelijk wordt Anderlecht met zo’n immense voorsprong ook kampioen, want anders zal de kritiek op het play-offsysteem niet houdbaar zijn. Stel je voor dat er ooit een club door de halvering van de punten een rechtstreekse kwalificatie voor de Champions League mist.”

christian vandenabeele

“De verdediging is niet slecht, maar ik vind het wel het minste compartiment.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier