Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Het grote voordeel van STVV is dat het geen spelers kwijtraakte van zijn kampioensploeg. De selectie die Brepoels in tweede vormde, diende als basis om op verder te bouwen en de nieuwkomers, die ook bijna uitsluitend uit de tweede klasse afkomstig zijn, zorgden ervoor dat de groep hecht, nederig en kneedbaar blijft. Dat die mannen zo makkelijk de stap naar eerste konden zetten, is niet evident, maar dat is mee te danken aan het voor een tweedeklasser fatsoenlijke budget waarover het vorig seizoen beschikte. In eerste ging het op zijn elan voort en als je dan met 17 op 21 start en op kop staat, ben je al bijna gered. De 0 op 18 die erop volgde, was een ontnuchtering, maar als je zoals zij een goede organisatie kunt neerzetten en met elf man blijft knokken, kan het eigenlijk niet meer fout gaan. Dat meer dan driekwart van de selectie Belgen zijn, is daarbij een voordeel. Bovendien kregen ze weinig blessures. Want de smalle kern is een kwetsbaar punt: er moet niet veel gebeuren om serieus in de knoei te raken.”

Mirakel

“Dat Sint-Truiden uiteindelijk zelfs in play-off 1 is geraakt, is dé grote verrassing van de Jupiler Pro League. Het realiseerde dat met stunts: het ging winnen op Gent en op Anderlecht en speelde gelijk op Standard, en thuis klopte het Anderlecht en Standard. Zes op zes halen tegen de leider die in de hele competitie nog maar twaalf punten liet liggen, is een mirakel. Het aandeel van Mignolet daarin is groot. In moeilijke momenten hield hij de ploeg overeind. Behalve over een keeper die punten pakt, beschikt STVV ook over een grote spits die al heel het seizoen aan de lopende band scoort.

Collectief

“Het is een elftal dat voetballend opschuift. Hun kwetsbaarheid is dat als je ze even de kans geeft om uit te voetballen en dan snel druk zet en de linies kort bij elkaar houdt, ze dan vaak balverlies lijden. Zo kan je ook Chimedza uitschakelen. Als je te ver uit elkaar speelt, komt er tussen de lijnen te veel ruimte voor hem. In play-off 1 zouden ze het wel eens moeilijk kunnen krijgen, want iedereen moet in staat zijn om hen vast te zetten en dan worden ze afhankelijk van lange halen naar Sidibe. Over mensen die over hem heen kunnen gaan, beschikken ze niet. Chimedza moet stap per stap naar de zestien meter kunnen komen, hij is niet de man die er vanuit het middenveld verdedigers zal uitlopen. Schouterden is een aanwinst, maar de flankspelers moeten altijd meedenken in het defensieve plaatje en vaak van vrij ver komen. Het collectief is de sterkte van STVV. Het speelt naar het beeld van zijn coach: gedisciplineerd, enthousiast en nuchter. En: het gelooft dat een team zónder vedetten er een mét kan kloppen. Brepoels pompt dat erin en dat lukt. Chapeau!”

christian vandenabeele

“STVV in play-off 1 is dé grote verrassing.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier