Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Standard werd vorig seizoen bijna per ongeluk kampioen en plaatste zich zo rechtstreeks voor de Champions League. Dat zorgde ervoor dat de sfeer binnen de club positief bleef en dat er niet gezaagd werd over Bölöni en zijn principe om de Jupiler Pro League ondergeschikt te maken aan de Europese wedstrijden. Hij kreeg een contractverlenging en kon zich nog eens hetzelfde permitteren: hij liet zelfs blijken dat de competitie nog minder belangrijk was geworden omdat je volgens hem in de play-off toch alles kon rechtzetten. Dat was een ernstige inschattingsfout, want de achterstand op Anderlecht is onoverbrugbaar en het risico om overal naast te grijpen groot. Wat als Standard volgend seizoen geen Europees voetbal speelt? Al zijn talenten laten vertrekken naar ploegen die dat wel doen en niets meer overhouden of ze aan hun contract houden en met misnoegden zitten?”

Scheefgelopen zaken

“Wat Bölöni deed, vind ik niet kunnen. Het is net de taak van een coach om ervoor te zorgen dat zijn spelers ook tegen Roeselare voldoende gefocust zijn om de drie punten te pakken, maar Standard speelde echt competitiewedstrijden die beneden alle niveau waren. Wat er is gebeurd, is deels het gevolg van de politiek om de hoofdtrainer telkens maar een contract van een jaar te geven. Dan krijg je dit: een buitenlander voor wie de prioriteit is om op Europees vlak in de kijker te lopen. Daar slaagde hij tegen Everton en Liverpool ook in, maar blijkbaar waren er geen interessantere opties en is hij gebleven. Dat verlengde verblijf kon evenwel nooit lang duren omdat er zo veel zaken scheef waren gelopen en het met de verhoudingen tussen de spelers onderling en die tussen hem en de spelers al fout zat. Chapeau voor zij die het van hem overnamen en meteen bewezen dat Standard niet afhankelijk was van Bölöni om in Europa iets neer te zetten. De kwaliteit is er, zij het in iets mindere mate dan vorig seizoen.”

Europees ticket

“Het vertrek van Onyewu maakte hen kwetsbaarder achterin en tot voor de komst van Pocognoli was de positie van linksback te zwak bezet. Witsel moest het door een rode schorsing een tijd missen, Defour speelde door blessures niet eens een vierde van de wedstrijden, de aanstormende talenten Mangala en Carcela zijn nog niet bepalend en Mbokani en Jovanovic niet meer geïnteresseerd in de Jupiler Pro League. De taak van D’Onofrio is nu om iedereen op de play-off gefocust te krijgen. Ik ben benieuwd of hij de tandem DalmatMarcos weer in gang krijgt, want dat was ook een van de sterke punten van Standard. Het kan helpen om alsnog een Europees ticket af te dwingen.”

christian vandenabeele

“Standard speelde competitie-wedstrijden

die beneden

alle niveau waren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier